Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΩΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ...ΠΡΩΤΗ ΠΕΦΤΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ...

 ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ(30/6) ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ... ΈΡΧΕΤΑΙ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΗ ΗΤΤΑ MACRON ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΣ LE PEN! ΤΡΟΜΟΣ ΣΕ ΗΠΑ, Ε.Ε. 




Ο φόβος της Δύσης είναι ότι η ήττα Macron θα μπορούσε να προκαλέσει επιπτώσεις πολύ πέρα από τη Γαλλία, αποδυναμώνοντας την ΕΕ και μακροπρόθεσμα, προσθέτοντας περισσότερες προκλήσεις για τις ΗΠΑ

Πριν ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανακοινώσει τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών (30/6 – 7/7) επικοινώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden προκειμένου να τον ενημερώσει για την απόφασή του.

Στην αρχή, οι άνθρωποι στον στενό κύκλο του Biden απλώς τρόμαξαν από το στοίχημα του Macron θεωρώντας το ως το είδος του τολμηρού ελιγμού που καθόρισε την ανατρεπτική πολιτική καριέρα του Γάλλου προέδρου, αποκαλύπτει το Politico.

Έχοντας συντριβεί από την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές, ο Macron ζητούσε μια ρεβάνς με πολύ μεγαλύτερα διακυβεύματα.
Αλλά αυτή η αρχική αντίδραση έχει γίνει πιο πρόσφατα αμηχανία και απογοήτευση, καθώς η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να αποδέχεται ότι ο Macron οδεύει προς την ήττα.

Ο Macron δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας

«Ο κόσμος παραδέχθηκε εξαρχής ότι η απόφαση για πρόωρες εκλογές ήταν επικίνδυνη, αλλά αυτό που γίνεται πιο σαφές τις εβδομάδες, που ακολούθησαν, είναι ότι

ο Macron δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας», είπε ο Jeff Rathke, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ.

Προς το παρόν, ο Biden και η ομάδα του δεν είναι σε θέση να σκύψουν πάνω από το γαλλικό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνετρίβη στο debate της Πέμπτης (27/6/2024) και τώρα οι Δημοκρατικοί σκέφτονται να αντικαταστήσουν τον Biden.

Ερωτώμενοι για τις γαλλικές εκλογές, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης είναι προσεκτικοί στα δημόσια σχόλιά τους, επιχειρώντας μάλιστα να υποβαθμίσουν τη σημασία της επερχόμενης ήττας Macron.

Υπάρχουν όμως ανησυχίες πίσω από κλειστές πόρτες.

Ο φόβος είναι ότι η κίνηση του Macron θα μπορούσε να προκαλέσει επιπτώσεις πολύ πέρα από τη Γαλλία, αποδυναμώνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και μακροπρόθεσμα, προσθέτοντας περισσότερες προκλήσεις για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε χώρες όπως η Ουκρανία. Και τίποτα από αυτά, πιστεύουν οι σύμβουλοι του Biden, δεν ήταν απαραίτητο.


Τεράστιος ο αντίκτυπος των γαλλικών εκλογών


Η γαλλική πατριωτική δεξιά φαίνεται έτοιμη να κερδίσει μεγάλο αριθμό εδρών στον πρώτο γύρο των εκλογών (29/6/2024) ίσως μάλιστα αρκετές για να ελέγξει το νομοθετικό σώμα.

Την ομάδα Biden παρηγορεί το γεγονός ότι ο Macron έχει ακόμη τρία χρόνια στην προεδρία πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει μία σταθερότητα στις σχέσεις ΗΠΑ – Γαλλίας.

Ωστόσο, η επικεφαλής τηςθνικής Συσπείρωσης Marine Le Pen δήλωσε ότι το κόμμα της μπορεί να αναζητήσει δημοσιονομικά και άλλα μέσα για να δέσει τα χέρια του Macron σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Macron θα είναι αποδυναμωμένος ακόμη και στο ενδεχόμενο που η Εθνική Συσπείρωση πάρει αρκετές έδρες αλλά θα μείνει στην αντιπολίτευση.

Και τα σχόλιά του τις τελευταίες ημέρες που συνδέουν την άκρα αριστερά της Γαλλίας με την ακροδεξιά θα μπορούσαν να τον αφήσουν ακόμη πιο απομονωμένο για τα τελευταία τρία χρόνια της θητείας του.

«Είναι δύσκολο να δεις το κόμμα του Macron να μπορεί να χτίζει συνασπισμούς, να ψηφίζει νόμους και να βρίσκει συμβιβασμούς με τρόπο που έκανε τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε η Léonie Allard, συνεργάτιδα στο Κέντρο Ευρώπης του Atlantic Council.

Οι γαλλικές εκλογές δεν είναι το κύριο μέλημα της ομάδας Biden αυτή τη στιγμή, ειδικά δεδομένων των επιπτώσεων από τις επιδόσεις του στο debate, για να μην αναφέρουμε τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία, σχολιάζει το Politico.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να περιμένει εναγωνίως τα γαλλικά αποτελέσματα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους της 
αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο αντίκτυπος των γαλλικών εκλογών θα μπορούσε να είναι τεράστιος, αν όχι απαραίτητα άμεσα, δήλωσαν πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλοι παρατηρητές.


Τρομάζει η συγκατοίκηση

«Μια συγκατοίκηση του Macron με έναν πρωθυπουργό της αντιπολίτευσης θα προκαλούσε πολιτικό χάος στην Ευρώπη, είτε για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, είτε για τη σκληρή αντιμετώπιση της Ρωσίας είτε για τις σχέσεις με την Κίνα», επεσήμανε ο Rathke, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος. του Αμερικανο-Γερμανικού Ινστιτούτου.

Ο Macron προκήρυξε εκλογές αφού η Εθνική Συσπείρωση πέτυχε εκλογικό θρίαμβο στις βουλευτικές εκλογές.
Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Εθνική Συσπείρωση θα επικρατήσει με άνεση ένα αποτέλεσμα που θα θεωρούνταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια.

Πάντως ακόμα κι αν η Εθνική Συσπείρωση θριαμβεύσει ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι ο άμεσος αντίκτυπος στις αμερικανικές και κοινές προτεραιότητες των G7 θα είναι «περιορισμένος», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Νο. 1 ανησυχία είναι η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία.
«Θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, αλλά η Γαλλία ήταν πιο ενεργή σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων παρά για τη βοήθεια ούτως ή άλλως», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η Le Pen ξεκαθάρισε ότι η Εθνική Συσπείρωση θα αμφισβητήσει ευθέως την πολιτική του Macron για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.

Μπορεί εσχάτως η Le Pen να μην αμφισβητεί τη θέση της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ και τους G7 αλλά θεωρείται απίθανο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni και να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ερωτηθείς εάν οι αμερικανοί αξιωματούχοι αυξάνουν τις επαφές τους με εκπροσώπους της Εθνικής Συσπείρωσης στη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του State Department Vedante Patel απέφυγε να σχολιάσει άμεσα. Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ «συνεργάζονται με Γάλλους αξιωματούχους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», είπε ο Patel.

Ο Macron μπορεί να διαπιστώσει ότι τα τελευταία χρόνια της θητείας του θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες από όσο θα ήθελε. Οι διεθνείς ομόλογοί του είναι επίσης πιθανό να αμφισβητήσουν πόσο θα διαρκέσουν οι αποφάσεις του.


Παράλυση στην καρδιά της ΕΕ

«Μια αδύναμη κυβέρνηση στη Γαλλία θα μπορούσε να σημαίνει μια πολιτική παράλυση στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Charles Kupchan, πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Μια νίκη της ακροδεξιάς στη Γαλλία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε νέες διαιρέσεις εντός της Ευρώπης ή να επιδεινώσει τις υπάρχουσες.

«Αυτά δεν είναι καλά νέα σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται έναν ισχυρό και στοχευμένο εταίρο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού», είπε.

Ο Macron αιφνιδίασε τη γαλλική πολιτική κερδίζοντας την προεδρία ως κεντρώος που αμφισβήτησε τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γαλλίας.

Αυτές τις μέρες, «δείχνει να είναι μία φθαρμένη πολιτική δύναμη», είπε ο Peter Rough, αναλυτής για την Ευρώπη στο συντηρητικό Ινστιτούτο Hudson.

«Το κίνημά του ήταν πάντα εξαιρετικά εξατομικευμένο, περιστρεφόμενο γύρω από τον Macron, κάτι που θέτει το ερώτημα εάν η Αναγέννηση (το κόμμα του) έχει μέλλον μετά από αυτόν».
Αλλά προς το παρόν, υπάρχει κάποια ανακούφιση στον Λευκό Οίκο ότι οι επόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας είναι σε τρία χρόνια.

«Αυτές είναι απλώς κοινοβουλευτικές εκλογές», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden. «Αν ήταν προεδρικές, ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο νευρικός», σημείωσε με νόημα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Εθνική Συσπείρωση αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 36%, το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς 29% και η Αναγέννηση του Macron 20%.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου