Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑ


Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την Κριμαία ΤαυρίδαΜε αφορμή την επικείμενη μετονομασία της Κριμαίας στο αρχαιοελληνικό της όνομα ας δούμε την ιστορία της...

Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την Κριμαία Ταυρίδα, το Βασίλειο του Κιμμερικού Βοσπόρου και τα στενά του Κέρτς.

Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την Κριμαία Ταυρίδα (αργότερα Ταυρική), σύμφωνα με το όνομα των κατοίκων της, των Ταύρων. Ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Ηρακλής όργωσε αυτή τη γη χρησιμοποιώντας ένα γιγάντιο ταύρο.


Βασίλειο του Βοσπόρου

Το Βασίλειο του Βοσπόρου ή Βασίλειο του Κιμμερικού Βοσπόρου, (5ος αι π.Χ - 4ος αι μ.Χ ), ήταν αρχαίο βασίλειο που δημιουργήθηκε στην χερσονήσους της Κριμαίας και του Ταμάν στα στενά του Κέρτς. Ήταν ένα κράτος με μικτό πληθυσμό, Έλληνες από τις αποικίες της περιοχής και ντόπιους, που υιοθέτησαν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. 

Ο Κιμμέριος Βόσπορος κατοικούνταν από πολλές φυλές όπως οι Σκύθες, Σίνδοι, Μαΐτες, Δανδάριοι, Ψήσσοι, και Τορέτες, ενώ η ονομασία Κιμμέριος προέρχεται από τον λαό των Κιμμέριων που κατοικούσαν παλιότερα εκεί[1][2]. 

Στην περιοχή αυτή άρχισαν και ιδρύονταν ελληνικές αποικίες-πόλεις όπως το Παντικάπαιον, Νυμφαίον, Μυρμήκειον, Θεοδοσία, Φαναγορία, Γοργιππία, Κήποι και η Ερμόνασσα. Αυτές οι πόλεις το 480 π.Χ. ενώθηκαν σε ένα κράτος[2]. Πρώτη δυναστεία που βασίλεψε από το 480 π.Χ. ως το 438 π.Χ. ήταν των Αρχαιανακτίδων[2]. Επόμενη δυναστεία ήταν των Σπαρτοκιδών που βασίλεψε από το 438 π.Χ. έως τα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. που το κράτος καταλύθηκε από τον Μιθριδάτη κι έγινε τμήμα του Βασιλείου του Πόντου[2]. Οι Σπαρτοκίδες ακολούθησαν επεκτατική πολιτική κατακτώντας νέα εδάφη και επεκτείνοντας το βασίλειο πρώτος βασιλιάς του ήταν ο Σπάρτοκος που έδωσε και το όνομα του στην δυναστεία. Το 310 μ.Χ. μετά τον θάνατο του Παραισάδη ξέσπασε πόλεμος διαδοχής , τελευταίος βασιλιάς ήταν ο Παραισάδης Ε' που δολοφονήθηκε από τον Σκύθη Σαύμακο που είχε εξεγερθεί. Ο Μιθριδάτης Ευπάτωρ κατέστειλε την εξέγερση προσαρτώντας το βασίλειο του Βοσπόρου στο Βασίλειο του Πόντου, έκτοτε η ιστορία τους είναι κοινή.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου