Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΝΤΕ ΓΚΡΕΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΕΙ Ή ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ "ΦΡΕΝΑΡΕΙ" (ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΒΑΣΙΛΙΚΗΣ);

 Η ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ ΑΠΟΚΤΑ ΠΡΟΦΙΛ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ – ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2027 ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ


Η υπόθεση της Μαρίας Καρυστιανού αποκτά χαρακτηριστικά κυβερνησιμότητας, καθώς τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν πληροφορίες για ενδεχόμενη πολιτική σύμπλευση με τον ιδιαίτερα δημοφιλή Παύλο Ντε Γκρες. 

Ο ίδιος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, τοποθετήθηκε με σαφήνεια για τις σκέψεις του γύρω από την πολιτική.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρονται, ο Παύλος Ντε Γκρες δεν προσανατολίζεται άμεσα σε προσωπική εμπλοκή στην ενεργό πολιτική. Παράλληλα, αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική της Μαρίας Καρυστιανού και εξετάζει το ενδεχόμενο δημόσιας στήριξής της.

Μια τέτοια κίνηση αρκεί για να ενισχύσει σημαντικά τη δυναμική της Καρυστιανού. Οι δύο πλευρές κινούνται στο ίδιο ιδεολογικό πλαίσιο και τοποθετούνται στον χώρο των πατριωτικών δυνάμεων, οι οποίες συγκεντρώνουν πλέον αριθμητική υπεροχή στο εκλογικό σώμα.

Παράγοντες με γνώση των διεργασιών επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη στήριξη δεν αποτελεί το μοναδικό στήριγμα. Γύρω από την Καρυστιανού έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται και άλλες πατριωτικές δυνάμεις, ορισμένες με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, υπό προϋποθέσεις, την πλευρά του Ηλία Κασιδιάρη.

Το άθροισμα αυτών των εξελίξεων μπορεί να οδηγήσει το υπό διαμόρφωση πολιτικό σχήμα της Καρυστιανού σε ποσοστά κοντά στο 20%, προσδίδοντάς του προφίλ κυβερνητικού κόμματος. Αν αυτή η τάση διατηρηθεί, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις που βλέπουν ακόμη υψηλότερες επιδόσεις στον επόμενο εκλογικό κύκλο της δεκαετίας.

Το άμεσο πολιτικό ορόσημο παραμένει το 2027. Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Παπαχελά ερμηνεύτηκε ως αποδοχή της πιθανότητας μη επίτευξης αυτοδυναμίας, ανοίγοντας τη συζήτηση για κυβερνητικές συνεργασίες σε επίπεδο κορυφής.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται σαφής διαχωρισμός. Ένα τμήμα στελεχών αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο σύμπραξης με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ένα άλλο δηλώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε αποχωρήσεις.

Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση λειτουργεί ως πεδίο συνεννόησης, καθώς το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συμπράξει σε κρίσιμες αλλαγές άρθρων. Αυτή η διαδικασία διαμορφώνει κλίμα ευρύτερων συναινέσεων, με πολιτικούς παρατηρητές να τη βλέπουν ως πρόπλασμα των μετεκλογικών συσχετισμών.

Οι τρέχουσες δημοσκοπικές εκτιμήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία σε επίπεδα 23-25%, με τάση υποχώρησης. Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν περαιτέρω την εικόνα της, ενώ το χρονικό περιθώριο έως το 2027 θεωρείται περιορισμένο για ουσιαστική αναστροφή.

Με αυτά τα δεδομένα, το σενάριο της συγκυβέρνησης κυριαρχεί στις πολιτικές αναλύσεις. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως ο βασικός εταίρος που μπορεί να στηρίξει έναν τέτοιο σχηματισμό, καθώς άλλες επιλογές δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πολιτική αποδοχή στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Στο παρασκήνιο συζητείται έντονα και το ενδεχόμενο ανάδειξης διαφορετικού προσώπου στην πρωθυπουργία, ικανού να λειτουργήσει ενωτικά ανάμεσα στις δύο παρατάξεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, το επικρατέστερο σενάριο για το 2027 περιγράφει μια συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με κοινά αποδεκτό πρωθυπουργό και με την Μαρία Καρυστιανού και τον Παύλο Ντε Γκρες να συγκροτούν τον βασικό πόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


ΠΗΓΗ




1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει μια προφητεία της μακαριστής Γερόντισσας Λαμπρινής Βέτσιου (εάν θυμάμαι καλά, ΚΑΙ του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου), ότι θα φέρουν τον Βασιλιά (προφανώς διότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, καταρρέει).
    Εγώ προσωπικά νομίζω ότι δεν έφτασε ακόμα η ώρα για να φέρουν τον Βασιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή