ΠΙΣΩΠΛΑΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

Αναφορικά με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου, είναι σημαντικό να εξετάσουμε ποιοι είναι οι κύριοι «παίκτες» πίσω από αυτήν την αρνητική εξέλιξη
Μετά την αποκάλυψη σχετικά με την πισώπλατη μαχαιριά που υπέστη η χώρα μας από την Κομισιόν, αναφορικά με το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου, είναι σημαντικό να εξετάσουμε ποιοι είναι οι κύριοι «παίκτες» πίσω από αυτήν την αρνητική εξέλιξη.
Ο Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νταν Γιόργκενσεν, καθώς και ο σύμβουλός του, Τόμας-Άνκερ Κρίστενσεν, ο οποίος έκανε την αμφιλεγόμενη δήλωση υπέρ της Τουρκίας, είναι δύο πρόσωπα με ιστορικό που εγείρει ερωτήματα. Παράλληλα, στην εν λόγω υπόθεση εμπλέκεται και η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας.
Ο Γιόργκενσεν, πριν αναλάβει το αξίωμα του Επιτρόπου Ενέργειας το περασμένο φθινόπωρο, είχε διατελέσει υπουργός Κλιματικής Αλλαγής στη Δανία. Ως μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, είχε από νωρίς εκφράσει τη στήριξή του στο γνωστό αφήγημα περί κλιματικής αλλαγής, ενώ μάλιστα υπερηφανευόταν για τον «εξαιρετικό ρόλο» που διαδραμάτισε στις ετήσιες συνόδους κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.
Όλα αυτά συνέβησαν προτού αναδειχθεί ο Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και κατά την κυβέρνηση της Φρεντέρικσεν στη Δανία, η οποία βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έθεσε το ζήτημα του ελέγχου της Γροιλανδίας και προκάλεσε αναταραχή.
Η επιλογή του Νταν Γιόργκενσεν για το πόστο του Επιτρόπου Ενέργειας έγινε πριν από την επικράτηση του Τραμπ, με σκοπό να αναλάβει την «επίβλεψη της μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της απεξάρτησής της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».
Ο Γιόργκενσεν συμμετείχε ήδη σε κρίσιμες συναντήσεις κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, θεωρείται ένας αξιόπιστος διεθνώς διαπραγματευτής, καθώς έχει αναλάβει σημαντικούς ρόλους σε παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα.
Μέχρι πρόσφατα, ο Γιόργκενσεν είχε δηλώσει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναζητήσει περισσότερο φυσικό αέριο από χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, για να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες και θα επεκτείνει πιο γρήγορα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Ωστόσο, φαίνεται να έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις εξελίξεις.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο ανώτερος σύμβουλος του Γιόργκενσεν, Τόμας-Άνκερ Κρίστενσεν, ο οποίος έκανε την προκλητική δήλωση ότι «η Τουρκία αποτελεί μέρος της υπόθεσης» για την εύρεση λύσης στο θέμα του καλωδίου, ενισχύοντας την αίσθηση ότι οι εν λόγω παράγοντες προτάσσουν συμφέροντα πέρα από τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο Κρίστενσεν, πριν βρεθεί στο πλευρό του Γιόργκενσεν, ήταν αρμόδιος κι αυτός, ως πρέσβης, για την «Κλιματική Αλλαγή»(!) της Δανίας, ενώ για χρόνια ήταν και στον ΟΗΕ ανώτερος σύμβουλος και επικεφαλής της ομάδας του τότε γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν για την Κλιματική Αλλαγή. Εκλεκτός επίσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Κλάους Σβαμπ…
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου -για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις- και η Κάγια Κάλας, η οποία, όταν της τέθηκε -σε κλειστή συνεδρίαση των ευρωσοσιαλιστών από τον Γ. Μανιάτη– το θέμα των προκλήσεων, απάντησε ότι «εγώ το είπα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τα αποτελέσματα είναι αυτά που ξέρετε». Ένιψε κανονικά τας χείρας.
Και σε συνέχεια, ο Γιόργκενσεν ετοιμάζεται τώρα να πάει στην Άγκυρα για να βάλει (κι επίσημα;) την Τουρκία στις συζητήσεις για το καλώδιο…
Εν ολίγοις, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προχώρησε στην απίστευτη ενέργεια να «νομιμοποιήσει» την παράνομη εμπλοκή της Τουρκίας σε ένα έργο που αφορά αποκλειστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς μάλιστα προγραμματίζεται να επανεκκινήσουν έως το τέλος Απριλίου οι θαλάσσιες έρευνες για την πόντιση του καλωδίου στα Δωδεκάνησα, η δήλωση αυτή από τον Ευρωπαίο εκπρόσωπο, που αναγνωρίζει ανοιχτά ρόλο στην Τουρκία, αποτελεί σίγουρα έναν παράγοντα αποθράσυνσης για τη γείτονα χώρα.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της Τουρκίας που είναι σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, καθιστά την κατάσταση επικίνδυνη.
Αντί να προστατευτεί το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται με 657 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, από την Κομισιόν, η δήλωση του εκπροσώπου της ανοίγει μια επικίνδυνη κερκόπορτα, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες.
Η ενέργεια του κ. Κρίστενσεν να προχωρήσει σε μια τέτοια δήλωση χωρίς την έγκριση ανωτέρων του είναι αμφίβολη, καθώς την ίδια στιγμή ο Επίτροπος Ενέργειας Γιόργκενσεν προγραμματίζει επίσκεψη στην Τουρκία, με το θέμα του καλωδίου να βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων του.
Για να κατανοήσουμε το βάθος αυτής της «μαχαιριάς», αξίζει να θυμηθούμε πρόσφατες δηλώσεις, όπως αυτή του Χρ. Ροζάκη, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «απεμπολήσαμε κυριαρχικά δικαιώματα σε Κάσο και Κρήτη», σημειώνοντας πως «νόμιμες ενέργειες της Ελλάδας υπόκεινται στον έλεγχο της Τουρκίας».
Αν και θα έπρεπε να έχει προκαλέσει μεγαλύτερη αντίδραση, η δήλωση αυτή πέρασε στα ψιλά και δεν αναδείχθηκε όπως θα έπρεπε, ενώ υπήρξε και η απαξιωτική στάση των κυβερνητικών στελεχών που παρευρέθηκαν εκεί.
Αναφορικά με τα στελέχη αυτά, ο νέος υφυπουργός Νίκος Τσάφος παραμένει στη θέση του, παρά τις αποκαλύψεις για τη φιλοτουρκική προϊστορία του, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.
Η συγκυρία είναι ακόμη πιο περίεργη, καθώς το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον), ένα think tank που συνδέεται με τη φιλοτουρκική προσέγγιση, στην οποία διαπρέπει και ο νυν υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η Ελλάδα πολεμάται, διότι είναι φορέας της ΑΛΗΘΙΝΗΣ και ΑΝΟΘΕΥΤΗΣ Εκκλησίας του Ιησού Χριστού, έτσι όπως την βίωσαν και την δίδαξαν οι Άγιοι της Εκκλησίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Θεόπνευστη Αγία Γραφή είναι ξεκάθαρη:
«και πάντες οι θέλοντες ευσεβώς ζην εν Χριστώ Ιησού διωχθήσονται» (Β’ Τιμ. 3, 12).
Το προηγούμενο, σε νεοελληνική απόδοση:
«Και όλοι όσοι θέλουν να ζήσουν με ευσέβεια, σύμφωνα με το θέλημα του Ιησού Χριστού, θα αντιμετωπίσουν διωγμούς».