Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΧΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΔΑΦΗ ΑΛΛΟΥ ΜΕΛΟΥΣ...

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΑΜ: «“ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ” Η ΙΔΕΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΝΑΤΟ»! ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ
ΒΙΝΤΕΟ


Ευρεία έκταση φαίνεται ότι παίρνει το θέμα της Κύπρου και η πιθανότητα ένταξής της στο ΝΑΤΟ, στη δημόσια σφαίρα της Τουρκίας, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας μέσω πηγών αρνείται οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, την ώρα που αναλυτές επί αναλυτών καταθέτουν τις απόψεις τους επί του θέματος σε διάφορα ΜΜΕ της Τουρκίας.
Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσαν ότι “η αίτηση που έγινε από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου [έτσι αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία οι Τούρκοι και το ψευδοκράτος] για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη για την Τουρκία”. 
Το Υπουργείο ανέφερε ότι η εν λόγω αίτηση θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία λύσης διαταράσσοντας τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό. Τονίστηκε ότι αυτό το βήμα είχε τη δυνατότητα να εμποδίσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Η δήλωση έγινε με την προκαθορισμένη διαδικασία: Μετά από τη συνήθη ενημέρωση προς τα ΜΜΕ από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, αντιναύαρχο Ζεκί Ακτούρκ, οι κάμερες κλείνουν και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων στις οποίες απαντά ο Ακτούρκ αποδίδονται στη συνέχεια ως “πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ”.

Οι πηγές λοιπόν του υπουργείου, σχετικά με την πρωτοβουλία ένταξης στο ΝΑΤΟ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδούλη, ανέφεραν:

 “Η Τουρκία υπενθυμίζει στο ΝΑΤΟ ότι, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, οι αποφάσεις επέκτασης της συμμαχίας λαμβάνονται ομόφωνα και ότι αυτές οι διαδικασίες είναι πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας. 

Στην παρούσα κατάσταση, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου δεν έχει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά ακόμη και οι προσπάθειές της είναι απαράδεκτες για την Τουρκία. 

Αυτή η πρωτοβουλία θα διαταράξει η λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό. Θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες προς μια λύση”, αναφέρει η δήλωση των πηγών του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.

Οι συζητήσεις για καθιέρωση της Κύπρου σε βασικό εταίρο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, πόσο μάλλον οι αναφορές σε σχέδια μελλοντικής ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Συμμαχία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, έχουν προκαλέσει οργή στην Τουρκία.

Η συγκεκριμένη συζήτηση πραγματοποιείται την ώρα που στο Κυπριακό υπάρχει ξανά κινητικότητα, με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Υπενθυμίζεται ότι τέλη Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί πενταμερής Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας, Κατεχόμενων και Μεγάλης Βρετανίας, με στόχο να επανεκκινήσει ουσιαστικά η διαδικασία.

Η Τουρκία βέβαια ναρκοθετεί τη σχετική προσπάθεια, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να μιλά για “λύση δύο κρατών”, επιδιώκοντας την επιβολή τετελεσμένων στην Κύπρο. Αθήνα και Λευκωσία όμως επιμένουν πως μία λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό ακριβώς θα επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη δεύτερη διακυβερνητική σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου.

Η Τουρκία, ωστόσο, παραμένει κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο σενάριο. Ο πρώην διπλωμάτης της Τουρκίας, Ουλούτς Οζουλκέρ, σχολιάζοντας την κατάσταση σε άρθρο στο Haber Global, τόνισε ότι “η ένταξη των Ελληνοκυπρίων στο ΝΑΤΟ είναι απολύτως αδύνατη”. 

Παραλληλίζοντας την περίπτωση της Κύπρου με την πρόσφατη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι η Τουρκία θα ασκήσει και πάλι το δικαίωμα βέτο που διαθέτει. 

“Όπως ακριβώς η Τουρκία υπενθύμισε το δικαίωμά της στο βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και είπε ‘δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη χωρίς εμένα’, έτσι και η σημερινή κατάσταση είναι η ίδια. 

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα και την εξουσία της στις σχέσεις της με τον δυτικό κόσμο και στους διεθνείς οργανισμούς και δεν θα είναι ποτέ δυνατόν η Νότια Κύπρος να κάνει ένα βήμα εκεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο άρθρο, ο αρθρογράφος Ερτάν Αλτάν ισχυρίζεται ότι “Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν μετά την Ουκρανία ετοιμάζεται να αφήσει μια νέα κρίση στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ”, λέγοντας ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Οβάλ Γραφείο, ο Μπάιντεν άναψε το πράσινο φως στα αιτήματα των Ελληνοκυπρίων για ένταξη στη Συμμαχία.

Όπως σημειώνεται, αυτό το βήμα περιλαμβάνει σχέδια για στρατιωτική ενσωμάτωση, αν και θα εξαρτηθεί από προϋποθέσεις, όπως η πρόοδος στο Κυπριακό και η βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. “Θετικά αποτελέσματα σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν σημαντικές κλειδαριές για την Άγκυρα, όπως η πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους”, επισημαίνει το δημοσίευμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αξιοποίησης του “χαρτιού της Ευρώπης” για να πεισθεί η Τουρκία.



Σε άλλη εκπομπή στο ίδιο κανάλι, ο Ντενίζ Τανσί, καθηγητής του πανεπιστημίου Γεντίτεπε είπε: “Αν η Τουρκία έλεγε το ‘ναι’ για την ένταξη των Ελληνοκυπρίων στο ΝΑΤΟ, θα σήμαινε πως υποχωρεί από όλες τις θέσεις της και όλα όσα λέει για τους Τουρκοκυπρίους. Όμως ενώ δεν υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο, οι Ελληνοκύπριοι με θράσος κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, διότι οι Ελληνοκύπριοι στη νότια Κύπρο έφεραν τη μεγαλύτερη συμμαχική χώρα. Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν ανάγκη να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν επεκτείνει τις βάσεις τους εκεί, έχουν στρατιωτική παρουσία. Αυτό είναι παράνομο Προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως παράνομο. Είναι μια δομή του ΝΑΤΟ χωρίς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Δεν έχει την ταμπέλα του ΝΑΤΟ. Βέβαια, θα μπορούσε να πει κάποιος τι κάνουν οι ΗΠΑ στη βόρεια Συρία με το PKK, τι κάνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα;”.

Ο Χασάν Ουνάλ, ακαδημαϊκός και σύμβουλος της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, εξέφρασε την άποψη ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στην Άγκυρα μπορεί να συνδεόταν με συζητήσεις για την υποψηφιότητα ένταξης της Κύπρου. Ο Ουνάλ πρότεινε η Τουρκία να εξαρτήσει την έγκρισή της με τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. 

Υποστήριξε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ωφελήσει το ΝΑΤΟ, επιτρέποντας τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στην ΤΔΒΚ να ενταχθούν στη συμμαχία, επιλύοντας ενδεχομένως το Κυπριακό σε ένα πλαίσιο δύο κρατών.

 “Αυτό θα ήταν επίσης προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ”, υποστήριξε ο Ünal, ενώ προειδοποίησε για τις “απάτες” της ΕΕ που ενδέχεται να πιέσουν την Τουρκία να παραχωρήσει.

Ο ακροδεξιός πολιτικός και πρόεδρος του Κόμματος της Νίκης (Zafer Partisi) Ουμίτ Οζντάγ υποστήριξε την ανάλυση του Ουνάλ, προτείνοντας ότι οι συζητήσεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πλατφόρμα για την προώθηση των απαιτήσεων της Τουρκίας.

Ο Αϊντίν Σελτσέν, πρώην αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, πρότεινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν η Τουρκία δεχτεί ένα συμβιβασμό, όπως οι παραχωρήσεις των ΗΠΑ για τη Συρία ή τα ζητήματα του Αιγαίου. 

Υποστήριξε την ιδέα μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, όπου δύο πολιτικά ισότιμες οντότητες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως ενιαίο κράτος υπό συγκεκριμένες συνθήκες. 

Από την άλλη, μια πιθανή αναγνώριση της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)” ως πιθανό αντάλλαγμα, θα ήταν για τον Αϊντίν Σελτζέν ένα στρατηγικό σφάλμα για την Τουρκία. 

“Η ΕΔΝΚ μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μόνο αν το ΑΚΡ-ΜΗΡ κάνει το λάθος και το αποδεχτεί με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητης κυρίαρχης χώρας (και με άλλα γλυκίσματα από τις ΗΠΑ, όπως η αποχώρηση από τη Συρία κ.λπ.)”, υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι αυτό το σενάριο ενδέχεται να περιλαμβάνει συνολική επίλυση και των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, χωρίς όμως να ενισχύει τους δεσμούς της Τουρκίας με τη Δύση.


Ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Μεχμέτ Αλί Γκιουλέρ στην τουρκόγλωσση ιστοσελίδα CGTN, κινεζικής ιδιοκτησίας, αναλύει πώς η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ αποτελεί περισσότερο επιθυμία των ΗΠΑ παρά της ίδιας της Λευκωσίας. 

“Η ένταξη της Νότιας Κύπρου στο ΝΑΤΟ περισσότερο από αίτημα της Νότιας Κύπρου ή της Ελλάδας, αποτελεί απαίτηση της στρατηγικής των ΗΠΑ”. 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα “νέο σιδηρούν παραπέτασμα”, που εκτείνεται από τον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα και την Κύπρο να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική αυτή. 

Το “παραπέτασμα”, όπως το ονομάζει ο Γκιουλέρ, περιλαμβάνει την αναβάθμιση στρατηγικών περιοχών, όπως η Μαύρη Θάλασσα και η Κύπρος, με την τελευταία να αποτελεί σημείο σύνδεσης του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ.

Ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας (CHP), Ναμίκ Ταν, ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν για την εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και τους εξοπλισμούς, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον Αντώνη Σαμαρά για να τονίσει τη διαφορετική στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία (CHP). 

“Εμείς δεν κάνουμε κραυγαλέα αντιπολίτευση, όπως ο Σαμαράς και οι όμοιοί του, που σηκώνονται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου για να ρωτήσουν, αν δίνεται γη ή αν γίνονται παραχωρήσεις, και στηρίζουμε τις λογικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα”, δήλωσε, επιχειρώντας να δείξει την προσήλωση της τουρκικής αντιπολίτευσης στην κρατική εξωτερική πολιτική. 

Ο τομεάρχης του CHP κατηγόρησε επίσης την επίσημη τουρκική διπλωματία ότι διεξάγει μυστικές διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες για το Κυπριακό και ότι έχει βάλει στην άκρη το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ έχει μετατρέψει τα Κατεχόμενα σε νησί του τζόγου.

Επίθεση από τους κεμαλιστές

“Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζουμε ότι η επιμονή σε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, την οποία μυστικά διαπραγματεύεστε πίσω από κλειστές πόρτες, σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ, και το πάγωμα της Γαλάζιας Πατρίδας, η οποία δεν είναι δόγμα, αλλά συγκινητικό σύνθημα, είναι οι ακραίες γραμμές του ίδιου δρόμου της λογικής. 

Εσείς καταδικάσατε τους Τουρκοκύπριους στην απομόνωση και προδώσατε την υπόθεση της Κύπρου. 

Όλοι γνωρίζουν ποιος σέρνει κάθε χρόνο την Κύπρο, που απελευθερώθηκε με το αίμα ηρώων, στο βάλτο του τζόγου, του παράνομου στοιχήματος, της πορνείας, των ναρκωτικών και του μαύρου χρήματος. 

Αν θέλατε να προβάλλετε την ΤΔΒΚ στον κόσμο και να την κάνετε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, δεν θα αντιμετωπίζατε τη χώρα αυτή σαν αποικία”, υποστήριξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου