Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΥΘΑΔΕΙΑ...

ΠΕΦΤΟΥΝ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΟΙ…
 ΡΩΣΙΚΕΣ «ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ» ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ


Δραματικές οι νέες εξελίξεις για την Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πλήρης και εντυπωσιακή αλλαγή των τουρκικών αισθημάτων προς την μεγάλη «φίλη» Ρωσία, φέρνουν οι σημαντικές νέες εξελίξεις με τον εμπορικό πόλεμο που άρχισε μεταξύ των δυο χωρών, αλλά κυρίως με τις σημαντικότατες εξελίξεις στην Συρία.


Χαρακτηριστικό είναι πως όλο και πιο πολλοί Τούρκοι αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι η Ρωσία τελευταία κινείται άκρως εχθρικά προς την Τουρκία, με αποκορύφωμα την τελευταία στρατιωτική συμμαχία με τους Κούρδους της Συρίας που στρέφεται ανοιχτά κατά της Άγκυρας.

Όπως αναφέρεται η Ρωσία με σταδιακά βήματα κτίζει ένα μέτωπο με τους Κούρδους κατά της Τουρκίας.


Συγκεκριμένα μέσα στου τελευταίους έξι μήνες έχουν γίνει τα εξής βήματα από πλευράς Ρωσίας:
Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2016 ρωσική στρατιωτική αποστολή προσγειώνεται στην κουρδική βάση του Hmeymim της Συρίας, όπου αρχίζουν οι πρώτες σημαντικές επαφές Ρώσων και Κούρδων.

Μια μέρα μετά, στις 18 Σεπτεμβρίου, στην ίδια κουρδική βάση προσγειώνεται και στρατιωτική αποστολή των δυνάμεων του Άσαντ. Όπως αποκαλύπτουν οι Τούρκοι, υπογράφεται μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των τριών μερών αποτελούμενη από 6 άρθρα.


Αυτό το πόστερ βρίσκεται στην ρωσική πρεσβεία της Άγκυρας.

Στις 19 Οκτωβρίου του 2016 ρωσικές δυνάμεις και δυνάμεις του Άσαντ ενώνονται με τους Κούρδους στον κουρδικό θύλακα του Afrin.

Μια μέρα μετά, στις 20 Οκτωβρίου του 2016 οι Τούρκοι βομβαρδίζουν τους Κούρδους και η Άγκυρα αποφασίζει με κάθε μέσο να εισέλθει στην πόλη El Bab, σε μια προσπάθεια να αποκόψει την ένωση των Κούρδων ανατολικά και δυτικά.

Στις 21 Οκτωβρίου οι Ρώσοι υπογραφούν συμφωνία αναγνώρισης του PYD, δηλαδή του πολιτικού οργάνου των Κούρδων της Συρίας. Το Φεβρουάριο του 2017 μάλιστα ανοίγει διπλωματικό γραφείο του PYD στην Μόσχα.

Στις 24 Νοέμβριου έρχεται η πρώτη ανοιχτή σύγκρουση. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τις τουρκικές δυνάμεις στα περίχωρα της El Bab. Τέσσερεις Τούρκοι στρατιώτες νεκροί. Το σοκ στην Άγκυρα ήταν πολύ δυνατό. 

Την ίδια μέρα οι συριακές δυνάμεις του Άσαντ από το Χαλέπι προελαύνουν νότια της El Bab. που την πλησίασαν σε ένα χιλιόμετρο. αποκόπτοντας τους Τούρκους από την Ράκκα των Τζιχαντιστών.

Στις 9 Φεβρουαρίου του 2017 πάλι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τουρκικές θέσεις στην El Bab. Αυτή την φορά τρεις Τούρκοι στρατιώτες πέφτουν νεκροί από τα ρωσικά πυρά.

Στις 11 Φεβρουαρίου συριακές δυνάμεις ενώνονται με τους Κούρδους στον κουρδικό θύλακα του Menbiç. και προτάσσονται απέναντι από τους Τούρκους.

Μετά από ένα μήνα, στις 10 Μαρτίου, προελαύνουν στον ίδιο κουρδικό θύλακα που είναι ο στόχος των Τούρκων και ρώσικες δυνάμεις, που επίσης ενώνονται απέναντι από τους Τούρκους.

Τέλος στις 20 Μαρτίου ρωσικός στρατός εισέρχεται στον κουρδικό θύλακα του Afrin, όπου δημιουργείται κοινό ρωσοκουρδικό αρχηγείο. Από εκεί πυρά εξαπολύονται στον τουρκικό έδαφος της επαρχίας Hatay. Ένας Τούρκος στρατιώτης πέφτει νεκρός.

Μετά από όλα αυτά, η περίφημη ρωσοτουρκική προσέγγιση που τόσο διαφημίστηκε από την Άγκυρα… «άνθρακας ο θησαυρός».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου