Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Ο ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤ ΕΠΙΦΑΣΙΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ,,,

IHA: MHN ΦΙΜΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ EURONEWS!Tο Ιnternational Hellenic Association (μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός, μη κομματικός οργανισμός με 4.000 περίπου μέλη ακαδημαϊκού επιπέδου με έδρα το Delaware των Η.Π.Α.) απέστειλε επείγουσες επιστολές – εκκλήσεις τόσο προς την Ελληνική και την Κυπριακή κυβέρνηση, όσο και προς στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εμποδιστεί η προγραμματισμένη, άμεση φίμωση της Ελληνικής φωνής του Euronews. 

Τα σχετικά κείμενα που απέστειλε το ΙΗΑ, σε Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2021, έχουν ως εξής.

Στην Ελληνική γλώσσα με τίτλο Η Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση οφείλουν να πιέσουν αποτελεσματικά ώστε να διατηρηθεί η Ελληνική Υπηρεσία του EuroNews (απεστάλη στην Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση, Έλληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές καθώς και στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου / Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) στην Κύπρο):

«Όπως γνωρίζετε, το 2012, με πρωτοβουλία της τότε Κυπριακής προεδρίας δημιουργήθηκε η Ελληνική υπηρεσία του οργανισμού Euronews. Στα μέσα Ιουλίου 2021, η Ελληνική υπηρεσία του Euronews ενημερώθηκε προφορικά πως θα κλείσει από τις 15/12/21, μετά από συμφωνία της διοίκησης του Euronews και της Commission, η οποία θα αποσύρει την επιδότηση για την Ελληνική υπηρεσία.

H διοίκηση του Euronews επικαλείται δικαιολογίες, όπως τη χαμηλή διάχυση της ελληνικής γλώσσας, αγνοώντας την πολιτιστική της αξία, καθώς μιλήθηκε από τον αρχαιότερο πολιτισμό της Ευρώπης και συνεχίζει να ομιλείται για χιλιετίες. 

Αγνοεί ότι ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός βασίζεται σε θεσμούς που ιδρύθηκαν σε αυτήν ακριβώς τη γλώσσα ενώ και η ονομασία του Euronews προέρχεται από δυο ελληνικές λέξεις. Παραβλέπει τη σημασία της γλώσσας αυτής όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και για την ομογένεια σε όλο τον κόσμο, ένα κοινό που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια. 

Δεδομένου ότι οι ‘Έλληνες και οι Κύπριοι αποτελούν σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού κοινού και όχι αμελητέα μειοψηφία, αυτή η απόφαση, επηρεάζει τη θέση της ελληνικής γλώσσας στην Ευρώπη καθώς και αντίκειται στην αρχή του πλουραλισμού των γλωσσών, που ενστερνίζεται και προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κλείσιμο της Ελληνικής Υπηρεσίας του Euronews αποτελεί επίσης πλήγμα για την πολυφωνία των ΜΜΕ, θεμελιώδη πυλώνα της Δημοκρατίας που αποτελεί το επίκεντρο της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης. 

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί τη μοναδική περίπτωση έως σήμερα, που αναστέλλεται η λειτουργία Υπηρεσίας σε μια επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία μάλιστα είναι επίσημη γλώσσα δύο κρατών-μελών της ΕΕ – την ίδια ώρα που θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά το πρόγραμμα στην τουρκική γλώσσα, ενός κράτους μη-μέλους της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι παρόλο που το Euronews έχει ιδιωτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, η Commission συνεχίζει να χρηματοδοτεί τον οργανισμό. Για το 2022 έχει προγραμματιστεί η χρηματοδότηση με 16 εκατομμύρια Ευρώ. 

Το κόστος λειτουργίας της Ελληνικής υπηρεσίας υπολογίζεται στο ένα δέκατο του ποσού αυτού, μόλις 1,6 εκ. Ευρώ ετησίως και όμως έχει προγραμματιστεί η διακοπή του.

Το International Hellenic Organization, ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός και μη κομματικός οργανισμός, με 4.000 περίπου μέλη Ακαδημαϊκού επιπέδου σε ολόκληρο τον κόσμο, απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου για να παρέμβουν προς την Επιτροπή της ΕΕ, με μοχλό την χρηματοδότηση που έμμεσα παρέχουν και αυτές σαν κράτη-μέλη της ΕΕ προς το Euronews, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος του Euronews».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου