Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ;

 ΌΣΟ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;



Η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αναζοπυρώνεται σκόπιμα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη…Όσο αυτό το θέμα «πουλάει» και συζητείται περνάνε απαρατήρητα όσα συμβαίνουν με το Αιγαίο. Συμβαίνουν πολλά και γίνονται γρήγορα. 

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι στα ελληνοτουρκικά βρισκόμαστε σε πάρα πολύ κρίσιμο σημείο.

Το i-epikaira έδωσε τη σημασία που πρέπει σε μία συνέντευξη που δημοσίευσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Ποιος την έδωσε και τι είπε για την «ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας» έχει σημασία.

Εθνικός φορέας/εταιρεία μας ανακοινώνει ότι ήρθε η ώρα Ελλάδα-Τουρκία να προωθήσουν την «ενεργειακή συνεργασία»!

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» ο διευθύνων σύμβουλος της «Enterprise Greece» (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.), Μαρίνος Γιαννόπουλος δήλωσε

«Λαμβάνοντας υπόψη τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, καθώς και τη συνεργασία που έχει καθιερωθεί στο πλαίσιο της ‘θετικής ατζέντας’, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα για την Ελλάδα και την Τουρκία να κάνουν τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Εν συνέχεια πρόσθεσε: «η Enterprise Greece υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας που ενθαρρύνουν τη ‘θετική ατζέντα’ σε διμερές επίπεδο. Θα χαρούμε να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε μελλοντική πρωτοβουλία για την προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». 

Αναφερόμενος στο ελληνοτουρκικό φόρουμ που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη (Φεβρουάριο του 2024) αποκάλυψε ότι: «στο φόρουμ είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικότερα τις εξελίξεις και τις προοπτικές της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα».



Διευθύνων σύμβουλος «Enterprise Greece», Μαρίνος Γιαννόπουλος


Ο Μ. Γιαννόπουλος διευκρίνισε ότι τέτοιες «ευκαιρίες», αφορούν στις υποδομές για τη μεταφορά φυσικού αερίου (τερματικοί σταθμοί LNG, αγωγοί, διασυνδέσεις και συστήματα διανομής) καθώς και αλλά και έργα που σχετίζονται µε το υδρογόνο, την αποθήκευση ενέργειας, τη διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και «σχέδια βιώσιμης ενέργειας» για τα νησιά. 

Με άλλα λόγια έχει ήδη προαποφασιστεί η διεύρυνση της ενεργειακής εξάρτησης στη γείτονα και αυτό θα αφορά ακόμη και στα νησιά…

Σύμφωνα με τη ιστοσελίδα enterprisegreece.gov.gr, «η Enterprise Greece είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, που προσελκύει ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και προωθεί τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.»



Πρόεδρος «Enterprise Greece», Μάιρα Μυρογιάννη


Πρόεδρος της «Enterprise Greece» είναι η Μάιρα Μυρογιάννη η οποία ανέλαβε (τον Ιούλιο του 2023) Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Η Μ. Μυρογιάννη συνόδευσε στην Κωνσταντινούπολη τον υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, όπου συνδιοργανώθηκε το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ από το «Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας» (DEIK) και την «Enterprise Greece». Το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ είχε επίσης έντονο «ενεργειακό άρωμα».


Επίσημη επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στην Ινδία 19-24 Φεβρουαρίου 2024. Δεξιά ο Μ. Γιαννόπουλος και η Μ. Μυρογιάννη

Ας ανατρέξουμε σε αυτό το σημείο σε παλαιότερη δήλωση του Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη -του πρώην επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ-, Θάνου Ντόκου, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2023 έκανε λόγο για έναν «μεγάλο συνεταιρισμό κρατών» κατά τα πρότυπα της συνεργασίας Κατάρ-Ιράν «που θα συνεκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου». 

Δήλωση που σχετίζεται με αυτήν του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2022 έλεγε ότι, «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουν μια εταιρική δυναμική για να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται με ένα οικονομικό κόστος».

Σε προηγούμενο σημείωμά μας γράφαμε ότι, όσον αφορά στην ιδέα της «εταιρικής συνεκμετάλλευσης», ο Τζο Μπάιντεν ήδη από το 2014 έλεγε ότι, «αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ταξίδεψα πρόσφατα [σσ. Μάιο του 2014] στην Κύπρο -ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την Κύπρο εδώ και πέντε δεκαετίες- επειδή ήθελα να ενθαρρύνω τους Κύπριους [σσ. Κυπριακή Δημοκρατία] να αναπτύξουν τους ενεργειακούς πόρους τους σε συνεργασία με όλους -ΟΛΟΥΣ(!)- τους γείτονές τους, και να καταστεί σαφές ότι ΟΛΟΙ ωφελούνται εάν το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συνεργαστεί για να γίνει κόμβος για τις αγορές φυσικού αερίου».

Εκεί εξηγήσαμε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν σφόδρα να εντάξουν την Τουρκία στο East Med Gas Forum (1, 2, 3), κατ’ απαίτηση του Τζέφρι Πάιατ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η είσοδος της Τουρκίας στο Forum, αφενός θα αναγνωρίσει τα ανύπαρκτα -εάν λάβουμε υπόψη τον χάρτη της Σεβίλλης- δικαιώματά της στην Αν. Μεσόγειο και αφετέρου θα αποτελέσει το έναυσμα για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου ακόμη και χωρίς προηγούμενη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας. (περισσότερα εδώ)

Συνδυαστικά επίσης θα αναφέρουμε την δήλωση (τον Ιούνιο 2024) της υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαριλένας Ραουνά, η οποία είπε ότι η Κύπρος αξιοποιεί την ενέργεια ως καταλύτη για συνεργασία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, προφανώς σε πλήρη σύμπνοια με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

Επειδή όμως όλα αυτά αφορούν εκτός την Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο -όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και ο διευθύνων σύμβουλος της «Enterprise Greece» παραπάνω-, δεν πρέπει να αποκλειστεί το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε «συγκεκαλυμμένη συνδιαχείριση» με τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων πάρκων ακόμη και με την εμπλοκή επιχειρηματιών, όπως άλλωστε διαφαίνεται από την δραστηριότητα και τις δηλώσεις στελεχών της «Enterprise Greece». Σύμφωνα με την Μ. Μυρογιάννη, το 2023 υλοποιήθηκαν 38 επενδυτικές δράσεις και 710 επενδυτικά αιτήματα. 

Οι 5 χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων ήταν: ΗΠΑ (40), Ινδία (39), Ισραήλ (34), Κίνα (28) και Τουρκία (25). Πέραν τούτου ας σημειωθεί ότι το τουρκικό Ίδρυμα Θαλασσίων Ερευνών (TUDAV) έχει προτείνει ήδη (1 και 2) τη συνεργασία με την Ελλάδα για τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων πάρκων. (περισσότερα 1, 2, 3, 4, 5)

Τον Μάρτιο του 2023 γράφαμε: «Η φόρμουλα εμπλοκής της Τουρκίας και υφαρπαγής του πολλά υποσχόμενου ενεργειακού μας πλούτου έχει βρεθεί. Σχεδιάζεται να εκτελεστεί με τον προσχηματικό μανδύα της «εταιρικής συνδιαχείρισης», τον οποίο οι ΗΠΑ προετοίμαζαν εδώ και χρόνια. Απ’ ότι φαίνεται πλέον ωρίμασαν και οι συνθήκες υλοποίησης του σχεδίου…» Διαφωνείτε ακόμη;







5 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΪΑΣ σήμερα που υπάρχει αεράκι και συμπτωματικά αυξάνονται και οι απρόσεκτοι καπνίζοντες οδηγοί που πετάνε αναμμένα αποτσίγαρα από το παράθυρό τους. Η τροχαία καιροφυλακτεί για να τους φιλοδωρίσει με πρόστιμο, όσο και των ιδιοκτητών οικοπέδων που δεν είχαν την ευκαιρία και τα χρήματα να ξεχορταριάσουν τα κτήματά τους.

    Το χαρακτηριστικό των πυρκαγιών που προκαλούνται από απρόσεκτους καπνίζοντες και ψήνοντες κανα κοψίδι είναι ότι είναι ιδιαίτερα εξώθερμες και λιώνουν ακόμα και αλουμινένιες ζάντες αυτοκινήτων. Άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι κατά σατανική "σύμπτωση" συμβαίνουν ταυτόχρονα ατυχήματα σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων.

    Η ΕΛ.ΑΣ (security της ΝΤΠ και των μαριονετών της) έχει λάβει εντολή να μην πλησιάσουν σήμερα ούτε μη καπνίζοντες σε πάρκα, ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα ατυχήματα όπως αυτά επί Covid 19 που επίσης είχαν κλείσει πάρκα.

    ΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑΡΘΕΙ ΑΝΑΠΟΔΑ Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ ... ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΥΠΝΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο για το ξυλοκόπημα που προβάλλεται τελευταία, αυτό είναι σαφές ότι διαφημίζεται για να παίρνει ιδέες ο ανίδεος κοσμάκης για το πώς να διαχειρίζεται τις ενδοοικογενειακές κρίσεις. Όπως και την παιδοφιλία έτσι και την ενδοοικογενειακή βία θέλουν να την προωθήσουν και όχι να τη σταματήσουν. Όπως επίσης θέλουν και να βρουν αφορμή να προωθήσουν την ... "κουδούνα" (γειά σου αξέχαστε Δ. Παπαγιαννόπουλε) που δεν είναι άλλη από τα βραχιολάκια.

      Διαγραφή
    2. Το 80% των Ελλήνων αγαπητέ, δε χρειάζεται "κουδούνα", διότι με τα εμβόλια που έχει κάνει είναι ήδη εντοπίσιμος μέσω darknet και διαχειρίσιμος με τις "συχνότητες", όπου όσοι τις κρατάνε στα χέρια τους, κρατάνε και την υγεία και τη ζωή και το θάνατο των θυμάτων τους.

      Διαγραφή
    3. Μην κοιτάζεις τι κάνουν οι άλλοι και να φαίνεσαι ότι ξέρεις. Εκείνο που πρέπει να ξέρεις είναι να προσεύχεσαι συνεχώς και να προσέχεις τον εαυτό σου.

      Με τη μέριμνα και τις σκέψεις, περισσότερο καταστρέφεσαι, παρά διορθώνεις τον εαυτό σου.

      Μη στεναχωρείσαι στις θλίψεις και τους πειρασμούς, αλλά με την αγάπη του Ιησού μας να ελαφρύνεις τον θυμό και την αθυμία. Οι πειρασμοί όσο λίγη είναι η υπομονή, τόσο μεγάλοι φαίνονται. Και όσο συνηθίζει ο άνθρωπος να τους υπομένει, τόσο μικραίνουν και τους περνά χωρίς κόπο, και γίνεται στερεός σαν βράχος.

      Η ζωή του ανθρώπου είναι θλίψη γιατί βρίσκεται στην εξορία. Μη ζητάς τέλεια ανάπαυση. Ο Χριστός μας σήκωσε το Σταυρό, και εμείς πρέπει να τον σηκώσουμε.


      Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής ο και Σπηλαιώτης

      Διαγραφή
  2. Ο Κυπριανός της Καρδιάς μας (σκοτώθηκε στο δυστύχημα στα Τέμπη), πνευματικός Φάρος για την Αιωνιότητα! (Ομιλία της 16/6/2024).

    https://www.youtube.com/watch?v=WR3rcnxoKCk

    ΑπάντησηΔιαγραφή