Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ...



ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ 


Του Στέλιου Παπαθεμελή

Σε μια δημοκρατία όπου είναι κατοχυρωμένη η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, η περί ασύλου διάταξη καθίσταται εκ των πραγμάτων περιττή. Στη πορεία απεδείχθη και πολλαπλώς  επικίνδυνη καθώς δεν κατοχύρωνε τη χρήση, αλλά τη κατάχρηση. 

Αποτέλεσμα η μετατροπή εν ονόματι του ασύλου, του ΑΠΘ και όχι μόνον σε άντρο πολλαπλών εγκλημάτων όπως τεκμηρίωσαν φοιτητές και καθηγητές από άτομα ξένα προς την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η αστυνομία οφείλει να επεμβαίνει οπουδήποτε τελούνται εγκληματικές πράξεις. Καί στα πανεπιστήμια Το περισσόν εκ του πονηρού.


Είναι αργά για τους κυβερνώντες να ανακτήσουν τη χαμένη τιμή της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επαναστατικότητάς τους. Και οπωσδήποτε δεν θα το πετύχουν με την νεκρανάσταση του κακόφημου ασύλου. 

Η παρέα που διοικεί σήμερα το ταλαίπωρο Υπουργείο Παιδείας πρέπει να συνειδητοποιήσει αυτό που δίδασκε ο Δημόκριτος ότι: «πάντων κάκιστον η ευπετείη παιδεύσαι την νεότητα».  Δηλαδή  το χειρότερο απ’ όλα τα κακά είναι η προχειρότητα με την οποίαν μορφώνεται η νεότητα.

Αυτή η δημοκρίτεια «ευπετείη» αντιδιαστέλλει προς την σοβαρότητα, ιδίως επ’ εσχάτων τους ιθύνοντες της Εκπαίδευσής μας που επινοούν διαρκώς καινά – μάλλον κενά – δαιμόνια, όπως την κλήρωση αντί της υπό διωγμόν αριστείας για τους σημαιοφόρους των σχολείων.

 Βίων ο Αβδηρίτης, μαθηματικός, συγγενής του Δημοκρίτου, μιλούσε και κείνος για άσυλο, όχι αυτό που παλινορθώνει ο κ. Γαβρόγλου. Ο Βίων την «παιδείαν έλεγε ιερόν άσυλον»,  δηλαδή ιερό καταφύγιο των ανθρώπων – όχι ανίερο των παραβατών.

Χρειαζόταν να νιώσουν στο πετσί τους οι Γερμανοί τον τουρκικό παλιμβαρβαρισμό για να αποφασίσουν, ή να εισηγηθούν στις Βρυξέλλες μέτρα κατά της Άγκυρας, ων πρώτον η διακοπή της Επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και πρόσθετα, αν χρειασθεί όπως, η διακοπή της προενταξιακής βοήθειας. 

Εδώ όμως δένει το μείζον μεταναστευτικό ζήτημα.
 Όπου θυμίζεται ότι ο Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2015 είχε ζητήσει την Επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης ως αντάλλαγμα της κοινής συμφωνίας, για το μεταναστευτικό – προσφυγικό. 

Εκεί απαιτούσε μεταξύ άλλων την κατάργηση των τελωνειακών δασμών στα εξαγόμενα προς τις χώρες τις ΕΕ αγροτικά και βιομηχανικά του προϊόντα. Πάντως αυτήν την ώρα ο ισλαμιστής αξιώνει επιπλέον των όσων έλαβε, και 3 δισ. €  βοήθεια.

Αιωρείται μία νέα εκρηκτική απειλή αφρικανικής προέλευσης με κατεύθυνση κατ’ αρχήν την Ιταλία. Το ενδεχόμενο όμως εξ αιτίας αυτού του προσανατολισμού της, να αφαιρεθούν κοινοτικοί πόροι από την Ελλάδα για να δοθούν στην Ιταλία, είναι από κάθε άποψη ανατριχιαστικό.

 Διότι τα ελληνικά νησιά δοκιμάζονται ήδη αγρίως και απειλούνται τώρα εκ νέου από το αφρομεσογειακό κύμα.
Η πρόσβασή τους είναι εύκολη και γρήγορη: Πάμφθηνο εισιτήριο με την Turkish Airlines για Κωνσταντινούπολη και εκείθεν με τους επισήμους δουλεμπόρους στα νησιά μας του Αιγαίου μ’ ένα πήδημα.

Παραμένει ανοιχτή μια πρόταση της Γαλλίας για ίδρυση Hot Spots στη Λιβύη. Είναι ευκταίο επί αφρικανικού εδάφους να λυθεί το πρόβλημα. Θα κοστίσει λιγότερο και θα επιβαρύνει λιγότερους.

Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ (έως και μηδενικά επιτόκια) ελάττωσε το μέσο κόστος δανεισμού της Γερμανίας από 4% το 2007 στο 2% το 2016. Κατά την Bundesbank η Γερμανία (Ομοσπονδιακή και πολιτειακές κυβερνήσεις, δήμοι και λοιποί κρατικοί οργανισμοί) εξοικονόμησε τα τελευταία 10 χρόνια 250 δισ. €!

Τελικά κάποιοι βγάζουν και από τη μύγα ξύγκι.

Στα πρώτα χρόνια του μεταπολέμου ο Έλληνας Gastarbeiter με τον ιδρώτα του προσώπου τους συνέβαλε αποφασιστικά στο γερμανικό οικονομικό θαύμα. Και αφού έκλεισε τον εργασιακό του κύκλο παλιννόστησε στη γλυκειά πατρίδα. Τα 400.000 όμως σπουδαγμένα Ελληνόπουλα που μετανάστευσαν στα χρόνια της Κρίσης, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν.  

Βουνό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει. Το επισημαίνουν ήδη οι ξένοι αναλυτές. Εμείς επί του παρόντος ‘αγρόν αγοράζουμε. Χαρακτηριστικό το σχόλιο της Berliner Morgenpost (1.8.17): «Η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα χάνει τους νεότερους, τους καλύτερους, τους ταλαντούχους. 

Και, σε αντίθεση με τους παλιούς Έλληνες Gastarbeiter, οι οποίοι έπειτα από λίγα χρόνια, ή δεκαετίες επέστρεφαν στην πατρίδα, οι νέοι Έλληνες μετανάστες θα μείνουν για πάντα στο εξωτερικό»!

Μπράβο στα κορίτσια μας του Χάντμπωλ και, τους υπευθύνους της Ελληνικής Ομάδας. Έδωσαν μέσα στα Σκόπια ένα υψηλό μάθημα πατριωτισμού και αξιοπρέπειας: Όταν προπονητές και συνοδοί της ΠΓΔΜ δεν άλλαξαν τις μπλούζες τους με το προκλητικό λογότυπο Macedonia, αρνήθηκαν να συνεχίσουν.

 «Και επειδή η υπερηφάνεια δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, όπως ίσως νομίζει η ΠΓΔΜ, εμείς θα τους συμπεριφερόμαστε με όρους καλής γειτονίας, μόνο όταν αυτοί θα σέβονται την Ελλάδα», η ελληνική απάντηση.

Επέλεξε τελικά να πολιτευθεί στην πατρίδα του, αντί όπως του είχε «ευχηθεί» ο δικός μας ΥπΕξ να αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος του…Ερντογάν. Μιλούμε φυσικά για τον Έσπεν Μπαρθ Άϊντε. Δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι…

Ο άλλος, επίσης του ΟΗΕ, ο τρισαποτυχημένος Νίμιτς, 23 τόσα χρόνια διαμεσολαβητής για το όνομα των Σκοπίων, δηλώνει (φαρδειά καρδιά…) ότι ‘σύντομα θα βρεθεί λύση στο όνομα’!
Έψαχναν πολύ για να τους βρουν αυτούς;


Στέλιος Παπαθεμελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου