Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΗΣ

 

"ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ" ΤΟΝ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ WIZARD HACKTIVIST AARON SWARTZ 
 
 
 

 

Ένας από τους πιο χαρισματικούς χάκερ και πολιτικούς ακτιβιστές για τα ψηφιακά δικαιώματα, ο Αμερικανός Άαρον Σουόρτς, βρέθηκε νεκρός την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη σε ηλικία μόλις 26 ετών
 

Νεκρός βρέθηκε ο προγραμματιστής  Ααρον Σουόρτζ
Υπήρξε συνδημιουργός του RSS -
Υποστήριζε την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας στο Διαδίκτυο

 
Ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία(!!!)




 

Ο Σουόρτς από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό.

Σε ηλικία 14 ετών έγινε ένας από τους συντάκτες του
προτύπου RSS (RDF Site Summary), ενός τρόπου να μεταδίδονται πληροφορίες από μία ιστοσελίδα, συνήθως ειδήσεις ή αναγγελίες νέων δημοσιεύσεων σε μπλογκ, με γρήγορο και εύκολο τρόπο προς άλλες σελίδες ή εφαρμογές (syndication).

Αργότερα συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση
Creative Commons που ίδρυσε ο καθηγητής Λάρι Λέσιγκ και στην κοινότητα του Reddit, του οποίου ήταν και συνιδρυτής.

Ο
Σουόρτς φοίτησε για ένα χρόνο στο Στάνφορντ αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στον προγραμματισμό και στον πολιτικό κυβερνοακτιβισμό.

Το 2009 κατάφερε να κατεβάσει και στη συνέχεια να διαθέσει ελεύθερα στο Ίντερνετ περίπου το 20% των εγγράφων από ομοσπονδιακά δικαστήρια τα οποία ήταν καταχωρημένα στη βάση δεδομένων PACER. Παρόλο που τυπικά θα έπρεπε να είναι ελεύθερα, η PACER χρέωνε την πρόσβαση, ο Σουόρτς κατάφερε όμως να τα διαθέσει στο ευρύ κοινό. ...



Λίγο αργότερα, το 2011, βάζοντας σχεδόν στα κρυφά ένα λάπτοπ στο δίκτυο του MIT, κατέβασε από τη βάση JSTOR, η οποία διαθέτει με συνδρομή το περιεχόμενο εκατοντάδων επιστημονικών περιοδικών, τέσσερα εκατομμύρια δημοσιεύσεις, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε να διατίθενται και αυτές ελεύθερα ως κοινό κτήμα.

Οι δημοσιεύσεις κυκλοφόρησαν από τον ίδιο με τη μορφή αρχείου torrent στο Ίντερνετ, εξοργίζοντας το MIT και την JSTOR. Ο Σουόρτς συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, κατηγορήθηκε όμως για απάτη.

Και οι δύο υποθέσεις έβαλαν τον Σουόρτς στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών που κίνησαν έρευνες εναντίον του.

Ο Σουόρτζ αφοσιώθηκε στην πεποίθηση του ότι οι πληροφορίες πρέπει να διανέμονται ελεύθερα στο Διαδίκτυο, ενώ δήλωνε ότι «οι πληροφορίες αποτελούν εξουσία. Αλλά όπως σε κάθε εξουσία, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους».
Σε μανιφέστο που είχε εκδώσει το 2008, είχε γράψει ότι «ολόκληρη η επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχει δημοσιευτεί ανά τους αιώνες σε βιβλία και περιοδικά, μετατρέπεται σε ψηφιοποιημένο υλικό και κρατείται στα χέρια ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών. Ο επιμερισμός των πληροφοριών δεν είναι κάτι ανήθικο αλλά αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη. Μόνο εκείνοι που είναι τυφλωμένοι από την απληστία θα αρνηθούν σε κάποιον φίλο ένα αντίγραφο».
Ο Σουόρτς είχε αξιόλογη πολιτική δράση υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων και κατά των κρατικών επεμβάσεων, ενώ είχε γράψει και διαθέσει με ελεύθερες άδειες αρκετά προγράμματα.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και ακτιβιστή
Κόρι Ντόκτροου, ο Σουόρτς έπασχε για χρόνια από κατάθλιψη, προβλήματα για τα οποία είχε γράψει ανοιχτά στο παρελθόν.

ΠΗΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου