Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

H KHΔEIA TOY MEΓAΛOY HΓΕΤΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

 
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ
 
 
 
 
Παρουσία τουλάχιστον 55 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τελείται σήμερα από τις 17.30 ώρα Ελλάδος η κηδεία του Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.
 
Ήδη περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έχουν συγκεντρωθεί στους δρόμους του Καράκας προς τιμήν του θανόντος προέδρου της χώρας, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη, νικημένος από την επάρατη νόσο.
«Ο Τσάβες δεν πέθανε, πολλαπλασιάστηκε», φωνάζουν ήδη πολιτικοί οπαδοί του καθεστώτος του επί 14 χρόνια προέδρου της Βενεζουέλας.

Η άφιξη του αντιπροέδρου της χώρας, στενού συνεργάτη και υποψήφιου διαδόχου του θανόντος πρόεδρου Τσάβες, Νίκολας Μαντούρο στη Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας χαιρετίστηκε από τους συγκεντρωμένους γύρω από το χώρο, με συνθήματα όπως «Ο Τσάβες ζει, ο αγώνας συνεχίζεται».
Κατά την άφιξή του στο χώρο της κηδείας, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο χαιρέτισε το συγκεντρωμένο πλήθος υψώνοντας τη γροθιά του και χαμογέλασε.
Το παρών δίνει ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των αρχηγών κρατών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και αμφιλεγόμενοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Στο χώρο της Στρατιωτικής Ακαδημίας έχουν φθάσει ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα και οι κόρες του Ούγκο Τσάβες.
Στην κηδεία παρευρίσκονται επίσης αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών όπως της Ένωσης για την Ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής (Aladi), της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).
 
Από την Τετάρτη βρέθηκαν στη Βενεζουέλα τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που θεωρείται ότι ήταν πολύ κοντά στο Ούγκο Τσάβες. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες και τον αποκαλούμενο φτωχότερο πρόεδρο στον κόσμο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης. Η κ. Φερνάντες αναχώρησε την Πέμπτη από τη Βενεζουέλα αφήνοντας πίσω τον υπουργό των Εξωτερικών της χώρας.

Από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής παρίστανται επίσης οι Ενρίκε Πένα Νιέτο πρόεδρος του Μεξικού, Ντίλμα Ρούσεφ πρόεδρος της Βραζιλίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος πρόεδρος της Κολομβίας, Ραφαέλ Κορέα πρόεδρος του Ισημερινού, Σεμπάστιαν Πινιέρα πρόεδρος της Χιλής, Ολάντα Χουμάλα πρόεδρος του Περού, Ρικάρντο Μαρτινέλι πρόεδρος του Παναμά, Μαουρίτσιο Φούνες πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και Ότο Πέρες πρόεδρος της Γουατεμάλας.
Από την Καραϊβική, ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.
 
Η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη την άφιξη στο Καράκας του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Η άφιξη του Φιντέλ Κάστρο, πνευματικού πατέρα του Τσάβες, φαίνεται απίθανη λόγω της κατάστασης της υγείας του που τον ανάγκασε να περιορίσει τις δραστηριότητές του.

Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ανακοινώσει την παρουσία του. Η Γαλλία θα στείλει έναν από τους λεγόμενους «μικρούς» υπουργούς και η Ισπανία τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του θρόνου.
Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες, έχουν στείλει μεγάλες αντιπροσωπείες.
Στη Βενεζουέλα για την κηδεία του Ούγκο Τσάβες, βρίσκεται από την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με την ιδιότητα και του αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενη από τους Κώστα Ήσυχο, συντονιστή της Γραμματείας Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής και Νίκο Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου και μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Θα ταριχευτεί η σορός
Μετά την κηδεία το σώμα του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί στο στρατιωτικό μουσείο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαντούρο.
 
«Έχει αποφασιστεί το σώμα του Κομαντάντε να ταριχευτεί έτσι ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο», δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Τσάβες στην κρατική τηλεόραση. Κατά τον κ. Μαντούρο, η κίνηση αυτή που θυμίζει τη μεταθανάτια μεταχείριση των κομμουνιστών ηγετών Λένιν, Στάλιν και Μάο θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης.

«Το σώμα του προέδρου Τσάβες θα ταριχευτεί όπως του Χο Τσι Μινχ, όπως του Λένιν, του Μαό και άλλων μεγάλων επαναστατών του αιώνα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι μετά την κηδεία η σορός θα εκτεθεί στο κοινό για «τουλάχιστον επτά ημέρες».
Μετά την κηδεία, η σορός θα μεταφερθεί στο «στρατώνα του βουνού». Εκεί είναι το στρατόπεδο απ΄ όπου ξεκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1992, πριν εκλεγεί πρόεδρος το 1998.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει και έχουν αποτίσει φόρο τιμής στον Τσάβες, η σορός του οποίου έχει τεθεί από την Τετάρτη σε λαϊκό πρόσκύνημα.
Ορκωμοσία Μαντούρο
Εν τω μεταξύ, στις 19:00 (τοπική ώρα, 01:30 π.μ. του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του κ. Μαντούρο ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσντάντο Καμπέγιο.

Ο 50χρονος Μαντούρο, ο οποίος ήταν ο αντιπρόεδρος του Ούγκο Τσάβες, θα ηγηθεί της χώρας ως τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε διάστημα ενός μήνα, σύμφωνα με το σύνταγμα.
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου