Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΟΝ ΒΟΘΡΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ

 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ VPRC ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ MEDIA ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ.
 
 
 
 
 
Ποιούς θέλουν στο σκαμνί οι Έλληνες
 
Η αποτύπωση των απόψεων της κοινής γνώμης στην έρευνα της VPRC, που πραγματοποιήθηκε την 10η Ιανουαρίου του 2013, εμφανίζει σημαντικά ευρήματα για την περίπτωση της Λίστας Λαγκάρντ. Ειδικότερα, στο ερώτημα αν η συγκεκριμένη λίστα χαρατηρίζεται ως μεγάλο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο ή μια συνηθισμένη περίπτωση φοροδιαφυγής, η πλειονότητα των ερωτώμενων, και σε υψηλό ποσοστό 78%, έχει τη γνώμη ότι συνιστά οικονομικό/πολιτικό σκάνδαλο, σε αντίθεση με το πολύ χαμηλό ποσοστό 13% που έχει την άποψη ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη περίπτωση φοροδιαφυγής.


Στη συνέχεια, και σε σχέση με τις ποινικές ευθύνες που αποδίδουν οι ερωτώμενοι στους πολιτικούς πρωταγωνιστές που χειρίστηκαν τη Λίστα Λαγκάρντ, το υψηλότερο ποσοστό συγκεντρώνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (81%) και ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου (76%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος (71%) και, τέλος, ο Λουκάς Παπαδήμος με το χαμηλότερο, αλλά διόλου αμελητέο 51%. Είναι σαφές ότι οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται στους πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι αποτέλεσαν και τους βασικούς μοχλούς εφαρμογής του Μνημονίου.
 
 
 
Αναλύοντας τα παραπάνω ποσοστά των ποινικών ευθυνών, κατά τους σημερινούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, τα αντίστοιχα ποσοστά παρουσιάζουν αρκετές διαφοροποιήσεις. Στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ποινικές ευθύνες αποδίδει το 78% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι συντριπτικό και ανέρχεται στο 94%. Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι στο 57%, ενώ αυτών του ΣΥΡΙΖΑ στο 85%, για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι στο 69% των ψηφοφόρων της ΝΔ, και στο 81% ενώ αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, και τέλος, για τον Λουκά Παπαδήμο το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι στο 33% έναντι του ποσοστού των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο 63%.
 
 
 
 
Στο δεύτερο σκέλος της έρευνας, ανιχνεύονται οι απόψεις της κοινής γνώμης σε σχέση τα βασικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στο ερώτημα αν τα ΜΜΕ ενημερώνουν αντικειμενικά ή κυρίως εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων, σε ποσοστό 91%, συμφωνεί με την άποψη ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα εξηπηρετούν κυρίως τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους. Τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ως πηγή ενημέρωσης συγκεντρώνει το internet με ποσοστό 39%, ενώ ακολουθεί η τηλεόραση με ποσοστό 32%. Πολύ χαμηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης σε σχέση με τις πηγές ενημέρωσης εμφανίζουν οι εφημερίδες (9%) και το ραδιόφωνο (8%). Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοηθεί το ποσοστό του 11% της κοινής γνώμης, το οποίο δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ.
 
 
 
 
 
 
 
Στη συνέχεια, και σε μία κλίμακα εγκυρότητας/αντικειμενικότητας των δελτίων ειδήσεων με βαθμό 0 για το καθόλου έγκυρο/αντικειμενικό και 10 για το πολύ έγκυρο/αντικειμενικό, κανένα από τα δελτία που μετρήθηκαν δεν εμφανίζει βαθμό πάνω από 6. Συγκεκριμένα, το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ βαθμολογείται με 5,9, της ΝΕΤ με 5,8, του ALPHA 5,4, του ΑΝΤ1 με 5,3, ενώ ουραγός της κατάταξης, με διαφορά 1,7 βαθμούς της κλίμακας από τον προπορευόμενο ΣΚΑΪ, εμφανίζεται το δελτίο ειδήσεων του MEGA.
Βασίλης Μεϊδάνης
Διευθυντής Ερευνών VPRC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου