Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

ΤΑ "ΠΑΡΑΔΟΞΑ" ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ…Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ!!!


Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΑΡΕΤΣ ΑΡΙΣΤΟΚΛΗΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ Ο ΑΘΩΝΙΤΗΣ (1846-1918) ΠΡΟΡΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ: «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Θ΄ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΚΡΗΞΗ ΚΟΝΤΑ Σ΄ΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙ…»


Ο Άγιος στάρετς Αριστοκλής της Μόσχας ο Αθωνίτης (1846-1918) και τα παράδοξα της Ορθοδοξίας. Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα περιστέρια…..

Ο άγιος Αριστοκλής πνευματικός καρπός του Αγίου όρους ήταν Ρώσος με καταγωγή από το Orenbourg στα Ουράλια όπου και γεννήθηκε το 1846. 

Το κοσμικό του όνομα ήταν Αλέξιος Alexeevich Amvrosiev. Νωρίς βρέθηκε στο Άγιον ‘Oρος όπου αρχίζει ν΄αναλαμβάνει ιδιαίτερα καθήκοντα στη ρώσικη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα όπου κι εγκαταβίωσε. 

Το 1895 αναφέρεται ως ένας από τους οικονόμους της Μονής , γίνεται εξομολόγος και εκπροσωπεί τη Μονή σε ιδιαίτερες αποστολές στη Μόσχα.

Αφού ανδρώθηκε πνευματικά στον Άθωνα αποσπάστηκε στη Ρωσία αφού ορίστηκε ως προϊστάμενος στο Αθωνίτικο Μετόχι στη Μόσχα. 

Eίναι πλέον φτασμένος Γέροντας χαρισματικός πνευματικός που καθοδηγεί αναρίθμητες ψυχές. Επιδείνωση της υγείας του. Κρίνεται απαραίτητο να έχει βοηθό κι αυτός δεν είναι άλλος από τον μετέπειτα φημισμένο άγιο στάρετς Ησαΐα που του έστειλε η Μονή Αγ. Παντελεήμονα ως υποτακτικό του και συμπαραστάτη.

O γέροντας Αριστοκλής φτάνει στη Μόσχα μ’ ένα κλαδί ελιάς από τον τόπο μαρτυρίου αποκεφαλισμού του Αγ. Παντελεήμονα. 

Επιδίδεται στην ανασύσταση του Μετοχίου που το μεταβάλει σε πνευματικό κέντρο. Δημιουργεί και προωθεί τις εκδόσεις του Μετοχίου αλλά και τη διάδοση της Ορθόδοξης Λογοτεχνίας..

Λόγω της άοκνης θυσιαστικής του αγάπης για τον πλησίον ο πνευματοφόρος Γέροντας οπλίζεται από τη θεία πρόνοια με ιδιαίτερα χαρίσματα όπως τη θαυματουργική διόραση και την ιαματική χάρη που είναι τέτοιας ισχύος που σε τυφλούς εκ γενετής δίνει το φως, ανορθώνει παραλύτους, ανασταίνει κορίτσι, ενώ απαλλάσσει ως κι από δαιμόνια τους προστρέχοντες σε αυτόν. 

Ενώ οι προφητείες του για τον β΄παγκόσμιο για την τύχη της Σοβιετικής Ένωσης αλλά κι εκείνες εσχατολογικού χαρακτήρα είναι εντυπωσιακές αφού πολλές από αυτές ήδη επαληθεύθηκαν με απόλυτη ακρίβεια. Προφήτεψε τόσο την επανάσταση του 1917 όσο και το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Η προσωπικότητα του αποτελεί πόλο έλξης για ένα μεγάλο ρεύμα ατόμων ενώ δεν είναι λίγοι όσοι κοντά του ανακάλυψαν την πανήπειρο του πνεύματος, τη μεταφυσική σφαίρα.Υπήρχαν μέρες που δεχόταν ως και 1000 άτομα.

Η παράλυση του που τον οδήγησε στο μοναχισμό

Νωρίς ορφάνεψε από πατέρα. Όταν ήταν 10 ετών παρέλυσαν τα κάτω του άκρα. Η μητέρα του Ματρώνα προσέχευται στον Άγ. Νικόλαο τον θαυματουργό να τον θεραπεύσει και τον τάζει να του αφιερωθεί αν αυτό επιτευχθεί. 

Επίσης υπόσχεται ότι κι αυτή θα γίνει μοναχή σε μια τέτοια περίπτωση. Ανήμερα του Αγ. Νικολάου ο μικρός βρίσκει την υγειά του και η μητέρα του όταν αυτός γίνεται 17 ετών μπαίνει σε μοναστήρι. 

Ο ίδιος δεν θ΄αργήσει να πάρει μια ανάλογη απόφαση. Συναξάρια που αναφέρουν ότι ήταν έγγαμος και χήρεψε πριν μονάσει φέρονται ως αναξιόπιστα από άλλες πιο έγκυρες πηγές κι ενδελεχή έρευνα.

Θεραπεία παραλυτικής

Μια πνευματική του κόρη πέφτει σοβαρά άρρωστη. Παρέλυσαν τα πόδια της. Ο στάρετς πάει σπίτι της να την παρηγορήσει.

-πολυαγαπημένη μου κόρη ήρθε η ώρα να πηγαίνω αλλά μην απελπίζεσαι να προσεύχεσαι και να έχεις εμπιστοσύνη στη θεία χάρη. Τώρα πάω κι όταν βγω, πήγαινε στο παράθυρο και κάνε μου ένα σινιάλο με το χέρι σου και θα σ’ απαντήσω.

-Μα Μπάτουσκα δεν μπορώ να σηκωθώ και εσείς μου λέτε να πάω στο παράθυρο και να κάνω ένα σινιάλο;;

-Αυτό δεν είναι τίποτα, δεν είναι τίποτα κάνε μου ένα σινιάλο. Μόλις ο πατερούλης πέρασε το κατώφλι της πόρτας η κοπέλα αισθάνθηκε τα πόδια της να σφύζουν και πάλι από δύναμη και σηκώνεται. Φτάνει στο παράθυρο και καθώς ο στάρετς είναι ήδη στο δρόμο και τη χαιρετά εκείνη του ανταποδίδει το χαιρετισμό.

Θεραπεία εκ γενετής τυφλού παιδιού και του δαιμονιζόμενου πατέρα του

Ένα παιδί γεννήθηκε τυφλό και η μάνα το πήρε και το πήγε στους καλύτερους ειδήμονες στη Μόσχα να το δούνε. Ορίστηκε η ημερομηνία για μια εγχείρηση αλλά . Μια μέρα που η μάνα τυχαία περνούσε από την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα εξεπλάγη από το πλήθος που περίμενε να δει το στάρετς.

 Ο κόσμος της μίλησε για τα χαρίσματά του κι εκείνη αποφάσισε να του πάει το γιο της. Μπαίνει στην ουρά. Ο στάρετς χρίζει το πλήθος. Όταν φτάνει η σειρά μάνας και γιου ο γέροντας χρίζει τα μάτια του μικρού και σημειώνει σταυρό στο μέτωπο της μητέρας.

-που είναι ο άντρας σου; Την αιφνιδιάζει.

Μη δεχόμενος απάντηση συνεχίζει:

–Ίδιος ο σατανάς.

Η γυναίκα του διηγείται της ζωή της…το σταυρό της.. Αφού την άκουσε προσεκτικά ο μπάτουσκα της λέει:

-Σε συμβουλεύω μην δεχθείς να του κάνεις εγχείρηση. όσο θα είσαι στη Μόσχα να έρχεσαι με το γιο σου στο ναό καθημερινά και την επόμενη χρονιά έλα με το παιδί σου να με δεις. Μετά να έρθεις να με δεις και με τον άνδρα σου. 

Η γυναίκα ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του και κάθε φορά που πάει στο ναό ο Άγ. Αριστοκλής χρίει τα μάτια του παιδιού. Αργότερα η γυναίκα φέρνει και τον άντρα της ενώ τα μάτια του παιδιού έχουν αρχίσει να μισανοίγουν αν και δεν έχει βρει ακόμη το φως του.

Η έλευση του άνδρα της όμως είναι επεισοδιακή. Πολλοί άντρες τον οδηγούν στο στάρετς. Τότε αυτός επιδίδεται σε ακατάσχετους εμετούς βγάζει μια άναρθρη κραυγή και σωριάζεται στο έδαφος σαν νεκρός. 

Μετά από πολύ ώρα και με τις προσευχές του μπάτουσκα επανέρχονται οι αισθήσεις του. Πέφτει με λυγμούς στα πόδια του γέροντα ευγνωμονώντας που τον απάλλαξε από το μαρτύριο.

Η μητέρα διηγείται πως ο γιος της ανέκτησε την όραση του: ένα πρωί νωρίς διάβασα Χαιρετισμούς στην Παναγία την Γοργουπήκοο κι έπειτα άρχισα να διαβάζω Ακάθιστο στον Άγ. Παντελεήμονα. Ξαφνικά άκουσα: ”μαμά μαμά έλα γρήγορα”. ”Τρέχω στο παιδί μου και τι να δω; Ήταν καθισμένο στο κρεβάτι του μ΄ανοιχτά τα μάτια του.” Με βλέπει και λέει: μαμά σε βλέπω.

Ανάσταση κόρης

Ο στάρετς Ησαΐας μαρτυρά για την ανάσταση ενός κοριτσιού από το γέροντα Αριστοκλή. Το περιστατικό το διηγήθηκε ο ίδιος στον στάρετς Δανιήλ της μονής Donskoi μετά το θάνατο του μeγαλόσχημου Αριστοκλή.

Μια μάνα που είχε σοβαρά την κόρη της ασθενή μαθαίνει για το χάρισμα του Αγίου και τη δημοφιλία του και σπέυδει στη Μόσχα να τον συναντήσει. Καθ΄οδόν το παιδί πεθαίνει. Φέρει νεκρή την κόρη και την εναποθέτει στο στάρετς. Εκείνος με τη δύναμη της προσευχής την ανασταίνει και τη θεραπεύει…

Πρόρρηση για Τσερνομπίλ

”Η ηγουμένη Βαρνάβα διηγείται στους προσκυνητές στη Γεσθημανή στην Ιερουσαλήμ το 1973 ότι ο στάρετς Αριστοκλής είχε προβλέψει ότι η Αναγέννηση της Ρωσίας θ΄αρχίσει από μια έκρηξη κοντά σ΄ένα ποτάμι. Θυμήθηκα αυτή την πρόρρηση του στάρετς μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ.”

”Ο μπάτουσκα είπε τότε ότι τώρα άρχισε η κρίση του Θεού επί των ζώντων και δεν θα υπάρξει ούτε μια χώρα στη γη ούτε ένα ανθρώπινο πλάσμα που δεν θα το αφορά. Άρχισε από τη Ρωσία και θα συνεχιστεί κι αλλού. Μου επαναλάμβανε μόνο: μη φοβάσαι τίποτα, μη φοβάσαι τίποτα ο Κύριος θα εκδηλώσει το θαυματουργικό του έλεος.”

Ο επίσκοπος Αλέξανδρος (Mileant) μεταφέρει λεγόμενα του στάρετς Αριστοκλή:

”τώρα ζούμε τα προαντίχριστα χρόνια. Και η Ρωσία θα σωθεί. Θα υπάρξουν πολλοί πόνοι και οδύνες. Πάρα πολλά άτομα θα υποφέρουν και θα μετανοήσουν. Μόνο η μετάνοια μέσω των πόνων θα σώσει τη Ρωσία…”

Το 1894 ο Άγιος συκοφαντήθηκε και εξωθήθηκε να εγκαταλείψει τη Μόσχα και να επιστρέψει στο Άγιον Όρος. Αλλά το 1909 επιστρέφει στη Μόσχα έμπλεος χαρισμάτων αφού πέρασε αλώβητος τη δοκιμασία.

Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα περιστέρια…

Κατά την ανακομιδή των αδιάφθορων λειψάνων του για λόγους ανωτέρας βίας και την εκ νέου ταφή του στη Μονή Danilov συνέβη το εξής παράδοξο όπως αναφέρουν οι παριστάμενοι. Με τη άφιξη των λειψάνων του στο κοιμητήριο τα περιστέρια που ο στάρετς αγαπούσε να ταΐζει με πολύ στοργή και φροντίδα που τα κοίταζε με βλέμμα πατρικό πετούν τώρα από όλες τις μεριές και σχηματίζουν έναν εναέριο σταυρό. Κι αυτός ο ζωντανός σταυρός από περιστέρια τον συνοδεύει ως τάφο…




 

2 σχόλια:

  1. Αγιορείτης Γέροντας Γαβριήλ: σπουδαίο Πνευματικό μήνυμα.

    https://www.youtube.com/watch?v=RvFWFjRScTs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης, Αγιορείτης Ιερομόναχος και Ησυχαστής (ερημίτης): Πνευματικές διδαχές.

    https://ieramonopatia.gr/theologika/osios-efraim-katoynakiotis-tha-peis-o-eytychesteros-anthropos-toy-kosmoy-ego-eimai

    ΑπάντησηΔιαγραφή