Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΩ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΝ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΝΕΟΡΑΓΙΑΔΩΝ....

 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ BERKLEY: "Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ GREXIT ΘΑ  ΗΤΑΝ ΜΙΑ LEHMAN BROTHERS ΣΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ"!!!




Καταστροφική αναμένεται να είναι η αναταραχή που θα προκαλέσει στις διεθνείς αγορές μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά πολύ χειρότερη ακόμη και από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, προειδοποιούν οικονομολόγοι, όπως αναφέρει το Marketwatch.

O Barry Eichengreen, οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Berkeley εκτίμησε πως ένα Grexit θα οδηγήσει σε bank run στις ελληνικές τράπεζες και πτώση στο χρηματιστήριο και θα καταλήξει στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.


Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του American Economic Association’s υποστήριξε ότι το Grexit θα έχει συνέπειες και σε άλλες χώρες καθώς οι επενδυτές θα σπεκουλάρουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φύγει από την ένωση. «Βραχυπρόθεσμα θα είναι μια Lehman Brothers στο τετράγωνο», υποστήριξε.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί για άλλη μια φορά θα «καταπιούν» κάποια πράγματα και θα κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς προκειμένου να μείνει η χώρα στο νόμισμα. «Παρότι το να μείνει ενωμένη η ευρωζώνη κοστίζει ακριβά και είναι δύσκολο και επίπονο για τους πολιτικούς, το σπάσιμο θα είναι ακόμα περισσότερο ακριβό και περισσότερο δύσκολο», επισήμανε ο οικονομολόγος.


Γενικά το πάνελ τεσσάρων αμερικανών οικονομολόγων έδειξε απαισιόδοξο για το μέλλον, βάσει της εικόνας που δείχνει το μπλοκ του ενιαίου νομίσματος.


Από την πλευρά του, ο Jeffrey Frankel, καθηγητής στο Harvard ανέφερε ότι οι επενδυτές έχουν επιστρέψει στις ευρωπαϊκές αγορές τα τελευταία χρόνια καθώς η κρίση υποχωρούσε. Τη δεδομένη στιγμή, το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε επανάληψη περιόδων αναταραχής και τα spread ανάμεσα στα ομόλογα των κρατών της περιοχής θα αυξηθούν απότομα.








Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ και καθηγητής στο Harvard, Kenneth Rogoff, υποστήριξε ότι το ευρώ είναι μια «ιστορική καταστροφή». 

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να σπάσει, συμπλήρωσε.



Από την άλλη, ο Martin Feldstein, επί μακρόν επικριτής του ευρωπαϊκού project είπε ότι όλες οι προσπάθειες να επιστρέψει η Ευρώπη σε υγιή ανάπτυξη έχουν αποτύχει. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει τρόπος να τελειώσει η κρίση του ευρώ», σημείωσε.



Οι επιλογές που έπεσαν στο τραπέζι όπως η υιοθέτηση QE από την ΕΚΤ «δεν θα είναι κατά τη γνώμη μου περισσότερο επιτυχημένες», συμπλήρωσε. Ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί η επιβίωση του νομίσματος θα είναι η υιοθέτηση από κάθε κράτος-μέλος των δικών του φορολογικών πολιτικών προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση, περιλαμβανομένων της μείωσης του ΦΠΑ για τα επόμενα πέντε χρόνια ώστε να τονωθεί η καταναλωτική δαπάνη, είπε ο Feldstein.

ΠΗΓΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου