Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΙΣΕΙΣ...

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ



Του Παναγιώτη Κωστόπουλου*

Αρκετές μέρες πλέον μετά τις εκλογές θα γίνει μια προσπάθεια για έναν σύντομο εκλογικό απολογισμό. Όσον αφορά τις προβλέψεις μας, επιβεβαιωθήκαμε σε πολλά σημεία, αλλά όχι σε όλα. 

Το κυβερνών κόμμα υπέστη μια φυσική φθορά. Δύο από τα ζητήματα, τα οποία του κόστισαν πολιτικά, είναι η τραγωδία των Τεμπών και η προώθηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων.

Οπότε επιβεβαιωθήκαμε ότι το ποσοστό της Ν.Δ. θα ξεκινά μπροστά με τον αριθμό 2. Η απώλεια ενός εκατομμυρίου ψήφων είναι τρομακτική.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά τους κινήθηκαν κοντά σε αυτά των εθνικών εκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει μια πτώση λόγω της διάσπασης από τη Νέα Αριστερά. 

Το αποτέλεσμα έχει φέρει γκρίνια και στα δύο κόμματα και αναμένουμε εξελίξεις. Η πρόβλεψή μας, εδώ και καιρό, είναι ότι θα υπάρξει ενιαία Κεντροαριστερά.

Το ΚΚΕ, όπως αναμέναμε, ανέβασε τα ποσοστά του. Εκεί που πέσαμε έξω ήταν στο ποσοστό της Ελληνικής Λύσης. 

Το αδύναμο ψηφοδέλτιό της, η αποχώρηση στελέχους της με βαριές κατηγορίες εναντίον του κ. Βελόπουλου, η ανάδειξη του θέματος με τον ευρωβουλευτή της που είχε ψηφίσει υπέρ της φίμωσης του διαδικτύου, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του κ. Βελόπουλου, δεν φάνηκε να πτόησαν τους ψηφοφόρους.

 Επίσης, δεν φάνηκε να έπαιξαν ρόλο η ψήφιση του Μνημονίου από τον κ. Βελόπουλο, η εναλλαγή κομμάτων στα οποία συμμετέχει, η πώληση επιστολών του Ιησού, οι κηραλοιφές, το βλάσφημο βιβλίο που είχε εκδώσει εναντίον του Ιησού και πολλά άλλα. 

Ο κόσμος έχει συνηθίσει στα συνθήματα και στον οργισμένο λόγο, χωρίς τις περισσότερες φορές να ενδιαφέρεται αν αυτά που ακούει είναι βάσιμα και σωστά.

Όσον αφορά τη ΝΙΚΗ, περιμέναμε κάτι καλύτερο. Τελικά δεν έπαιξε ρόλο το πολύ δυνατό ευρωψηφοδέλτιό της, ούτε οι περιοδείες του προέδρου της με τη συμμετοχή πολλών ψηφοφόρων. 

Το μήνυμά της δεν έφτασε στον κόσμο και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. επέλεξαν να ψηφίσουν Βελόπουλο και Λατινοπούλου. Μάλιστα, κάποιες «κακές» γλώσσες κάνουν λόγο για στήριξη δύο πρώην πρωθυπουργών στα δύο αυτά κόμματα…

Κλείνοντας, όπως και προεκλογικά, θα γίνει μια αναφορά στην αποχή. Με 60% αποχή δεν αποτυπώνεται στην κάλπη η βούληση του λαού. 

Πολλοί προτιμούν ακόμα τα πληκτρολόγια και τις παραλίες από την κάλπη. Όμως, έτσι αλλαγές δεν γίνονται. Δεν μπορεί να έχουμε απαιτήσεις από τα κόμματα, όταν επιλέγουμε την αποχή. 

Μην παρασυρόμαστε από την αποχή – δεν προκαλεί πολιτικά γεγονότα. Αντίθετα, κάποιοι εκμεταλλεύονται την αποχή και αποφασίζουν με ισχνή πλειοψηφία. Η αποχή, λοιπόν, παραμένει συνενοχή.

*(Μ.Α.) ∆ημόσιας Ιστορίας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου