Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ


BANK OF AMERICA: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ



Γράφει η Ελευθερία Κούρταλη

Η ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη στη σημερινή της μορφή, με την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία να έχουν σήμερα πολύ υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, από ότι στην κορυφή της κρίσης χρέους το 2012, επισημαίνει η η BofA Merrill Lynch σε νέα της έκθεση.


Παράλληλα, όπως επισημαίνει, "μην περιμένετε αυξήσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ ". Πρώτα θα τελειώσει το QE και μετά θα αρχίσει ο Draghi να αυξάνει τα επιτόκια, με πολύ αργό ρυθμό, και παρόλο που το ευρώ ανέκαμψε σημαντικά μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ χθες, αυτές δεν αποτελούν game changer για το ενιαίο νόμισμα. Το ράλι του δολαρίου δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Οι γαλλικές εκλογές δεν έχουν διεξαχθεί ακόμα, και οι καθοδικοί κίνδυνοι γύρω από το ευρώ παραμένουν. Το ενιαίο νόμισμα έχει κρατηθεί "καλά" το τελευταίο διάστημα, καθώς η Le Pen έχει μείνει πίσω από τον Macron στις δημοσκοπήσεις, ακόμη και στον πρώτο γύρο σε ορισμένες περιπτώσεις.

 Το βασικό σενάριο της BofA δεν περιλαμβάνει τη νίκη της Le Pen, ωστόσο, αν κερδίσει, οι αγορές θα αποτιμήσουν την διάλυση της Ευρωζώνης άμεσα, αντί να περιμένουν ένα δημοψήφισμα της Γαλλίας για το ευρώ. Παρά το γεγονός ότι το ευρώ θα μπορούσε ενισχυθεί ελαφρώς εάν Le Pen χάσει τις εκλογές, ωστόσο θα αποδυναμωθεί έντονα αν τις κερδίσει. 

Όπως προειδοποιεί η BofA, η ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη στη σημερινή της μορφή, αλλά αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα. Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν πολύ υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σήμερα από ότι το 2012, όταν ο Draghi παρενέβη για να τις σώσει. 

Το τέλος του QE της ΕΚΤ το επόμενο έτος θα οδηγήσει σε ένα ισχυρότερο ευρώ και σε υψηλότερο κόστος δανεισμού, καθιστώντας τη δυναμική του χρέους της περιφέρειας, ακόμη και πιο προκλητική. Η επόμενη ύφεση θα φέρει το χρέος της περιφέρειας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή είναι επίσης υψηλοί, με το κίνημα των "Πέντε Αστέρων" στην Ιταλία να βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Σε γενικές γραμμές, η Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή της, αν η οικονομική απόκλιση μεταξύ των μελών της συνεχιστεί. 

Ωστόσο, η κωλυσιεργία μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια, πριν αρχίσουν οι αγορές να ανησυχούν για την διάλυση της Ευρωζώνης, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να αναγκάσει τις αρχές της περιοχής να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να κινηθούν προς μια πιο "στενή" Ένωση.

Ελευθερία Κούρταλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου