Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΕΝΩ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΝΑΝΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ....

ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΣΚΑ





Κόλαφο αποτελούν τα στοιχεία που κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ ο Νίκος Φίλης παραδέχθηκε σήμερα σε συνέντευξή του στον Ant-1 ότι γίνονται “επαναπροωθήσεις Τούρκων στρατιωτικών στον Έβρο από μασκοφόρους, για τις οποίες δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο”.


Μήνυση με συγκεκριμένα στοιχεία

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Παρασκήνιο, στις αποκαλύψεις με συγκεκριμένα στοιχεία και λεπτομέρειες που έκανε η Ένωση αναφέρει ότι σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις Τούρκοι αντικαθεστωτικοί, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, συνελήφθησαν, οδηγηθήκαν με αστυνομικά αυτοκίνητα στις όχθες του Έβρου και στη συνέχεια παραδόθηκαν σε Τούρκους αστυνομικούς, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

 Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έχει στα χέρια της και μελετά την πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά της Ένωσης, στην οποία περιλαμβάνονται ονόματα, ημερομηνίες, αριθμοί αυτοκινήτων, τοποθεσίες και λεπτομέρειες για τον τρόπο της παράδοσης.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, οι περιπτώσεις που περιγράφονται είναι οι εξής:

Παραβιάζεται το κράτος δικαίου «Οι άτυπες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία ατόμων που ενδεχομένως δικαιούνται διεθνούς προστασίας όχι μόνο δεν έχουν τερματιστεί, αλλά φαίνεται ότι διενεργούνται συντεταγμένα, παραβιάζοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου. Ένα πρόσφατο συμβάν με ονοματεπώνυμο αναδεικνύει τις πραγματικές διαστάσεις της πρακτικής αυτής.

Σύμφωνα με καταγγελία που μας έχει περιέλθει: Ο Murat Capan ήταν δημοσιογράφος στο περιοδικό “Nokta”. Υπέστη διώξεις και εν τέλει καταδικάστηκε ερήμην σε 22,5 χρό- νια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος.

Πέρασε κρυφά με βάρκα από τον Έβρο στις 6 το πρωί της 24ης Μαΐου 2017, μαζί με δύο ακόμα φίλους του, στην ελληνική πλευρά. Περπατώντας έφτασαν στο Διδυμότειχο, όπου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και οδηγήθηκαν στο Τμήμα. Εκεί ζήτησαν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στο ΑΤ ήταν επίσης μια οικογένεια Τούρκων με τρία παιδιά που είχαν περάσει τον Έβρο. Μετά από λίγο, τους ανακοινώθηκε ότι θα τους μεταφέρουν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους επιβίβασαν σε άσπρο βαν.


Σε λίγο το βαν συναντήθηκε με άλλο αυτοκίνητο και τους οδήγησαν σε χωράφι. Ομάδα πέντε ένοπλων μασκοφόρων, με φόρμα παραλλαγής, χωρίς να μιλάνε καθόλου, τους οδήγησε στο ποτάμι. Καθώς είδαν ότι υπήρχε εκεί φουσκωτή βάρκα, οι Τούρκοι διαμαρτυρήθηκαν και επανέλαβαν έντονα ότι επιθυμούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου. 

Τους έδεσαν τα χέρια και τους επιβίβασαν όλους μαζί στη βάρκα, την οποία οδήγησαν δύο μασκοφόροι στην απέναντι όχθη κοντά σε τουρκικό φυλάκιο, όπου και τους εγκατέλειψαν. Εκεί, ύστερα από λίγο, τους βρήκαν Τούρκοι αστυνομικοί. Ο Murat Capan βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η οικογένεια επίσης βρίσκεται υπό κράτηση».


Διερεύνηση των καταγγελιών «Η επαναπροώθηση παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και ασφαλώς δεν έγινε με πρωτοβουλία των αστυνομικών της περιοχής. Απαι- τούμε την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και απαντήσεις για την τακτική που ακολουθείται στα σύνορα από τους αρμόδιους υπουργούς.


Η “Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου” έχει ήδη απευθύνει αίτημα για τη διερεύνηση του περιστατικού και προς την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», επισημαίνεται στη μηνυτήρια αναφορά. Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις αρχές Ιουνίου, καταγγέλλεται και άλλη περίπτωση βίαιης απέλασης και μάλιστα μικρών παιδιών.
Ακόμη και μωρά!


Τα γεγονότα στη μηνυτήρια αναφορά περιγράφονται ως εξής: «Σύμφωνα με νέα καταγγελία που λάβαμε, στις 2 Ιουνίου στις 9:00 π.μ. διενεργήθηκε μία ακόμα επαναπροώθηση με βάρκα στον Έβρο. Κοντά στο Διδυμότειχο, η Αστυνομία παρέδωσε σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα επειδή διώκονται στην Τουρκία. 

Αυτήν τη φορά η βίαιη επαναπροώθηση αφορά τον Mustafa Can, τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα βρέφος, καθώς επίσης και τους Yi lmaz Erdogan, Fethullah Catal και έναν ακόμα άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν μας είναι ακόμα γνωστά. Η ΕλΕΔΑ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία του βαν της Ελληνικής Αστυνομίας που μετέφερε τους αιτούντες διεθνή προστασία.

Η άτυπη και βίαιη επαναπροώθηση οποιουδήποτε προσώπου θεωρείται πράξη βίας και παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Η συστηματική όμως, όπως προκύπτει, και συντεταγμένη επαναπροώθηση ανθρώπων που ζητούν άσυλο και οι οποίοι στη χώρα τους διώκονται ως αντιφρονούντες συνιστά πολιτικό μακιαβελισμό χωρίς προηγούμενο.

Οι όποιες πολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες με τη γειτονική χώρα δεν δικαιολογούν μια πολιτική που παραδίδει “κεφαλές επί πίνακι”. Ένα κράτος δικαίου δεν υποτιμά σε τέτοιον βαθμό την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια». 

Στο μεταξύ, σε διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας για το ζήτημα των μαζικών επαναπροωθήσεων Τούρκων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά τη μαζική κατακραυγή από διεθνείς θεσμικούς φορείς τις προηγούμενες ημέρες για το ζήτημα.


Πολιτικές εντολές


Είναι προφανές ότι μια τόσο παράνομη και σκοτεινή διαδικασία δεν μπορεί να έχει δρομολογηθεί από στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ερήμην της πολιτικής ηγεσίας.

 Για να υπάρξει συντονισμός και με τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι επίσης προφανές ότι υπάρχει συντονισμός αυτής της επιχείρησης σε ανώτερο και μάλλον και ανώτατο πολιτικό επίπεδο. 

Όλα αυτά οδηγούν σε πολιτικές και ποινικές ευθύνες του αρμόδιου Υπουργού Νίκου Τόσκα και ενδεχομένως και του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου