Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ GREXIT!


BANK FOR INTERNATIONAL SETTLEMENTS: 26,45 ΤΡΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!




Στο ύψος των 26,45 τρισ.δολ είναι τα παράγωγα (προθεσμιακά συμβόλαια, πρακτικά "στοιχήματα") που είναι ευθέως συνδεδεμένα με την αξία του ευρώ και αυτό το ποσό θα πρέπει να πληρωθεί παγκοσμίως εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και οδηγηθεί το ευρώ στον γκρεμό.

Σύμφωνα με την Bank for International Settlements, 26,45 τρισ. δολάρια,  είναι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ. Για να γίνει κατανοητό το νούμερο αυτό, το "γαλαξιακό" χρέος των ΗΠΑ αγγίζει τα 18 τρισ. δολάρια, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ξοδεύει λιγότερα από 4 τρισ. δολάρια το χρόνο!

Πρόκειται λοιπόν για ένα ασύλληπτο νούμερο, και η Τράπεζα αναφέρεται στα παράγωγα που είναι ευθέως συνδεδεμένα με το ευρώ. Στο σύνολο όλα τα παράγωγα του πλανήτη έχουν δημιουργήσει μια πελώρια "φούσκα" 700 τρισ. δολαρίων.

Λεφτά που δεν τυπώνονται,δεν κυκλοφορούν παρά μόνο στον "αέρα" και τα κατέχουν τύποι, οι οποίοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους. Εάν η "φουσκα" "σκάσει" τότε όλα αυτά τα χρήματα γίνονται αυτό που πράγματι είναι, "αέρας κοπανιστός", αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους Επικυρίαρχους του πλανήτη. 

Ακριβώς επειδή η παγκόσμια οικονομία είναι ένα μεγάλο καζίνο, δεν "παίρνει" τους δανειστές να είναι τόσο αδιάλλακτοι όσο εμφανίζονται. Όταν τα πράγματα πάνε καλά τότε οι αλγόριθμοι των υπολογιστών που χρησιμοποιούν οι τράπεζες παράγουν τεράστιες ποσότητες χρήματος.

Όταν όμως υπάρξει μια μεγάλη κρίση τα ιδρύματα και τα funds που παίζουν τα παράγωγα μπορεί να χάσουν τεράστια χρηματικά ποσά με πολύ ταχείς ρυθμούς.

Αυτό συνέβη το 2008 και μπορεί να συμβεί το ίδιο τώρα. Αυτός είναι ο λόγος που στις ΗΠΑ θέλουν οπωσδήποτε Ελλάδα και ΕΕ να έρθουν σε συμφωνία, για να μην καταρρεύσουν όλοι σαν χάρτινος "πύργος".

Έτσι είναι απόλυτα λογική η ανησυχία των ΗΠΑ ότι μια ρήξη από μέρους των δανειστών θα είχε επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία μεγαλύτερες από την Lehman Brothers.

 Και κανένας ακόμα δεν μπορεί να φανταστεί και να υπολογίσει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα υπάρξουν πέραν του άμεσου κόστους.

Αν φύγουμε από το ευρώ θα είναι καταστροφή για αυτούς που μας πιέζουν να αποχωρήσουμε, αλλά και για τις αγορές διεθνώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου