Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ:«Η ΡΩΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ  ΤΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ»  


Η αποτυχία δεν είναι η μη πρόβλεψη μιας επίθεσης, αλλά η αποτυχία να φανταστείς το θράσος που κόβει την ανάσα

Βετεράνοι πράκτορες προειδοποιούν για χτύπημα αλά Pearl Harbor.

Γράφει  Jeff Stein

Aπόδοση Κουρδιστό Πορτοκάλι

Η Ρωσία «προετοίμασε το πεδίο της μάχης-battlefield» στις ΗΠΑ πριν από πολύ καιρό, λένε οι αξιωματούχοι
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σοκ ανάλογο του Pearl Harbor ή του 9/11, προειδοποιεί πρώην αξιωματούχος της CIA.

Ας ξεκινήσουμε κάπως έτσι.

Τα φώτα έσβησαν. Καθώς θορυβώδη πλήθη υπέρ και κατά του Trump πλημμύρισαν την Washington για την προεδρική ορκωμοσία τον Ιανουάριο του 2017, οι κάμερες παρακολούθησης της πόλης του αστυνομικού τμήματος της D.C. σταμάτησαν να καταγράφουν. 

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, 123 από τις 178 κάμερες παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρακολουθούν τους δρόμους γύρω από τον Λευκό Οίκο και τα κεντρικά γραφεία πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, είχαν «προσπελαστεί και παραβιαστεί».

Το χάσμα πληροφοριών διήρκεσε για τρεις ημέρες, από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 15 Ιανουαρίου. Μετά τις μυστικές εισβολές της Ρωσίας στην εκστρατεία του 2016, οι αξιωματούχοι στην αρχή φοβήθηκαν τον Vladimir Putin—ή άλλες κακόβουλες επιθέσεις, από την Κίνα, το Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα που θα μπορούσαν να είχαν αναβαθμίσει δραματικά το παιχνίδι τους για να δημιουργήσουν περισσότερο χάος στην αμερικανική κοινωνία και την πολιτική της.

Όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν κανένας από αυτούς. Ήταν απλά ένα ζευγάρι ξεπεσμένων Ρουμάνων hackers που είχαν σκοντάψει στο σύστημα και το χρησιμοποίησαν σε μια απαίτηση ransomware για ασήμαντα 60.800 δολάρια σε bitcoin με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του ελέγχου του συστήματος. Οι ύποπτοι εντοπίστηκαν 11 μήνες αργότερα και εκδόθηκαν στο D.C., όπου παραδέχθηκαν την ενοχή τους.

Το περιστατικό εξακολουθεί να ανατριχιάζει τους βετεράνους πράκτορες που έχουν περάσει δεκαετίες ανησυχώντας για τέτοια πράγματα. Θα μπορούσε να συμβεί ξανά, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, εάν η κρίση για την Ουκρανία υπερθερμανθεί σε μια άμεση στρατιωτική διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμούν οι βετεράνοι αξιωματούχοι των πληροφοριών.

Πριν από δεκαετίες, αποστάτες από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU είπαν ότι οι πράκτορες της είχαν τοποθετήσει κρύπτες όπλων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για επιθέσεις δολιοφθοράς σε περίπτωση που ξεσπάσει συμβατικός πόλεμος. 

Κάποιος είπε ότι ήταν «πιθανό» πράκτορες της GRU να τοποθέτησαν «ποσότητες δηλητηρίου κοντά στους παραπόταμους σε μεγάλες δεξαμενές των ΗΠΑ», συμπεριλαμβανομένου του ποταμού Potomac που τροφοδοτεί την Ουάσιγκτον, DC με πόσιμο νερό.

Οι αποστάτες επιβεβαίωσαν ο ένας τους λογαριασμούς του άλλου, αλλά δεν είναι σαφές εάν ανακαλύφθηκαν ποτέ κρύπτες στις ΗΠΑ. Οι ελβετικές αρχές ανέφεραν ότι βρήκαν μια κρύπτη που είχε μηχανισμό έκρηξης για να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία σε περίπτωση που ένα μη εξουσιοδοτημένο άτομο προσπαθήσει να τα ανακαλύψει.

Ωστόσο, η τύφλωση των καμερών παρακολούθησης DC τον Ιανουάριο του 2017 «τονίζει το γεγονός ότι η αστυνομία, η πυροσβεστική, το EMS-(Emergency medical services), οι πόλεις και οι δήμοι είναι τόσο ευάλωτες όσο και οι οντότητες του ιδιωτικού τομέα σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», λέει ο Ammar Y. Barghouty, ένας συνταξιούχος, εξαιρετικά διακεκριμένος πράκτορας του FBI που διοικούσε ένα πρόγραμμα υπεύθυνο για απειλές υπολογιστών από τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Όπως πολλοί αξιωματούχοι εσωτερικής ασφάλειας τον περασμένο τέταρτο αιώνα, ο Barghouty, τώρα διευθυντής συμβουλευτικής στον κυβερνοχώρο του The Soufan Group, λέει ότι οι βασικοί οργανισμοί υποδομής «πρέπει να εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές» για να αμυνθούν από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ναι, αλλά είναι αργά, λέει ο Bill Evanina, ειδικός πράκτορας του FBI που έγινε διευθυντής της Εθνικής Αντικατασκοπείας στην κυβέρνηση Ομπάμα. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τα χρηματοοικονομικά δίκτυα άρχισαν να «σηκώνουν τις γέφυρες τους» καθώς η κρίση στην 

Ουκρανία βαθαίνει, λέει ο ίδιος και άλλοι, αλλά οι Ρώσοι «ήδη είχαν προετοιμάσει το πεδίο της μάχης για πολλά χρόνια», λέει στο SpyTalk.

«Εγκαθιστούν κακόβουλο λογισμικό σε κρίσιμες υποδομές για περισσότερο από μια δεκαετία», είπε o Evanina, η οποία ήταν επίσης επικεφαλής της Ομάδας Αντικατασκοπείας στη CIA.

Με τον Putin να απειλεί με πόλεμο για τις δυτικές κυρώσεις και την πιθανή μεταφορά πολωνικών πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ο Evanina λέει ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι η χρησιμοποίηση των μυστικών υπηρεσιών εδώ για να βλάψει από κοντινή πρόσβαση». 

Με αυτό εννοεί τους Ρώσους πράκτορες που ξεγλιστρούν προς στόχους με ηλεκτρονικές συσκευές για να πετάξουν τα λειτουργικά τους συστήματα εκτός λειτουργίας ή εκτός σύνδεσης – ή περισσότερο, κόβοντας φυσικά τα καλώδιά τους και πιέζοντας τα γραφεία ελέγχου τους ακόμη και με βολές από ειδικούς ελεύθερους σκοπευτές.

Αυτό συνέβη τον Απρίλιο του 2013 στις εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας του Metcalf δίπλα στη Silicon Valley, ένα περιστατικό που επανεξέτασε το 60 Minutes στις 27 Φεβρουαρίου. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άγνωστοι δράστες «πυροβόλησαν με 100 φυσίγγια 17 μετασχηματιστές, ακρωτηριάζοντας τον υποσταθμό για ένα μήνα και προκαλώντας εκατομμύρια σε ζημιές», ανέφερε η θυγατρική του NBC στο Bay Area το 2015.

«Η επίθεση διήρκεσε μόλις 19 λεπτά, αλλά πυροδότησε εκτεταμένη ανησυχία ότι ήταν είτε μια τρομοκρατική ενέργεια είτε ένα test για μια ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας». 

Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι οι πυροβολισμοί είχαν εκτοξευθεί και τα καλώδια είχαν κοπεί με ασυνήθιστα υψηλή ακρίβεια. Λίγες αναβαθμίσεις φυσικής ασφάλειας έγιναν σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε όλη τη χώρα μετά την επίθεση, σύμφωνα με το 60 Minutes.

Δεν ήταν τρομοκράτες της Μέσης Ανατολής που επιτέθηκαν στο Metcalf, κατέληξαν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. 

Η κυβέρνηση Ομπάμα σταμάτησε να κατηγορεί δημόσια τη Μόσχα, αλλά αξιωματούχοι είπαν σε μια επιτροπή του Κογκρέσου κεκλεισμένων των θυρών ότι μόνο τρεις παράγοντες ήταν σε θέση να πραγματοποιήσουν μια τόσο περίπλοκη επιχείρηση: οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ρωσία – και δεν ήταν το Ισραήλ. 

Οι Ρώσοι θεωρούνται ύποπτοι για τις πιο ανώμαλες επιθέσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, το 2020, η SVR, η υπηρεσία ξένων πληροφοριών της Ρωσίας, εντοπίστηκε στο χακάρισμα της εταιρείας διαχείρισης πληροφορικής SolarWinds, η οποία «μπορεί να έχει εκθέσει τα δίκτυα περισσότερων από 18.000 εταιρειών και κυβερνητικών υπηρεσιών και να έχει εισαγάγει κακόβουλο λογισμικό σε ένα update του Orion , την πλατφόρμα λογισμικού της εταιρείας που παρακολουθεί την κυκλοφορία του δικτύου», ανέφερε ένα πάνελ του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

 Στη συνέχεια, έξι μήνες αργότερα, οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μια τεράστια επίθεση με ransomware στον αγωγό Colonial, ο οποίος ελέγχει περίπου το μισό του καυσίμου που ρέει στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Η Μόσχα κατηγόρησε τους Ρώσους «εγκληματίες» για την επίθεση.

Όπως ο Evanina, έτσι και ο συνταξιούχος ανώτερος αξιωματούχος της CIA, Gregory Sims, τα παρατηρεί όλα αυτά καθώς η Ρωσία προετοιμάζει το πεδίο της μάχης σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.

«Το ρωσικό δόγμα σαφώς υποδηλώνει ότι είναι αυτά τα τρωτά σημεία που εκμεταλλεύονται όχι μόνο για τη συλλογή πληροφοριών αλλά και για την αναγνώριση κρίσιμων δικτύων των ΗΠΑ ώστε να τεθούν οι βάσεις για τη διακοπή ή την καταστροφή τους», έγραψε ο Sims τον Ιανουάριο.

Οι ηγέτες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε, θα ήταν καλό να περιμένουν το απροσδόκητο, ένα σοκ αντίστοιχο με την επίθεση της Ιαπωνίας με τη σειρά της κρυφής επίθεσης της Ιαπωνίας στο Pearl Harbor ή της Al-Qaeda στο 9/11.

«Το καλοκαίρι του 1941, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν ότι ο πόλεμος με την Ιαπωνία ήταν μια πραγματική πιθανότητα, ειδικά μετά την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου ως απάντηση στις ιαπωνικές στρατιωτικές ενέργειες στη γαλλική Ινδοκίνα, ένα ακρωτηριαστικό πλήγμα δεδομένου ότι η Ιαπωνία εισήγαγε τότε το 80% του πετρελαίου της από Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Sims για το The Cipher Brief, έναν ιστότοπο που τον διαχειρίζονται συνταξιούχοι αξιωματούχοι πληροφοριών. 

«Αυτό που προκάλεσε έκπληξη δεν ήταν ότι η Ιαπωνία επιτέθηκε τον Δεκέμβριο του 1941, αλλά ότι τόλμησε να επιτεθεί στον στόλο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και μάλιστα στο μητρικό του λιμάνι στο Pearl Harbor».

«Εξήντα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2001», πρόσθεσε ο Sims, «τα προειδοποιητικά σημάδια για έναν άλλο εχθρό, αυτή τη φορά την Al-Qaeda «ανάβουν κόκκινο».

 Η κοινότητα των πληροφοριών προειδοποίησε επανειλημμένα τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για ενδείξεις ότι η Al-Qaeda σχεδίαζε ένα θεαματική επίθεση. 

Ωστόσο, για άλλη μια φορά, η αποτυχία δεν ήταν η πρόβλεψη μιας επίθεσης, αλλά η αποτυχία να φανταστείτε το θράσος που κόβει την ανάσα».

Τώρα τα φώτα «αναβοσβήνουν κόκκινα» στον κυβερνοχώρο, αλλά ο Sims λέει ότι οι υπάλληλοι πρέπει να διευρύνουν τον φακό τους.

«Αξίζει να αναλογιστούμε, για παράδειγμα, ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει, με τεράστιο κόστος, μια εξελιγμένη ικανότητα χρησιμοποιώντας παράξενα και εξαιρετικά εξειδικευμένα πυρηνικά υποβρύχια και πλοία για να επιτεθεί στο εκτεταμένο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων που μεταφέρουν το 97% της παγκόσμιας κίνησης επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου του αντίστοιχου 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ημερήσιων χρηματοοικονομικών συναλλαγών», έγραψε ο Sims, ο οποίος υπηρέτησε σε πολλές αποστολέ η ως επικεφαλής σταθμού ή αναπληρωτής επικεφαλής της CIA πριν συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του 2018.

«Μια συντονισμένη, μεγάλης κλίμακας επίθεση σε αυτό το δίκτυο θα είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει τεράστιο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό χάος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», πρόσθεσε ο Sims. 

«Στον υπολογισμό του Putin μπορεί αυτό να μην είναι η κατάλληλη απάντηση σε μια ρωσική εκδίωξη από το SWIFT ή άλλες κυρώσεις που έχουν σκοπό να ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία;»

Όλα είναι πιθανά, λένε άλλοι βετεράνοι αξιωματούχοι πληροφοριών αλλά η πρόσφατη ιστορία του Κρεμλίνου με μυστικές δραστηριότητες υποδηλώνει ότι οι επιθέσεις του θα παραμείνουν στον κυβερνοχώρο, το «κέντρο βάρους» του, όπως το θέτει ο πρώην επικεφαλής πληροφοριών του DHS, Brian Murphy.

Οι σαμποτέρ θα μπορούσαν να ανατινάξουν αγωγούς φυσικού αερίου ή να ανοίξουν τις πύλες ενός τεράστιου φράγματος.

Όσο για τις κρύπτες όπλων, ο Murphy είπε «Θα ακούγαμε πράγματα περιστασιακά… από πηγές που άκουγαν κάτι, από πηγές με λιγότερο από αξιόπιστη πρόσβαση. 

Ποτέ δεν άκουσα τίποτα από αυτό». Και πάλι, λέει,​​ «δεν θα με εξέπληξε», επειδή Ιρανοί πράκτορες εδώ είχαν πιαστεί στο παρελθόν να εξάγουν νιτρικό αμμώνιο και άλλες χημικές ουσίες από cold packs για να φτιάξουν βόμβες. 

Πριν από μια δεκαετία, το FBI και το DHS ειδοποίησαν τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου για να είναι σε επιφυλακή για ύποπτες συσσωρεύσεις cold packs. Μπορεί κανείς να περιμένει ότι οι Ρώσοι θα είναι πιο εξελιγμένοι από αυτό.

Οι αποστάτες της GRU που είπαν τις ιστορίες δολιοφθοράς τους πριν από χρόνια επιβεβαίωσαν ο ένας τους λογαριασμούς του άλλου, αλλά δεν είναι σαφές εάν ανακαλύφθηκαν ποτέ κρύπτες εδώ. 

Οι ελβετικές αρχές ανέφεραν ότι βρήκαν μια κρύπτη που είχε μηχανισμό έκρηξης για να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία σε περίπτωση που ένα μη εξουσιοδοτημένο άτομο προσπαθήσει να τα ανακαλύψει.
 Όμως, όπως λέει ο Evanina, η απενεργοποίηση μισής ντουζίνας μεγάλων συγκοινωνιακών κόμβων, όπως αεροδρόμια, μέσω κινητών συσκευών στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να δημιουργήσει χάος σε ολόκληρη τη χώρα.

-Όπως ξέρετε, πανικοβάλλουμε όσο κανείς στην Αμερική, σωστά; Έτσι, η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι η χρήση των πρακτόρων πληροφοριών εδώ για να βλάψουν από κοντινή πρόσβαση».

Οι ΗΠΑ απέλασαν πρόσφατα 13 Ρώσους διπλωμάτες που ήταν ύποπτοι για κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Αλίμονο, δεν είναι μόνο οι Ρώσοι για τους οποίους πρέπει να ανησυχούν οι αρχές. 

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, τρεις λευκοί supremacists ομολόγησαν την ενοχή τους για συνωμοσία για την κατάργηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε τρεις διαφορετικές περιοχές προκειμένου να επιταχυνθεί η «οικονομική δυσφορία και οι πολιτικές αναταραχές».

Αλλά η κύρια ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, λόγω της αποδεδειγμένης πείρας, της πολυπλοκότητας και του μακροχρόνιου ιστορικού επιθετικότητας.

“I think Putin is prepared to do whatever it takes,” πιστεύει ο Gregory Sims



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου