Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

ΓΕΩΜΗΧΑΝΙΚΗ: ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ, ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
ΒΙΝΤΕΟ


Η διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας δεν είναι καινούργια, ούτε είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μερικοί προσπάθησαν να ελέγξουν το κλίμα. Αυτή θα είναι ουσιαστικά η τελευταία παρτίδα του παιχνιδιού

Γεωμηχανική: Η Γη είναι πολύ ζεστή και μόνο θερμαίνεται, σύμφωνα με κυβερνήσεις και παγκόσμιους φορείς όπως τα Ηνωμένα Έθνη. και οι προσπάθειες για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα δεν έχουν όπως φαίνεται το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

«Ο κόσμος διέρχεται από το ανώτατο όριο θερμοκρασίας του 1,5°C και κατευθύνεται πολύ ψηλότερα, εκτός εάν ληφθούν μέτρα για να επηρεαστεί η ενεργειακή ανισορροπία της Γης», δήλωσε τον Ιανουάριο ο Τζέιμς Χάνσεν, προηγούμενος διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών της NASA, Goddard.

Έτσι, για να κερδίσουν περισσότερο χρόνο, στις 28 Φεβρουαρίου, επιστήμονες από τη NASA και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) δημοσίευσαν μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς μια λύση που ονομάζεται «σκόπιμη στρατοσφαιρική αφυδάτωση», ή με απλούς όρους, αεροπλάνα θα πετάνε στα 58.000 πόδια. και θα ψεκάζουν σωματίδια πάγου στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

«Θα έχει μια πολύ μικρή επίδραση», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Joshua Schwarz, ερευνητής φυσικός στο εργαστήριο χημικών επιστημών του NOAA. «Οι καθαροί υδρατμοί δεν σχηματίζουν εύκολα κρυστάλλους πάγου. Βοηθά να υπάρχει ένας σπόρος, ένα σωματίδιο σκόνης, για παράδειγμα, για να σχηματιστεί πάγος γύρω του».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι με τη διασπορά μικρών σωματιδίων, ή αυτό που αποκαλουν «πυρήνες πάγου», σε περιοχές της ατμόσφαιρας που είναι και οι δύο «πολύ ψυχρές και υπερκορεσμένες με υδρατμούς», οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα θα «ξηραθούν με πάγο» και θα εμφανιστούν ως παγοκρύσταλλοι, που θα δροσίζουν τον πλανήτη.

Η πρόταση είναι γνωστή ως γεωμηχανική—και το κοινό σχέδιο της NASA και της NOAA απέχει πολύ από τη μοναδική ιδέα που έχει μεταπηδήσει από τις σελίδες της επιστημονικής φαντασίας, όπως η ταινία του Χόλιγουντ του 2013 «Snowpiercer», στην επικρατούσα επιστήμη.

Ο István Szapudi, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης, έχει στραφεί στην ουσιαστική γεωμηχανική μιας γιγαντιαίας ομπρέλας, ή αυτό που αποκαλεί, μια «δεμένη ηλιακή ασπίδα» για να προστατεύει τη Γη από ένα μέρος της ενέργειας του ήλιου.

«Οποιαδήποτε ηλιοπροστασία λειτουργεί εμποδίζοντας ένα μικρό κλάσμα, περίπου 1 τοις εκατό έως 2 τοις εκατό, του ηλιακού φωτός που φτάνει στη Γη», είπε ο κ. Szapudi στους The Epoch Times. «Αυτό είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμο ποσό κοιτάζοντας τον ήλιο, αλλά θα εξακολουθούσε να δροσίζει την ατμόσφαιρα σε προβιομηχανικές θερμοκρασίες σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα.

«Συγκεκριμένα, η δεμένη αντηλιακή ασπίδα είναι μια λύση που είναι πιο ελαφριά, άρα φθηνότερη, κατά πολλές παραγγελίες από τα παραδοσιακά σχέδια».




Οι επιχειρηματίες τεχνολογίας Luke Iseman και Andrew Song της Make Sunsets έχουν ήδη αναλάβει δράση και έχουν δημιουργήσει αντανακλαστικά σύννεφα μεγάλου υψομέτρου απελευθερώνοντας μπαλόνια γεμάτα διοξείδιο του θείου (SO2) στη στρατόσφαιρα, αυτό που αποκαλούν ως στρατοσφαιρική έγχυση αερολύματος (SAI).

«Με την κλιματική αλλαγή να μεταμορφώνει γρήγορα τον κόσμο μας, είναι σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στη δράση αντί στα λόγια», γράφει η Make Sunsets στον ιστότοπό της. «Πιστεύουμε ότι το SAI είναι η άμεση, απαραίτητη λύση για να δροσίσει τον πλανήτη και να μας κάνει να κερδίσουμε χρόνο για τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Αλλά επιστήμονες όπως ο Christopher Essex, ομότιμος καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο και πρώην διευθυντής του προγράμματος θεωρητικής φυσικής, είπε ότι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) δεν είναι ο οδηγός της θερμότερης θερμοκρασίας της Γης και ότι τέτοια μέτρα γεωμηχανικής είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο».

«Συνήθιζα να διοικώ ένα πάνελ για το κλίμα για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Επιστημόνων», είπε στους The Epoch Times. «Και είχαμε μια συνεδρία όπου παρουσιάσαμε ακριβώς γιατί η γεωμηχανική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Είναι μια τρελή ιδέα».

Ο Ίαν Κλαρκ, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Γης και του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, συμφωνεί με τον κ. Έσσεξ. «Η γεωμηχανική του κλίματος είναι μια πολύ τρομακτική προοπτική για την ανθρωπότητα», είπε στους The Epoch Times.

«Είναι κάτι που πρέπει να υποβιβαστεί στη σφαίρα της φαντασίας και της επιστημονικής φαντασίας», συμοπλήρωσε.

Το Πρόγραμμα Γεωμηχανικής της Οξφόρδης ορίζει τη γεωμηχανική ως «τη σκόπιμη μεγάλης κλίμακας παρέμβαση στα φυσικά συστήματα της Γης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».



Ατμοσφαιρικός εξοπλισμός περιμένει να φορτωθεί στο εξαιρετικά τροποποιημένο αεροσκάφος Douglas DC-8 της NASA στο Ερευνητικό Κέντρο Πτήσεων Armstrong στο Palmdale της Καλιφόρνια

Ηλιακή ασπίδα

Σύμφωνα με τον κ. Szapudi, η κλιματική αλλαγή είναι μια διαφαινόμενη απειλή και τα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το CO2, αποτελούν κινητήρια αιτία αυτής της απειλής. Δημοσίευσε μια έκθεση στις 31 Ιουλίου 2023, περιγράφοντας την πρότασή του για μια δεμένη ηλιακή ασπίδα, αυτό που αποκαλεί ως διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας.

«Η διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας (SRM) είναι μια προσέγγιση γεωμηχανικής που στοχεύει στη μείωση της ποσότητας της ηλιακής ακτινοβολίας που απορροφάται από τη Γη για να μετριάσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», έγραψε ο κ. Szapudi στην έκθεσή του.

«Δύο στρατηγικές που προτείνονται για το SRM περιλαμβάνουν την προσθήκη σκόνης ή χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα της Γης για να αυξηθεί το ανακλώμενο κλάσμα του ηλιακού φωτός ή να μειωθεί η εισερχόμενη ακτινοβολία από το διάστημα με ηλιακές αποχρώσεις ή σκόνη». Υποστηρίζει την αντηλιακή ασπίδα γιατί πιστεύει ότι είναι λιγότερο επικίνδυνη σε σχέση με άλλες πρακτικές γεωμηχανικής.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό του κ. Essex ότι η γεωμηχανική είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη», ο κ. Szapudi είπε: «Η γεωμηχανική που βασίζεται στο διάστημα, ειδικά εάν είναι αρθρωτή και αναστρέψιμη στο σχεδιασμό, ενέχει λιγότερο κίνδυνο από το SRM που βασίζεται στη Γη που εγχέει σκόνη ή χημικά στην ατμόσφαιρα, και είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από το να μην κάνεις τίποτα.

«Δεδομένων των όσων γνωρίζουμε σήμερα και των γνωστών κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, μια δεμένη ηλιακή ασπίδα κοντά στο σημείο L1 Lagrange σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από εμάς δεν θα παρουσίαζε προφανή κίνδυνο για τη Γη. Το όφελος είναι η πρόληψη και ακόμη και η αναστροφή των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Η NASA ορίζει τα σημεία Lagrange ως «θέσεις στο διάστημα όπου τα αντικείμενα που αποστέλλονται εκεί τείνουν να μένουν στη θέση τους» λόγω των αντίθετων βαρυτικών δυνάμεων. Ο διαστημικός οργανισμός έχει εντοπίσει πέντε τέτοια σημεία. Ο κ. Szapudi αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρχουν άγνωστοι κίνδυνοι και είπε ότι η πρότασή του θα πρέπει να υποβληθεί σε μια πιο λεπτομερή επιστημονική μελέτη, ακολουθούμενη από μια προκαταρκτική μελέτη μηχανικής.

«Μια τέτοια μελέτη θα καθόριζε την τοποθεσία, το σχέδιο, τα υλικά κ.λπ. που είναι πιο κατάλληλα. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να γίνει μια ποσοτική και ενδελεχής εκτίμηση κινδύνου και μπορεί να ληφθεί απόφαση [για το αν θα προχωρήσει η εφαρμογή», ​​είπε.

«Σε γενικές γραμμές, κάθε μεγάλο έργο θα περνούσε από πολλά επίπεδα αναλύσεων κινδύνου, κόστους και οφέλους καθώς διαμορφώνεται ο σχεδιασμός, και οποιοσδήποτε επιδεικνυόμενος εντοπισμός βλάβης, θα σταματούσε το έργο. Στην τελική, μόνο ο πιο οικονομικός και ασφαλής σχεδιασμός, εάν υπάρχει, θα εφαρμοστεί».



Απόδοση μιας δεμένης ηλιακής ασπίδας για να μπλοκάρει ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας

Όμως ο κ. Essex, ο οποίος κατασκεύασε το πρώτο του κλιματικό μοντέλο υπολογιστή στη δεκαετία του 1970 και ήταν πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλευτικού Συμβουλίου του The Global Warming Policy Foundation, είπε ότι μέρος του προβλήματος για τη δημιουργία μιας αντηλιακής ασπίδας, είναι ότι βλέπει το κλίμα από μηχανολογική προοπτική αντί για μια επιστημονική.

«Θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάποιο εύλογο επιχείρημα για τον ορισμό της πραγματικής ομπρέλας που θα σταλεί στο διάστημα», είπε. «Αλλά το κομμάτι που δεν καταλαβαίνουν είναι το πώς θα ανταποκριθεί το κλίμα σε όλο αυτό.

«Επειδή πιέζουμε αυτή την προπαγάνδα ως ικανή για να λύσει ένα πρόβλημα, αρχίζει να φαίνεται ότι είναι απλά ένα πρόβλημα μηχανικής όπου μπορούμε να κάνουμε δοκιμές και λάθη για να διαπιστώσουμε αν λειτουργεί ή όχι. Αλλά το πρόβλημα του κλίματος δεν είναι πρόβλημα μηχανικής, είναι ένα θεμελιώδες επιστημονικό πρόβλημα. Είναι πολύ πιο λεπτό και πολύπλοκο ζήτημα».

Ο κ. Essex εξήγησε ότι η ηλιακή ακτινοβολία ταξιδεύει μέσα από την ατμόσφαιρα, και ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι προκαλεί θέρμανση σε αυτό το σημείο, δεν συμβαίνει αυτό. Αντίθετα, η ακτινοβολία βραχέων κυμάτων χτυπά τη Γη, η οποία θερμαίνει την επιφάνεια, και στη συνέχεια το έδαφος εκπέμπει αυτήν την ενέργεια ως ακτινοβολία μακρών κυμάτων στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία.

«Με την ομπρέλα, προσπαθούν να ελέγξουν την ακτινοβολία βραχέων κυμάτων», είπε ο κ. Essex. «Και είναι ένας έμμεσος τρόπος ελέγχου του τι συμβαίνει με το μακρύ κύμα, το υπέρυθρο.

«Στους ανθρώπους αρέσει να πιστεύουν ότι η Γη είναι σαν ένα τούβλο που γίνεται πολύ ζεστό, οπότε θα πρέπει να το παγώσουμε, χρησιμοποιούν και τη φράση «παγκόσμιος βρασμός», ε, αυτό είναι γελοίο. 

Πρόκειται απλώς για την αύξηση του άγχους και του φόβου, ώστε οι άνθρωποι να συμβαδίζουν με τα πράγματα που τους επιβάλλονται και να μην αμφισβητούν το τι συμβαίνει. Συμβαίνουν τόσα πολλά στην ατμόσφαιρα. Είναι ένα πολύπλοκο, αγώγιμο και ταραχώδες μέρος».

Μπαλόνια θείου

Όπως και η ηλιακή ασπίδα, τα ανακλαστικά αερολύματα εμπίπτουν στον ορισμό της διαχείρισης της ηλιακής ακτινοβολίας. Αλλά σε αντίθεση με μια αντηλιακή ασπίδα, τα ανακλαστικά αερολύματα δεν είναι αρθρωτά ή άμεσα αναστρέψιμα.

Το Make Sunsets γεμίζει μπαλόνια με διοξείδιο του θείου, τα απελευθερώνει και μετά τα σκάει μόλις φτάσουν στη στρατόσφαιρα για να απελευθερωθεί το αέριο περιεχόμενο. Το αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζεται το Make Sunsets, είναι παρόμοιο με τις ηφαιστειακές εκρήξεις.

«Οι εκπομπές από ηφαιστειακές εκρήξεις ψύχουν τη Γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια, όπως το όρος Pinatubo το 1991. Απλώς μιμούμαστε τη Μητέρα Φύση. … Το 1991, το όρος Pinatubo, ένα στρατοηφαίστειο, εψύξε τη Γη κατά 0,9 F ή 0,5 C για περισσότερο από ένα χρόνο», αναφέρει στον ιστότοπό του.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει απελευθερώσει 49 μπαλόνια από τον Απρίλιο του 2022 και ισχυρίζεται ότι «εξουδετέρωσε 13.791 τόνους-χρόνια θέρμανσης». Λέει ότι τα «σύννεφα» του θείου παραμένουν στον ουρανό από έξι μήνες έως τρία χρόνια, «ανάλογα με το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο τα απελευθερώνουμε».


(Επάνω δεξιά) Ένα αεροπλάνο αφήνει ένα ίχνος ατμού καθώς πετά μπροστά από το φεγγάρι.

(Επάνω αριστερά) Οι μπουλντόζες εργάζονται για να επισκευάσουν ένα ανάχωμα που κατέρρευσε, στις 29 Ιουνίου 1991, δύο εβδομάδες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου του όρους Pinatubo. (Κάτω) 

Η ατμοσφαιρική λάμψη της Γης σε έναν έναστρο ουρανό, σε μια εικόνα που λήφθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 21 Ιανουαρίου 2024


Μια ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης ανέφερε το 2020 ότι η απελευθέρωση αντανακλαστικών αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα «θα μπορούσε να έχει άλλες μακροχρόνιες επιπτώσεις στο κλίμα».

«Η ηλιακή γεωμηχανική θα άλλαζε σημαντικά τις διαδρομές εξωτροπικών καταιγίδων – τις ζώνες στα μεσαία και μεγάλα γεωγραφικά πλάτη όπου οι καταιγίδες σχηματίζονται όλο το χρόνο και κατευθύνονται από το ρεύμα αεριωθουμένων μέσω των ωκεανών και της ξηράς», αναφέρει η έκθεσή τους.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η ηλιακή γεωμηχανική δεν θα αναστρέψει απλώς την κλιματική αλλαγή. Αντίθετα, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει νέες αλλαγές στο κλίμα».

Όμως, το Make Sunsets ισχυρίστηκε ότι, χωρίς παρεμβάσεις στην ατμόσφαιρα, όπως τα ανακλαστικά αερολύματα, «10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν και το 20 τοις εκατό των ειδών μπορεί να εξαφανιστούν».

«Πιστεύουμε ότι η καλύτερη στιγμή για επιτόπια δοκιμή και κλιμάκωση του SAI είναι τώρα», δήλωσε η ομάδα. Η ομάδα λέει ότι έχει έρθει σε επαφή με το FBI, την Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπορίας και την NOAA (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας). «Γνωρίζουν τις επιχειρήσεις και τις δραστηριότητές μας», αναφέρει ο ιστότοπός της.

Ο κ. Essex είπε ότι το πρόβλημα με την προσθήκη αντανακλαστικών αερολυμάτων είναι ακόμη πιο περίπλοκο από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι.

«Αν βάλεις περισσότερα πράγματα στον ουρανό, δεν απορροφάς και διασκορπίζεις απλώς [την ακτινοβολία]. Αλλά επιστρέψει πίσω σε εσένα στο έδαφος», είπε.

«Ανάλογα με το τι είδους υλικό και πού βρίσκεται – πόσο ψηλά είναι – θα επηρεάσει το αν ζεσταίνεται ή κρυώνει. Θα μπορούσε να κάνει και τα δύο.»

Ο κ. Essex εξήγησε ότι αν τα σύννεφα είναι αρκετά ψηλά, βοηθούν στην ψύξη της ατμόσφαιρας εκπέμποντας ακτινοβολία στο διάστημα αντί να την αντανακλούν πίσω στη Γη. Ομοίως, αρκετά υψηλό CO2 ψύχει την ατμόσφαιρα αντί να τη θερμαίνει επειδή υπάρχει λιγότερη απορρόφηση μεταξύ αυτής και του χώρου. «Εξαρτάται από το πού βρίσκεται στην ατμόσφαιρα», είπε.

«Πρέπει να ασχοληθούν πρώτα με το πρόβλημα της μεταφοράς της ακτινοβολίας έτσι ώστε να μπορέσουν να το διορθώσουν. Και μερικές ομάδες κάνουν αυτές τις δοκιμές, αλλά δυσκολεύονται πολύ να δημοσιεύσουν τις μελέτες, γιατί μερικές φορές, καταλήγουν σε απαντήσεις που δεν συμφωνούν με την κυρίαρχη αφήγηση».


Ένας μετεωρολόγος στέλνει ένα μπαλόνι στον αέρα στα νησιά Kerguelen, γνωστά και ως Desolation Islands, μια ομάδα νησιών στην υπο-Ανταρκτική

Ο κ. Essex είπε ότι οι απλές προσαρμογές μπορούν επίσης να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το νερό κινείται μέσα και έξω από την ατμόσφαιρα.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή προσαρμογή του σωστού πράγματος και μπορείτε να έχετε εντελώς διαφορετικά μοτίβα καιρού. Και τότε ίσως δεν θα μπορέσετε να διορθώσετε τα πράγματα όπως παλαιότερα, και θα υπάρξουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή που δεν είχατε αντιμετωπίσει ποτέ ξανά», είπε.

«Μπορεί να συμβούν τα πάντα– το κρύο μπορεί να γίνει ζεστό, το ζεστό να γίνει κρύο, το υγρό μπορεί να γίνει ξηρό και το ξηρό μπορεί να γίνει υγρό, και αυτές οι αλλαγές μπορούν να συμβούν σε ολόκληρη τη Γη».

Το Make Sunsets αναγνώρισε τους κινδύνους που συνδέονται με την έγχυση αντανακλαστικών αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα, όπως το ότι μπορεί να καταστρέψει το όζον, αλλά δήλωσε ότι «η επιστήμη και τα μαθηματικά μας υποστηρίζουν και είναι με το μέρος μας».

«Η μοντελοποίηση μας δείχνει μια ελαφρά αλλά ουσιαστική εξάντληση του όζοντος. Ενώ θα παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα χειρότερα σενάρια για την καταστροφή του όζοντος ανέρχονται σε 5-10 τοις εκατό κατά μέσο όρο», αναφέρει ο ιστότοπός του.

«Αυτό είναι λιγότερο από το μισό από αυτό που προκάλεσαν οι CFC (Φθοροχλωράνθρακες) και μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να αντισταθμιστεί από τη μειωμένη θετική επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο όζον».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι οι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες, όπως οι χλωροφθοράνθρακες (CFC), καταστρέφουν το όζον. Στη συνέχεια, το 1985, επιβεβαιώθηκε μια τρύπα πάνω από την Ανταρκτική, που οδήγησε σε αυξημένο φόβο για καρκίνους του δέρματος, κατεστραμμένα οικοσυστήματα και απώλεια φυτών και καλλιεργειών. Το 1989, οι κυβερνήσεις ενέκριναν τη Σύμβαση της Βιέννης για την Προστασία της Στιβάδας του Όζοντος, παρέχοντας το πλαίσιο για το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο τελικά οδήγησε στη σταδιακή κατάργηση ουσιών όπως οι CFC.




Οι συγκεντρώσεις του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική μετρήθηκαν από τον δορυφόρο έρευνας της NASA Upper Atmosphere Research Satellite, κοντά σε υψόμετρο 20 χιλιομέτρων (12 μίλια) στις 21 Σεπτεμβρίου 1991


«Περίπου το 99 τοις εκατό των ουσιών που καταστρέφουν το όζον έχουν καταργηθεί σταδιακά και το προστατευτικό στρώμα πάνω από τη Γη αναπληρώνεται. Η τρύπα του όζοντος της Ανταρκτικής αναμένεται να κλείσει μέχρι τη δεκαετία του 2060», δήλωσε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

«Κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι σώζονται από τον καρκίνο του δέρματος και υπάρχουν και ευρύτερα οφέλη, καθώς πολλά από τα αέρια που καταστρέφουν το όζον ανεβάζουν επίσης τις παγκόσμιες θερμοκρασίες».

Ο κ. Κλαρκ είπε ότι η έγχυση αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα είναι επικίνδυνη, και όχι μόνο λόγω της επίδρασης στα ίχνη της καταιγίδας.

«Κάναμε πολλή δουλειά για να προσπαθήσουμε [να] καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα», είπε. «Ο νόμος για τον καθαρό αέρα αντιμετώπιζε θέματα όπως το υποξείδιο του αζώτου και τα καύσιμα θείου και το ντίζελ και άλλα παρόμοια. Και μετά θέλουν να αναιρέσουν όλη αυτή τη δουλειά; Μου φαίνεται αρκετά απερίσκεπτο.

«Και δεν θέλουμε έναν πιο δροσερό πλανήτη! Θέλω να πω, η ιστορία μας λέει ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός άκμασε κάτω από ένα θερμότερο κλίμα. 

Και ξέρετε αυτό που βλέπουμε —με την βροχόπτωση, τις θερμοκρασίες ρεκόρ και όλα τα υπόλοιπα που είναι συνέπειες ενός θερμότερου πλανήτη— ότι οι συνθήκες για ζωή είναι πολύ καλύτερες απ΄ ότι αν τα πράγματα εδώ πάνω ήταν παγωμένα. 

Η γεωργία θα τεθεί σε κίνδυνο. Οι μεταφορές θα τεθούν κίνδυνο. Όλα διακυβεύονται όταν κάνει περισσότερο κρύο».

Η διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας δεν είναι καινούργια, ούτε είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μερικοί προσπάθησαν να ελέγξουν το κλίμα.

Πράγματι, ο κ. Essex είπε ότι έχει δει ιδέες γεωμηχανικής που έχουν διατυπωθεί από επιστήμονες από τη δεκαετία του 1990 και άλλες πιθανές «λύσεις» περιλαμβάνουν τη δημιουργία ρινίσματος σιδήρου για την πρόκληση άνθισης φυκών στον ωκεανό, την καύση διοξειδίου του θείου από τα πλοία για τη δημιουργία θαλάσσιων σύννεφων και τη χρήση του αμερικανικού ναυτικού που θα εκτοξεύσει σκόνη στη στρατόσφαιρα. 

«Η φαντασία όλων τους είναι αρκετά εκτεταμένη και απεριόριστη», είπε.

Ο κ. Essex πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις θα θελήσουν τελικά να «ελέγξουν τον καιρό με τη φορολογική πολιτική». «Αυτή θα είναι ουσιαστικά η τελευταία παρτίδα του παιχνιδιού. Η γεωμηχανική είναι απλώς μια ακόμη τρελή αφορμή για να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τον καιρό», είπε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου