Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ "ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ" Ο ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΣΚΟΣ!!!

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΤΟΡΠΙΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ»! ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΚΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ!



Με μια επιστολή ντροπή για την αλήθεια, για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους που προκάλεσε η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 αλλά και για όσους εξακολουθούν να παριστάνουν ότι όλα πάνε ή μπορούν να πάνε καλά με την Τουρκία , η Άγκυρα προκαλεί την κοινή νοημοσύνη.

 Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν προκαλεί την ελληνική κυβέρνηση που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά με ανεξήγητη και σίγουρα επικίνδυνη υποχωρητικότητα.

Η επιστολή του εκπροσώπου της κατεχόμενης Κύπρου προωθήθηκε μέσω της Τουρκίας στον πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 12 Ιουνίου. Το ψέμα και το θράσος περισσεύουν…Το ερώτημα κάθε λογικού ανθρώπου μόλις ολοκληρώσει την ανάγνωση της είναι προφανώς τι ακριβώς συζητάμε με την Τουρκία, γιατί και με ποιο στόχο…

Το κείμενο της επιστολής:


Παράρτημα της επιστολής της 12ης Ιουνίου 2024 του Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ενόψει της συνεχιζόμενης εκμετάλλευσης από ελληνοκύπριους εκπροσώπους της απουσίας της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διεθνείς πλατφόρμες, αισθάνομαι υποχρεωμένος να γράψω ως απάντηση στη δήλωση που έκανε ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των αμάχων σε ένοπλους σύγκρουση, κατά την οποία τα νομικά και ιστορικά δεδομένα για την Κύπρο διαστρεβλώθηκαν για άλλη μια φορά κατάφωρα.

Η συνεχιζόμενη ανθρώπινη τραγωδία στη Γάζα μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά τη ζοφερή πραγματικότητα ότι οι άμαχοι είναι αυτοί που φέρουν το κύριο βάρος των ένοπλων συγκρούσεων. 

Ο τουρκοκυπριακός λαός γνωρίζει καλά τις συνέπειες της επιθετικότητας στους άμαχους πληθυσμούς καθώς οι ίδιοι υποβλήθηκαν σε εκστρατεία εθνοκάθαρσης (το Σχέδιο Ακρίτας) στα χέρια ελληνοκυπριακών ενόπλων στοιχείων μεταξύ 1963 και 1974 με απώτερο σκοπό την επίτευξη η προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα (ένωση). 

Στην πραγματικότητα, αυτή η μεγάλης κλίμακας βία και οι επακόλουθες κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέστησαν αναγκαία την ανάπτυξη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) το 1964 από το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία και οι φρικαλεότητες που διαπράττονται κατά του τουρκοκυπριακού λαού.

Όσον αφορά το σχόλιο που έκανε ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος για «εκτοπισμό» ανθρώπων σε σχέση με την Κύπρο, επιλέγει βολικά να αγνοήσει το γεγονός ότι αυτό το θέμα χρονολογείται από το 1963, όταν οι Τουρκοκύπριοι σε όλο το νησί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. για τον φόβο της ζωής τους μπροστά στην ελληνοκυπριακή επίθεση που κράτησε 11 χρόνια. 

Επιπλέον, παρόλο που πολλοί Τουρκοκύπριοι καθώς και Ελληνοκύπριοι εκτοπίστηκαν το 1974 ως αποτέλεσμα του ελληνοκυπριακού πραξικοπήματος και των συνεπειών του, το ζήτημα των εκτοπισμένων διευθετήθηκε μέσω της εθελοντικής ανταλλαγής πληθυσμών που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο στον τρίτο γύρο συνομιλιών που διεξήχθη στη Βιέννη το 1975. 

Η συμφωνία εφαρμόστηκε υπό την επίβλεψη της UNFICYP και τόσο η Συμφωνία όσο και η εφαρμογή της καταγράφονται καλά στα σχετικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών (S/11789 της 5ης Αυγούστου 1975 και S/11789/Add.1 της 10ης Σεπτεμβρίου 1975). 

Σε ό,τι αφορά τις παρατηρήσεις σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων, θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι ένα θέμα που επηρεάζει τόσο τον Τουρκοκύπριο όσο και τον Ελληνοκύπριο λαό. 

Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα, συμμετέχοντας εποικοδομητικά και συμβάλλοντας στο έργο της Επιτροπής Αγνοουμένων, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει με επιτυχία την εντολή της. 

Παρά αυτή την ανθρωπιστική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο μόνος στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, δυστυχώς, είναι να πολιτικοποιήσει αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα για λόγους πολιτικής προπαγάνδας ενώπιον διεθνών πλατφορμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, αντί να εμπλακεί θετικά με την τουρκοκυπριακή πλευρά στις εργασίες της Επιτροπής.

Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος, ο οποίος επιχειρεί να παρουσιάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως υπερασπιστή των ατομικών και συλλογικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, βολικά αγνοεί τη σοβαρότερη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί, δηλαδή την άδικη και απάνθρωπη απομόνωση που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό λαό με παρότρυνση της ελληνοκυπριακής διοίκησης. 

Αυτοί οι περιεκτικοί περιορισμοί κυμαίνονται από την άρνηση του τουρκοκυπριακού λαού του δικαιώματος εκπροσώπησης στη διεθνή σκηνή, ακόμη και σε πολιτιστικές, ακαδημαϊκές και αθλητικές εκδηλώσεις. στην πρόληψη και τον περιορισμό των ταξιδιών τους στο εξωτερικό και της επικοινωνίας τους με τον έξω κόσμο· για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων με άλλες χώρες.

 Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να τονίσω ότι η άδικη απομόνωση που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό λαό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και των λαών τους, υπονομεύοντας έτσι τις προοπτικές μιας συμφωνίας κατόπιν διαπραγμάτευσης στο νησί.

Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι κανένα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο δεν περιγράφει τη νόμιμη και δικαιολογημένη τουρκική παρουσία στο νησί, η οποία είναι σύμφωνη με τις Διεθνείς Συνθήκες της Κύπρου του 1959, ως «κατοχή». 

Όπως είναι γνωστό, η εγγυήτρια Türkiye χρειάστηκε να παρέμβει μετά από 11 χρόνια τουρκοκυπριακής ταλαιπωρίας στα χέρια της ελληνοκυπριακής πολιτοφυλακής, η οποία κατέληξε στην απόπειρα πραξικοπήματος που οργάνωσε η στρατιωτική χούντα στην Αθήνα και οι Ελληνοκύπριοι συνεργάτες της, με στόχο την επίτευξη ένωσης και ολοκληρωτική εξόντωση του τουρκοκυπριακού λαού. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και τα σημερινά ανθρώπινα δεινά που προκαλούνται από πρόσφατες συγκρούσεις παγκοσμίως, είναι αναμφίβολα ότι το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο είναι πιο επίκαιρο και απαραίτητο από ποτέ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι σαφές ότι οι παραπλανητικές δηλώσεις του ελληνοκύπριου εκπροσώπου δεν επιβεβαιώνονται από νομικούς και ιστορικούς γεγονότα σχετικά με το νησί. 

Στο ίδιο πνεύμα, καλούμε την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει την εχθρική ρητορική της και να επιλέξει τον δρόμο της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης με τον τουρκοκυπριακό λαό.

αξιοποιώντας την πρότασή μας με στόχο την εξεύρεση μιας ελεύθερα διαπραγματευόμενης και αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας στην Κύπρο με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο κρατών στο νησί.

Θα ήμουν ευγνώμων εάν η παρούσα επιστολή κυκλοφορούσε ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

(Υπογραφή) Mehmet Dâna

Εκπρόσωπος

Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου



1 σχόλιο:

  1. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝΕ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ.
    ΜΑΓΚΕΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΧΟΛΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΡΗΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή