HANNAH ARENDT(1943): « Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ. Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ»
2 ΒΙΝΤΕΟ
Η φιλόσοφος Hannah Arendt το 1943! Μιλάει για την εποχή σαν να μιλά για τα σημερινά ”πράσινα” καθεστώτα :H Εθνική Ασφάλεια καλύπτει όλα τα είδη αδικημάτων. Για παράδειγμα ο Πρόεδρος έχει όλα τα δικαιώματα. Είναι πάνω από το νόμο, έχει ως βασιλιάς το αλάθητο…είναι σαν μονάρχης σε δημοκρατία.
Είμαστε ξαφνικά αντιμέτωποι μ’ ένα στιλ πολιτικής δράσης που είναι αυτή καθ’ εαυτή εγκληματική. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος της τυραννίας προέρχεται από εκτελεστικό.
”H Εθνική Ασφάλεια καλύπτει (ξεπλένει) τώρα όλα τα είδη των αδικημάτων. Για παράδειγμα ο Πρόεδρος έχει όλα τα δικαιώματα. Αυτός είναι πάνω από το νόμο.
Ο βασιλιάς δεν μπορεί να λαθεύει δηλαδή αυτός είναι σαν ένας μονάρχης μέσα σε μια δημοκρατία. Αυτός είναι πάνω από το νόμο και η δικαιολογία του είναι πάντα ότι σ’ οτιδήποτε σφάλει το κάνει στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.
-Σε τι έγκειται σύμφωνα μ’ εσάς αυτή η ανάμειξη του εθνικού συμφέροντος αυτό που αποκαλείται ” εισβολή της εγκληματικότητας στο δημόσιο τομέα” είναι καθαρά κάτι του καιρού μας;
–Eδώ το αντίθετο εμείς είμαστε ξαφνικά αντιμέτωποι με ένα στιλ πολιτικής δράσης που είναι αυτή καθ’ εαυτή εγκληματική. Δεν πρόκειται πλέον για μια εξαίρεση στον κανόνα.
Αυτοί δεν λένε: ”είμαστε σε μια κατάσταση μιας τέτοιας έκτακτης ανάγκης που πρέπει να μαζέψουμε όλο τον κόσμο γύρω από ένα τραπέζι διαβούλευσης συμπεριλαμβανομένου αυτού του ίδιου του Προέδρου.
Αυτή η υπόθεση της εθνικής ασφάλειας προέρχεται άμεσα από την έννοια του εθνικού συμφέροντος. Αυτή η έννοια της εθνικής ασφάλειας είναι άμεσα εισαγόμενη από την Κεντρική Ευρώπη.
Οι Γερμανοί οι Γάλλοι οι Ιταλοί γνωρίζουν απόλυτα να την δικαιολογήσουν γιατί έζησαν πάντα υπό αυτόν τον κανόνα. Αλλά ήταν συγκεκριμένα αυτή η ευρωπαϊκή κληρονομιά που η Αμερικάνικη Επανάσταση είχε την πρόθεση να θραύσει.”
”Σήμερα ξέρουμε ότι ο πιο μεγάλος κίνδυνος της τυραννίας προέρχεται από το εκτελεστικό. Αλλά αν πάρουμε κατά γράμμα το πνεύμα του Συντάγματος, τι σκέφτονταν οι Πατέρες θεμελιωτές; ….”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου