Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912: ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΖΥΓΟ!


 Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής 

Μια σημαντική ημερομηνία για τους κατοίκους της Κατερίνης, αλλά και εν γένει των Ελλήνων είναι η απελευθέρωση της πόλης της Κατερίνης από τον οθωμανικό ζυγό στις 16 Οκτωβρίου του 1912 μετά από 500 σχεδόν χρόνια!

 

Είχε προηγηθεί η μάχη στο Κολοκούρι (σημερινός Σβορώνος), στις 15 Οκτωμβρίου, που διήρκησε  3 1/2 ώρες συνολικά στην οποία θυσιάστηκαν  οι ήρωες: αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος, υπολοχαγός Δημήτριος Νίκας, λοχίας  Βίγκος Θωμάς,  και οι στρατιώτες Απόστολος Κονταξάκης (ανήλικος εθελοντής από Κρήτη),  Βασίλας Γεώργιος, Σαράντης Αντώνιος, καθώς και ο Ανευλαβής Βασίλειος! 

Επίσης, στη συγκεκριμένη μάχη τραυματίστηκαν τρεις αξιωματικοί και δέκα οπλίτες! Στο σημείο της μάχης στήθηκε μνημείο πεσόντων! Αξίζει να επισημανθεί ότι την ίδια ημέρα απελευθερώθηκε και η πόλη της Βέροιας! 

Τιμή και δόξα λοιπόν  στους  Ήρωες της ένδοξης αυτής μάχης  που με αυταπάρνηση  και γαλουχημένοι με αξίες και ιδανικά θυσίασαν την ίδια τους της ζωή και γράφτηκαν στο Πάνθεον  των Ηρώων που πότισαν με το αίμα τους τα αγιασμένα χώματα της πατρίδας μας!

Κατερίνη, 16-10-2021

Θεοφάνης Γκατζής του Θωμά και της Μαίρης

Ethnikosagwn.blogspot.com

Email:theofanis28@gmail.com

https://www.facebook.com/theofanis.gkatzhs


Υ.Γ. Για περισσότερες πληροφορίες επί του θέματος παραθέτω τα κάτωθι δημοσιεύματα: 

1.https://olympiobima.gr/16-oktovrioy-1912-i-apeleytherosi-tis-katerinis/?fbclid=IwAR2_rfH5qEuYDOMmLKm7qzoMuK6YG_ZKA372iikAlZL49ym47D8a8v1A43w

2. https://olympiobima.gr/kateriniapeleutherosi2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου