Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΡΗΞΗ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ "ΘΙΑΣΟΥ" ...

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΠΙΘΑΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ 




Εντείνοται οι φήμες και οι ψίθυροι για πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής δημοψηφίσματος με επικρατέστερη την 7η Ιουνίου. 

Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι σε 4 εβδομάδες ακριβώς, οπότε «βγαίνει» και χρονικά, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής.

Η 7η Ιουνίου είναι Κυριακή και όπως προβλέπει το Σύνταγμα ως ημέρα διεξαγωγής ορίζεται η Κυριακή, ενώ η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας.

Το μήνυμα στη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου δεν ήταν άλλο από το «ή το Eurogroup κάνει τη θετική κίνηση και έτσι δίνει σήμα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει την ομαλή ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία –έστω και με ημίμετρα– ή η Αθήνα δεν θα καταβάλλει αύριο τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 780 εκατ. ευρώ».

«Θέλουμε την καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει, όμως σε κάθε περίπτωση η επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει», ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα με αποδέκτες τους Ευρωπαίους εταίρους.

Στο Σύνταγμα προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα:

    Δημοψήφισμα για «κρίσιμα εθνικά θέματα»: προκηρύσσεται για ένα θέμα που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο και εθνικής σημασίας, με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.
    Νομοθετικό δημοψήφισμα: προκηρύσσεται για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.

Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (σ.σ.: 180 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Όλα δείχνουν ένα σκηνικό ρήξης...

Αν δεν είναι ο γνωστός καραγκιόζ- μπερντές του "ευτυχώς τελευταία στιγμή σωθήκαμε...ε τι να κάνουμε θα πάρουμε και κάποια μέτρα, αλλά παραμένουμε στο ευρώ", τότε μιλάμε για εξελίξεις που θα σημαδέψουν το μέλλον της Ευρώπης... 

Αλλά ας μην βιαζόμαστε, έχουμε δει πολλά και έχουμε ακούσει περισσότερα.... Κοντός ψαλμός...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου