Η ΚΑΛΠΗ… ΕΒΓΑΛΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
Το εξάμηνο των αντιπαραθέσεων και η επομένη μέρα στις σχέσεις Εκκλησιάς – Κυβέρνησης
Περιεχόμενα
«Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα»Εκκλησιαστική περιουσία στην ατζέντα
Πρωτοβουλία, η μορφή της οποίας κρατιέται ως επτασφράγιστο μυστικό, ετοιμάζεται – σύμφωνα με πληροφορίες – να αναλάβει ο Αρχιεπίσκοπος προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη συνομιλιών και διασφάλιση ενός modus operandi με την κυβέρνηση για το προσεχές διάστημα.
Ο 86χρονος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Λιάπης συνηθίζει πολλές φορές να θυμίζει στους συνομιλητές του την αγαπημένη φράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ Τίκα (1973-1998): «Η Εκκλησία έχει την πολυτέλεια να μπορεί να περιμένει»…
Ο Πρωθιεράρχης την ανέφερε πολλές φορές τη φράση του Σεραφείμ το τελευταίο εξάμηνο, μετά τη δρομολόγηση, και, τελικά, υπερψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Ειδικά, επειδή αισθάνθηκε ο ίδιος «προδομένος» από κάποιες αυτόκλητες διαβεβαιώσεις που είχε λάβει σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο.
Όμως, σε αυτό το εξάμηνο περίπου, μέχρι τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών πριν από μία εβδομάδα, πουθενά δεν άφησε να φανεί ούτε ίχνος αντικυβερνητικής πρόθεσης ή διάθεσης. Δεν αρνήθηκε δύο συναντήσεις στον πρωθυπουργό, στη διάρκεια κάποιων εκδηλώσεων σε εκκλησιαστικά ιδρύματα και μερικά φωτογραφικά ενσταντανέ.
Μόνο όσοι ήξεραν, καταλάβαιναν… «Σε αυτά ο αρβανίτης είναι άπαιχτος», λέει κορυφαίος «απόστρατος» μητροπολίτης, που είναι γνωστός για την αθυροστομία του, όπως και για το ότι «δεν χαρίζει κάστανα».
Το «ραντεβού» της Εκκλησίας με τη κυβέρνηση είχε κλειδώσει εδώ και μήνες για την 9η Ιουνίου, όπως είχαμε επισημάνει πάρα πολλές φορές. Και αυτό δεν άλλαζε με τίποτα.
Χωρίς να κουνήσει κανείς το δαχτυλάκι του, ούτε από τη Μονή Πετράκη, ούτε από την Αρχιεπισκοπή, ούτε από την πλειοψηφία των μητροπολιτών της επαρχίας, ο λογαριασμός ήρθε όντως την περασμένη Κυριακή.
Και μέσα στους λόγους της ψήφου επέκεινα και προς τα δεξιά της Ν.Δ. (Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή της Λογικής) οι αναλυτές συνομολογούν ότι μέτρησε καθοριστικά ο νόμος για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταιγίδας που πλησίαζε ήταν και η αποχή ορισμένων μητροπολιτών από εκδηλώσεις που παρευρίσκοντο κυβερνητικά στελέχη.
Αυτό έγινε και από τον μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ Μεντζελόπουλο στα λαμπερά εγκαίνια του εμβληματικού και ιστορικού Πύργου του Πειραιά πριν από ένα δεκαήμερο. Τον εγκαινίασε ο ίδιος το ίδιο πρωί, χωρίς υπουργούς, αλλά στη βραδινή φιέστα, παρουσία του πρωθυπουργού, έλαμψε δια της απουσίας του! Και δεν ήταν ο μόνος…
Σε ένα άλλο περιστατικό, ελάχιστες ημέρες προ των εκλογών της 9ης Ιουνίου, κυβερνητικός παράγοντας συνομιλώντας σε ανοιχτή ακρόαση και παρουσία των συνεργατών του (εξ ου και η διαρροή…), με κορυφαίο μητροπολίτη, του ζήτησε να διαμεσολαβήσει για την ίδρυση και δεύτερης Μητροπόλεως στην εκλογική του περιφέρεια!
Και αντί για κάποια απάντηση, ο κ. υπουργός άκουσε τον δεσπότη να του λέει: «Άστα τώρα αυτά, αγαπητέ μου. Πες μου εσύ. Θα εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση;».
Όπως είναι αντιληπτό, το βράδυ της περασμένης Κυριακής ουδείς εξεπλάγη στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο της οδού Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα ή στο διοικητικό κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι.
«Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα»
Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται σιγά σιγά να συνειδητοποιούν το εκλογικό και όχι μόνον, κόστος μίας επιπόλαιης συμπεριφοράς έναντι της Εκκλησίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην Ηρώδου Αττικού ψάχνουν για έναν «μόνιμο πρέσβη» καλής θελήσεως που θα λειτουργεί όχι μόνο θεσμικά, αλλά θα συνομιλεί και σε προσωπικό επίπεδο με τους πέντε – δέκα κορυφαίους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στόχος η κατ’ αρχήν χαρτογράφηση των σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας ανά Μητρόπολη! Καταγραφή των 4- 5 μεγάλων προβλημάτων κάθε Μητρόπολης και προσπάθεια για επούλωση των τραυμάτων.
Το πρόσωπο αυτό, η επιλογή του οποίου θα ακολουθήσει τον ανασχηματισμό, θα πρέπει να μπορεί να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας σε ισότιμο βαθμό και κάτω από τα «ραντάρ». Να μην επιζητεί τη δημοσιότητα, αλλά να επιχειρεί το συγκερασμό όπου αυτός είναι δυνατός.
Σημαντικό τέτοιο έργο κατέβαλαν το τελευταίο εξάμηνο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και κάποιοι μεμονωμένοι δευτερεύοντες κυβερνητικοί παράγοντες.
Όμως, όσο πρόθυμος και αν είναι ο κ. Γεραπετρίτης, η δουλειά αυτή, χρειάζεται πρόσωπο αποκλειστικής απασχόλησης, όπως διεφάνη από το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Ειδικά όταν τα καταιγιδοφόρα «σύννεφα» στον εκκλησιαστικό ορίζοντα ήταν ορατά για τους γνώστες, και αντί να υπάρξει κυβερνητική επαγρύπνηση, «ριχνόταν άσκοπα λάδι στη φωτιά», με τα γνωστά αποτελέσματα.
Όσοι εντός του Μαξίμου υποστηρίζουν την επιλογή ενός τέτοιου προσώπου ομολογούν ότι ουδέποτε η Εκκλησία έκλεισε ερμητικά την πόρτα στην κυβέρνηση, «απλά εμείς δεν είχαμε τον κατάλληλο άνθρωπο να μας δείξει τη σχισμή και το φως».
Η αίσθηση αυτή εντάθηκε όταν σε κάποια στιγμή των αντιδράσεων για το νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, διαμηνύθηκε από τη Μονή Πετράκη, ότι «ο Ιερώνυμος μιλάει με όλους και για όλα. Δεν έχει ταμπού.
Η προσωπική του προσφορά σε ακανθώδη κοινωνικά ζητήματα που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή στη κοινή γνώμη, όφειλε να είναι γνωστή στην κυβέρνηση».
Εκκλησιαστική περιουσία στην ατζέντα
Η ατζέντα Εκκλησίας – κυβέρνησης για τη μετεκλογική περίοδο μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές τελικά, είναι δεδομένη: διευκόλυνση αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, αποδέσμευση και ξεκαθάρισμα με τα διεκδικήσιμα ακίνητα, αύξηση των οργανικών θέσεων των κληρικών, διευκολύνσεις για την εύρυθμη λειτουργία των εκκλησιαστικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.
Μερικά φαινόμενα κωλυσιεργίας στην αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων, κάτι που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες και στην περίπτωση του Αγίου Όρους, αντιμετωπίζεται με την γνωστή και παροιμιώδη στωικότητα του διαχρονικού δόγματος, «η Εκκλησία μπορεί να περιμένει».
Η ατζέντα που προαναφέραμε, θα έρχεται εκ των πραγμάτων στην επικαιρότητα κατά διαστήματα, και το κυβερνών κόμμα θα έχει πάντα ανάγκη «την αγάπη της Εκκλησίας». Οποτεδήποτε και αν διεξαχθούν εθνικές εκλογές.
ΠΗΓΗ
ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟ ,ΤΟ ΣΚΕΦΤΩΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΓΙΑΧΩΒΑΣ ή ΜΟΡΜΟΝΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ.
ΕΓΙΝΕ Политбюро
ΠΟΛΙΤΜΠΟΥΡΩ Η Δ,Ι,Σ
ΟΥΕ ΥΜΙΝ ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΟΙ ΦΡΕΝΟΒΛΑΒΕΙΣ .
ΠΑΙΖΕΙΝ ΕΝ ΟΥ ΠΑΙΚΤΟΙΣ