Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ
Πολλοί αναλυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζητούν συχνά την πιθανότητα τροποποίησης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί ποτέ στην περίπλοκη περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου, Κρήτης, Καρπάθου και Κάσου
Είναι η τρίτη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που η Τουρκία «ενοχλείται» διότι η Ελλάδα προχωρά σε έρευνες για πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων, ακόμα και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Σε όλες τις περιπτώσεις η Άγκυρα, παρά το ήρεμο κλίμα και τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, δεν διστάζει να παρατάξει για μικρό χρονικό διάστημα αριθμό φρεγατών της, προκειμένου να δείξει ότι δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα καμιά κίνηση που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε «νομιμοποίηση» περιοχής ΑΟΖ που δεν είναι αποτέλεσμα διμερούς διαπραγμάτευσης, στην περίπτωση που το ελληνικό πλοίο ερευνών προχωρούσε σε πόντιση καλωδίων εκτός χωρικών υδάτων, αποκτώντας «πλεονέκτημα» επί της μη οριοθετημένης ΑΟΖ.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα δυνάμει «επεισόδια» λύνονται έπειτα από λίγο, αφού αποχωρήσουν από το «πεδίο» τα τουρκικά πλοία, αλλά και το ελληνικό ερευνητικό πλοίο δεν προχωρήσει στις έρευνές του ακόμα και μέσα στα 6 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Στην πραγματικότητα, η Τουρκία μετατρέπει όλη την ευρύτερη περιοχή σε «παγωμένο γήπεδο», μη επιτρέποντας καμιά κίνηση, ακόμα και ερευνητική, στη διεθνή θάλασσα. Δι’ αυτού του τρόπου η Αγκυρα αυξάνει την πίεση για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου – Κρήτης – Καρπάθου – Κάσου, ενώ την ίδια στιγμή δεν εμφανίζει το ίδιο πιεστικό ενδιαφέρον για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.
Σημειώνεται ακόμα μία φορά ότι η Τουρκία στο Αιγαίο αναφέρεται στην υφαλοκρηπίδα (προκειμένου να προωθήσει τη θεωρία της ότι τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας), ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και νοτιοανατολικά Ρόδου – Καστελόριζου – Κρήτης μόνο σε ΑΟΖ.
Εκ των πραγμάτων η περιοχή μεταξύ 26ου και 28ου Μεσημβρινού είναι μια «ηλεκτρισμένη περιοχή» και τούτο διότι αυτή περιλαμβάνει την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, την τουρκολιβυκή ΑΟΖ, την περιοχή ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας, που δεν έχει οριοθετηθεί, αλλά και τα επικαλυπτόμενα, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τμήματα της ελληνοαιγυπτιακής και της τουρκολιβυκής ΑΟΖ.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, τόσο η Αθηνά όσο και η Αγκυρα στις δηλώσεις, ανακοινώσεις και συναντήσεις τους δεν έχουν αναφέρει ούτε μια αράδα για τον γόρδιο δεσμό των ΑΟΖ στην περιοχή 26ου-28ου Μεσημβρινού, με εξαίρεση τις ασκόπως «προειδοποιητικές» κινήσεις της Αγκυρας με τις φρεγάτες της, τις οποίες, όμως, παίρνει πίσω έπειτα από μικρό χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει αναφερθεί ποτέ ειδικά στη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, πλην της βεβιασμένης κίνησής της μετά τα επεισόδια με το «Oruc Reis», σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία στα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι διάφοροι λαλίστατοι αναλυτές και κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρονται συστηματικά στο θέμα της πιθανής αλλαγής εύρους χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, άλλα ουδέποτε έχουν αγγίξει το θέμα στη δύσκολη περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου – Κρήτης – Καρπάθου – Κάσου.
Στην περίπτωση, όμως, που -αν και όποτε- αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας /ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας, η εν λόγω περιοχή θα αποκτήσει ξαφνικά τεράστιο ενδιαφέρον, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας στη λύση του προβλήματος οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ Ελλάδας – Τουρκίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου