Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

TΙ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ, ΑΥΤΗΝ ΜΗΡΥΚΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ...ΑΤΜΙΖΟΥΝ!


SILLY WALK, SILLY TALK,  
SILLY EDUCATION΄S SMOKE!

2 BINTEO


«Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;

Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, 
οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;

Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.


Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.

Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να'χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να'χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; 

Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι' αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι... Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python. Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για "προβληματικά παιδιά". Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ.

Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 "στρατιωτάκια" της υπο-κριτικής τέχνης».Αυτή είναι η «ανακοίνωση» που έκαναν οι νεαρές «ακτιβίστριες» της στο άνωθεν βίντεο εμφαινομένης «καλλιτεχνικής επέμβασης» (sic, μάλλον παρέμβασης θα ήθελαν να πουν) 


Το υπο-κριτικό «Παιδαγωγικό» Ινστιτούτο μπορεί να είναι υπερήφανο για την άθλια παράσταση που κάποια κορίτσια διάλεξαν να δώσουν αφήνοντας μια «υπο-κριτική»
κακογραφία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Γιατί στο πιό πάνω «ανακοινωθέν» που εξέδωσαν περιέχεται όλη η χολή του Αντιπαιδαγωγικού Ινστιτούτου για τον πατριωτισμό και την αγάπη των μαθητών στα υψηλά ιδεώδη.

Όμως η παράσταση ήταν άθλια από πάσης απόψεως. Πρώτα από όλα από από άποψη τέχνης. Διότι ότι όταν μιμείται κάποιος τεράστιους καλλιτέχνες όπως οι Monty Pythons, φροντίζει να μελετήσει πολύ καλά το μιμούμενο έργο, ώστε να παραχθεί μεν αντίτυπο αλλά να μην παραχθεί κακέκτυπο όπως στην περίπτωση των 10 «μαθητριών».

Και για να δείτε το καλλιτεχνικό χάσμα που χωρίζει το πρωτότυπο από το κακέκτυπο, ιδού οι Monty Pythons στο «Ministry of Silly Walks», όπου βέβαια σατυρίζονται οι σαχλοί πολιτικοί και όχι οι ήρωες του αλβανικού μετώπου...
Είναι όμως άθλιο το εγχείρημα και από ηθικής απόψεως, γιατί όπως είπαμε πιο πάνω, στο εν λόγω κακέκτυπο σκετσάκι, σατυρίζονται οι ήρωες του αλβανικού μετώπου...


Και επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, ιδού ποια πρόσωπα σατυρίζονται κυρίως: Οι ανάπηροι πολέμου του 1940, όπως ο θρύλος των αναπήρων Συνταγματάρχης Γκίκας Τρίπος που παρήλαυνε πάντοτε πρώτος, όρθιος, στηριγμένος στα ξύλινα πόδια του...

Μήπως ήταν μιλιταριστής ο Συνταγματάρχης; Ή απλά έδειχνε τί έδωσε στην μάχη κατά του φασισμού, για να μην γίνει η Ελλάδα χώρα φασιστική αλλά να μείνει ανεξάρτητη και ελεύθερη;

Τέλος η παράσταση των «μαθητριών» ήταν άθλια από την άποψη αυτής καθαυτής της υποστάσεώς της και του νοήματος για το οποίο έλαβε χώρα: 
«Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας»!


Tώρα, πώς υπεραμύνεσαι της ελευθερίας, εξευτελίζοντας την τελετή που τιμά αυτούς που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία, αυτό μόνο οι «μαθήτριες» που πρωταγωνίστησαν σ΄αυτό το θλιβερό βουβό «μονόπρακτο» το ξέρουν!

Αλλά γι΄αυτήν την ιστορία την ευθύνη φέρει αποκλειστικά και μόνο η εθνομηδενιστική παραπαιδεία του «Παιδαγωγικού» Ινστιτούτου και όχι οι κάκιστοι «ηθοποιοί» που με «αγαθές προθέσεις» (με τις οποίες ως γνωστόν είναι σπαρμένος ο δρόμος προς την κόλαση) «έπαιξαν» αυτό το θλιβερό κακέκτυπο του «Ministry of Silly Walks» των Monty Pythons...

Αυτά τους δίδαξαν τόσα χρόνια και αυτά «ατμίζουν» στα νεανικά τους στήθη και στα μυαλά τους ως «αξίες», οι οποίες παράγουν αυτό το κατά πάντα αξιοθρήνητο αποτέλεσμα...

«Silly Walk, silly talk, silly education's smoke» 

Στους συντελεστές λοιπόν του «Παιδαγωγικού» Ινστιτούτου, δεν έχουμε να πούμε κάτι εκτός από το ότι είναι καιρός να τα μαζεύουν και να φεύγουν από την χώρα του φωτός, αφού μόνο το σκότος υπηρετούν!

Στα παιδιά όμως έχουμε να πούμε, αυτό και μόνο: 

Η παρέλαση δεν σημαίνει απαραίτητα μιλιταρισμό!
Εξαρτάται για ποιο γεγονός γίνεται και ποιος είναι το τιμώμενο πρόσωπο!!

Και στην προκειμένη περίπτωση, της 28ης Οκτωβρίου, στα πρόσωπα των αγωνιστών ενάντια στον φασισμό, τιμάται η ίδια η Ελευθερία, η κατά τον μέγιστο Σολωμό «βγαλμένη απ΄τα ιερά κόκκαλα των Ελλήνων»!!!

Όταν λοιπόν προσβάλλεις αυτήν την συγκεκριμένη παρέλαση, προσβάλλεις την ίδια την Ελευθερία!

Μή γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου