Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Οι χώρες της Ευρώπης αυξάνουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους φοβούμενες τα πιθανά επεκτατικά σχέδια της Ρωσίας
Ποιος φοβάται τον Βλαντιμίρ Πούτιν; Τα τρία τέταρτα των χωρών της Ευρώπης αύξησαν το 2023 τις δαπάνες για τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, καθώς η πιο ειρηνική περιοχή του κόσμου φοβάται μια πιθανή επέκταση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την 18η έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης (GPI), που συντάχθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης (IEP) με έδρα την Αυστραλία, ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, καθώς αυτή τη στιγμή 56 συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στα εδάφη του, ο υψηλότερος σχετικός αριθμός από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ρεκόρ συγκρούσεων στον κόσμο
Σε 97 χώρες επιδεινώθηκε η κατάσταση της ειρήνης μέσα στο 2024, επίσης ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 2008 οπότε και άρχισε να συντάσσεται αυτή η έκθεση, ενώ την όλη σκοτεινή εικόνα επιδεινώνει το γεγονός ότι οι πόλεμοι έγιναν περισσότερο διεθνείς, αφού πια 92 συνολικά χώρες εμπλέκονται σε συγκρούσεις εκτός των συνόρων τους.
«Την τελευταία δεκαετία, η ειρήνη μειώθηκε σε 9 από τα 10 έτη. Όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες ενός αριθμού ρεκόρ συγκρούσεων, καθώς αυξάνεται η στρατικοποίηση και ο διεθνής στρατηγικός ανταγωνισμός φτάνει σε νέα ύψη», δήλωσε ο Στηβ Κιλελέα ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του IEP.
«Κατεπείγον είναι πια οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για να λύσουν τις πολλές μικρές συγκρούσεις πριν μετεξελιχθούν σε μεγάλες κρίσεις», τόνισε ο ίδιος.
Κι ενώ η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τις 7 από τις 10 περισσότερες ειρηνικές χώρες, τα 23 από τα 36 κράτη της περιοχής έχουν γίνει λιγότερο ειρηνικά.
Η Σουηδία, η οποία έγινε το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο, φοβούμενη μια σύγκρουση με τη Ρωσία, παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση στην σχετική κατάταξη για την ειρήνη στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα έπεσε 22 θέσεις και κατέλαβε την 39η θέση, το χαμηλότερο επίπεδο ειρήνης που καταγράφηκε στα εδάφη της από το 2008.
Ποια είναι η πιο ειρημική χώρα στον κόσμο
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 8 από τις 9 περιοχές του κόσμου έγιναν λιγότερο ειρηνικές. Η Ρωσία και η Ευρασία αποτελούν τα εδάφη στα οποία η ειρήνη βελτιώθηκε το περασμένο έτος, αν και τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία η κατάσταση επιδεινώθηκε.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας οδήγησε την Ευρώπη να επανεκτιμήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της και τα επίπεδα ετοιμότητας της για μάχη, με 30 από τις 39 χώρες της να καταγράφουν επιδείνωση στον τομέα αυτό το προηγούμενο έτος.
«Έχουν περάσει 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι τρέχουσες κρίσεις υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να δεσμευτούν οι παγκόσμιοι ηγέτες για την επίλυση τους», δήλωσε επιπλέον ο Κιλελέα.
Η στρατιωτικοποίηση αυξήθηκε σε 91 χώρες, αντιστρέφοντας την τάση των προηγούμενων 15 ετών, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των μικρών συγκρούσεων αύξησε την πιθανότητα μεγάλων συγκρούσεων στο μέλλον.
Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα και η διεθνοποίηση των συγκρούσεων έχει μειώσει την πιθανότητα εύρεσης λύσεων που θα οδηγήσουν στον τερματισμό τους με αποτέλεσμα «αιώνιες συγκρούσεις», όπως αυτές που διεξάγονται αυτή τη στιγμή σε Ουκρανία και Γάζα.
Όσον αφορά τον τελευταίο πόλεμο στη Μέση Ανατολή εξαιτίας του η θέση του Ισραήλ σε αυτή τη λίστα έχει πέσει στο χαμηλότερο αποκορύφωμά του την 155η θέση, η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη επιδείνωση στο επίπεδο της ειρήνης στον δείκτη του 2024.
Από την πλευρά της, η Παλαιστίνη γνώρισε τη μεγαλύτερη επιδείνωση συνολικά την τελευταία δεκαετία, πέφτοντας στην 145η θέση.
Η ίδια έκθεση υπογραμμίζει ότι αυτή η σύγκρουση έχει παρασύρει ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής σε κρίση, που περιλαμβάνει τη Συρία, το Ιράν, τον Λίβανο και την Υεμένη, με τις επακόλουθες οικονομικές της συνέπειες.
Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης (GPI), ο οποίος αξιολογεί 163 χώρες και εδάφη ανάλογα με το επίπεδο ειρήνης τους και καλύπτει το 99,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, τοποθετεί και πάλι την Ισλανδία ως την πιο ειρηνική χώρα, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία, την Αυστρία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη.
Αντίθετα, η Υεμένη έχει αντικαταστήσει το Πακιστάν ως τη λιγότερο ειρηνική χώρα στον κόσμο, ακολουθούμενη από το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν και την Ουκρανία.
Όπως και με τον ψευδή συναγερμό της π(λ)ανδημίας για να μας εμβολιάσουν με θάνατο και να μας καταστήσουν εντοπίσιμους, έτσι και η Ευρώπη δεν "προετοιμάζεται για πόλεμο εξ' αιτίας της Ουκρανίας", αλλά προκειμένου με το χάος και την αναρχία που θα δημιουργηθεί - με την ... "αγαστή" βοήθεια και των ισλαμολάθρο και των τζιχαντιστών που "φυτεύτηκαν" με εύσχημους τρόπους - να δημιουργηθεί η ανάγκη για την επανεκκίνηση που έχουν σχεδιάσει κι έχουν διαφημίσει και σε βιβλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επανεκκίνηση θα γίνει όντως, αλλά θα είναι εντελώς ενάντια στα δικά τους σχέδια. Κι αυτό διότι με τα πρώτα γεγονότα θα ανθίσει η μετάνοια και η ταπείνωση
Προσπαθούν να κάνουν όλοι μαζί ενωμένοι το ΤΕΛΕΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ κατά της ανθρωπότητας, ώστε να μην το καταλάβει κανείς, αλλά υπάρχουν κάποιοι παλαβιάρηδες που τους έχουν πάρει χαμπάρι.
ΔιαγραφήΔεν είναι τίποτα ... ένα φύσημα είναι ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ (στην εισπνοή) ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ (στην εκπνοή)
«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της Σερβίας Βούτσιτς: «Απέχουμε τέσσερις μήνες από τον Γ’ ΠΠ».
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.vimaorthodoxias.gr/diethni-2/kampanaki-apo-ton-proedro-tis-servias-voytsits-apechoyme-tesseris-mines-apo-ton-g-pp
Να πάει να χτυπήσει καμπανάκι για διάλειμμα σε κανένα γιουγκοσλάβικο σχολείο. Αυτό τουλάχιστον θα είναι έγκυρο!!!
ΔιαγραφήΤΙ ΛΕΣ ΒΡΕ ΝΑΤΟ ΙΣΜΕΝΕ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΕ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΧΗΣ