Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ...ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ


Α
ΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ



Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Καταρχάς να σημειώσουμε και να υπογραμμίσουμε κάτι που αγνοούν πολλοί που κάνουν αναφορές στην επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. 

Οι επισκέψεις και οι συναντήσεις κορυφής σχεδιάζονται πολύ προσεκτικά, καθορίζονται επακριβώς τα θέματα που θα συζητηθούν, προετοιμάζονται οι δυο πλευρές κατάλληλα, για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, μετά τις συζητήσεις, οι ηγέτες των δύο πλευρών εξέρχονται της αιθούσης και δίνουν συνέντευξη Τύπου, στην οποία δίνεται μια εικόνα των συζητήσεων που είχαν οι ηγέτες και των συμφωνιών που πέτυχαν.

Αυτό είναι το τυπικό που ακολουθείται με θρησκευτική ευλάβεια δεκαετίες τώρα από όλα ανεξαιρέτως τα κράτη, στον Δυτικό και Ανατολικό κόσμο, ασχέτως καθεστώτος και ιδεολογίας.

Πριν συνεχίσουμε στην ουσία της επίσκεψης, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι πουθενά, σε κανένα μέσο ενημέρωσης που κατά κανόνα απηχεί τις απόψεις της κυβέρνησης, δεν ακούσαμε και δεν διαβάσαμε κάτι για το σκοπό της επίσκεψης. 

Δηλαδή για ποιον λόγο τώρα, στη συγκεκριμένη συγκυρία, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απευθύνει τη συγκεκριμένη πρόσκληση στον Ταγίπ Ερντογάν. Από το σκοπό θα μπορούσαμε να καταλάβουμε και την ατζέντα της επίσκεψης, δηλαδή τα θέματα που θα συζητηθούν.

Τουναντίον, αντί ενημέρωσης, από τα συγκεκριμένα μέσα είχαμε χονδροειδή προπαγάνδα, ότι δηλαδή η Ελλάδα ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο, κάτι σαν μεσάζων ας πούμε –τι λέξη κι αυτή– μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ακόμα και των ΗΠΑ! Εκτός αυτού, είδαμε και πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα προσκείμενη στην κυβέρνηση, που έλεγε ότι η επίσκεψη Ερντογάν γίνεται με… όρους Αθήνας, και ότι είναι αυστηρό το πλαίσιο της παρουσίας του Τούρκου ηγέτη στην Ελλάδα!

Από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις χονδροειδούς προπαγάνδας και από αυτό που έγινε στην πραγματικότητα, γίνεται αντιληπτό στον κάθε σκεπτόμενο πολίτη πόσο επικίνδυνο είναι για μια χώρα ένα σύστημα αναπαραγωγής προπαγάνδας και δημιουργίας μιας ψεύτικης πραγματικότητας, η οποία κάποια στιγμή γκρεμίζεται όταν έλθει σε σύγκρουση με τα πραγματικά γεγονότα.

Το τι διαμείφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού από τη μια πλευρά και του Τούρκου προέδρου, είναι λίγο-πολύ γνωστά και είναι έξω από τη διπλωματική πρακτική που αναφέραμε στην αρχή.

Πρόκειται για διπλωματικό σκάνδαλο.

Κι εδώ ακριβώς έρχεται η άλλη φάση της προπαγάνδας, που διαχέεται στον φιλικό Τύπο της κυβέρνησης, για να δημιουργηθεί μια ψεύτικη εικόνα και να καλυφθεί το σκάνδαλο που πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και το κύρος της χώρας, που αποτελεί μέρος του εθνικού μας δυναμική και οπλοστασίου.

Παρουσιάζονται οι δηλώσεις των δύο Ελλήνων ανώτατων αξιωματούχων ως μάθημα που δώσαμε στον φιλοξενούμενο ηγέτη της γειτονικής χώρας, και ότι στην ουσία μέσα από αυτήν την ιδιότυπη διπλωματική κλοτσοπατινάδα καταγάγαμε μια εθνική νίκη, και ούτε λίγο - ούτε πολύ ο Ερντογάν αναγκάστηκε να φύγει με την ουρά στα σκέλια από την Ελλάδα.

Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Οι αρχική εισήγηση του Πρ. Παυλόπουλου ήταν σε σωστή βάση, αλλά σε λάθος φάση και λάθος χρόνο.

Η απάντηση Ερντογάν, που βρήκε την ευκαιρία να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε ζωντανή μετάδοση και μάλιστα μέσα στον ανώτατο θεσμό της χώρας, και η αναδίπλωση του Έλληνα Προέδρου, ότι δεν είναι «εκτελεστικός» και ότι οι συνθήκες επιδέχονται ερμηνεία, μόνο ως νίκη δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Στο διπλωματικό ντουέτο που ακολούθησε δίκην μονομάχων, μεταξύ Τσίπρα-Ερντογάν, ο Τσίπρας έθεσε με αξιοπρέπεια τις ελληνικές εθνικές θέσεις, ο Ερντογάν απάντησε μερικώς και τις εντυπώσεις τις κέρδισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο εσωτερικό ακροατήριο.


Όμως αυτός ήταν ο σκοπός της πρόσκλησης και της συνάντησης;


Τέλος, η προπαγάνδα συνεχίστηκε με τις άμεσες παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της ΕΕ, στην απαίτηση Ερντογάν να αναθεωρηθεί η συνθήκη της Λοζάνης από το Α μέχρι το Ω.

Εκεί η προπαγάνδα παρουσίασε τις παρεμβάσεις αυτές ως διπλωματική νίκη της Ελλάδας και αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου.

Οι προπαγανδιστές δεν σκέφτηκαν ότι υπάρχει και η άλλη ανάγνωση. Μήπως οι χώρες αυτές ανησύχησαν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσει την τουρκική επιθετικότητα, που μάλιστα εκφράστηκε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, και έσπευσαν αυτοί να μας υπερασπιστούν, για τα δικά τους συμφέροντα, γιατί η Ελλάδα είναι σε φάση μεταδιάλυσης;



ΣΧΟΛΙΟ ΟΙΜΟΥ-ΑΘΗΝΑΣ

Ο Ερντογάν έπαιξε όλο αυτό το θέατρο γιατί κερδίζει χρόνο...
Μήπως όμως πίσω από όλο αυτό το θέατρο οι Δυτικοί είναι αυτοί που θέλουν να φανεί ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσει την τουρκική επιθετικότητα και έσπευσαν να μας υπερασπιστούν, για να καταδείξουν ότι η Ελλάδα είναι σε φάση μεταδιάλυσης;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου