Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΓΚΑΟΥΛΑΪΤΕΡΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ


ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: Η ΕΦΟΡΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΧΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 500 €!

Περίοδος χάριτος τέλος! Εδώ και 2,5 μήνες οι οφειλές προς το Δημόσιο καθίστανται απαιτητές άμεσα με αποτέλεσμα η Εφορία να μην… περιμένει καν προτού απλώσει το μακρύ χέρι της στις καταθέσεις των φορολογούμενων, αλλά να μπορεί να προβεί σε κατασχέσεις ακόμα και λίγες ώρες αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή.

Η κατάργηση αυτής της περιόδου χάριτος των 15 ημερών που υπήρχε έως το τέλος του 2017 , αποτελούσε μέρος της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς, και πρακτικά σημαίνει πως αν ένας φορολογούμενος για τον οποιονδήποτε λόγο δεν πληρώσει εγκαίρως τη δόση του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος ή κάποια άλλη υποχρέωσή του προς την Εφορία (π.χ. τη δόση της ρύθμισης), τότε μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με κατασχέσεις, ήδη από την επόμενη μέρα – είναι αυτό που λέμε “ξαφνικός θάνατος”.

Όμως προσοχή: οι κατασχέσεις δεν περιορίζονται πια μόνο στις καταθέσεις, αλλά με βάση τον νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων επεκτείνονται ακόμα και στην πρώτη κατοικία. Έτσι, είναι πιθανό να κινδυνέψει κάποιος να χάσει το σπίτι του για μία οφειλή της τάξεως των 500 ευρώ στην Εφορία!

Πόσους αφορούν αυτές οι τρομακτικές ρυθμίσεις; Δυστυχώς, πάρα πολλούς: με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, κοντά στους 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενους έχουν κάποια οφειλή προς την εφορία (οι περισσότεροι έχουν σχετικά μικρές οφειλές, κάτω από 3.000 ευρώ), ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο είναι αυτοί στους οποίους ήδη έχει επιβληθεί κάποιου είδους κατάσχεση, και ακόμα 1,7 εκατομμύρια είναι αυτοί στους οποίους δυνητικά μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Όλοι αυτοί είναι ουσιαστικά “υποψήφιοι” για κατασχέσεις-εξπρές από την 1η Ιανουαρίου.

Ειδικά για όσους πληρώνουν κανονικά τη δόση της ρύθμισής τους, η απώλειά της για μία μικρή καθυστέρηση είναι ένα πολύ άδικο μέτρο, από το οποίο η μόνη “ασπίδα” προστασίας είναι να καταθέσει ο οφειλέτης εγκαίρως αίτηση, πριν την ημερομηνία καταβολής της δόσης, και να ζητήσει, επικαλούμενος οικονομική αδυναμία, να μεταφέρει την οφειλή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής του, και για να είναι καλυμμένος θα πρέπει πλέον να πληρώσει ολόκληρο το χρέος του, συν τις προσαυξήσεις – αλλιώς, όπως είπαμε, τον περιμένουν κατασχέσεις…

Βέβαια, ακόμα και αυτή η “ασπίδα” προστασίας δεν είναι εύκολο να αποκτηθεί, καθώς για να αποδείξει ο φορολογούμενος την οικονομική του αδυναμία θα πρέπει να προσκομίσει στην Εφορία οικονομικά στοιχεία που να την αποδεικνύουν, ενώ παράλληλα θα πρέπει, βάσει των διατάξεων, οι συνολικές του υποχρεώσεις να μην ξεπερνούν το 30% του συνολικού εισοδήματος που δηλώνει. 

Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτησή του θα απορριφθεί και θα πρέπει να αποπληρώσει ολόκληρο το ποσό για να μην κινδυνέψει με κατάσχεση…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου