Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ «ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΟ». ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
Γράφει η Κit Knightly
Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρά με ψηφοφορία για ένα νέο νομοσχέδιο που θα νομιμοποιήσει τον υποβοηθούμενο θάνατο για όσους έχουν διαγνωστεί με ανίατες ασθένειες.
Το νομοσχέδιο, που προτάθηκε από τον βουλευτή των Εργατικών Kim Leadbeater, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί πλήρως. Σύμφωνα με το BBC:
Οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά το νομοσχέδιο είναι πιθανό να είναι παρόμοιο με μια πρόταση στη Βουλή των Λόρδων, η οποία θα επέτρεπε σε ενήλικες τελικού σταδίου με έξι μήνες ή λιγότερους να ζήσουν για να λάβουν ιατρική βοήθεια για να τερματίσουν τη ζωή τους.
Αυτό είναι το αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας εκστρατείας σε ολόκληρη την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης και την ψυχαγωγία για την κανονικοποίηση της ευθανασίας στην κοινή γνώμη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε αυτό το διάστημα μας είπαν ότι ο υποβοηθούμενος θάνατος είναι καλός για τους ανθρώπους, καλός για το NHS και καλός για το περιβάλλον.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί επίσημα στις 16 Οκτωβρίου, με την πρώτη συζήτηση να πραγματοποιείται αργότερα φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι η ψηφοφορία πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές του 2025.
Θα μείνω έκπληκτος αν δεν περάσει.
Εδώ είναι η πρόβλεψή μου για το τι θα συμβεί στη συνέχεια...
- Για το πρώτο έτος περίπου θα είναι απλώς μια επιλογή, δεν θα ακούσετε πολλά γι 'αυτό, εκτός από άρθρα με τίτλους όπως "Ο υποβοηθούμενος θάνατος έσωσε τον γονέα / σύντροφο / παιδί μου από χρόνια πόνου".
Μετά από ένα ή δύο χρόνια, θα βγει μια έκθεση που θα ισχυρίζεται την επιτυχία μέσω κάποιου βασανισμένου, επινοημένου στατιστικού μέτρου όπως «ο υποβοηθούμενος θάνατος ενισχύει τις βαθμολογίες ευημερίας των ασθενών στα νοσοκομεία του NHS που ερευνήθηκαν».
– Ένας άλλος θα ακολουθήσει ισχυριζόμενος ότι οι λίστες αναμονής έχουν βελτιωθεί λόγω της μείωσης του υπερπληθυσμού στις πτέρυγες ανακουφιστικής φροντίδας. Θα μπορούσαν ακόμη και να ισχυριστούν ότι έχει μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα του NHS.
– Θα εμφανιστούν άρθρα γνώμης με τίτλους όπως «Η ιστορία επιτυχίας του υποβοηθούμενου θανάτου κλείνει τους συνωμοσιολόγους».
– Η ελάχιστη ηλικία που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τον υποβοηθούμενο θάνατο θα μειωθεί σταδιακά. Και ο κατάλογος των ασθενειών και των καταστάσεων για τις οποίες ο υποβοηθούμενος θάνατος είναι μια «συνιστώμενη εναλλακτική θεραπεία» θα επεκταθεί.
– Τελικά θα συμπεριληφθούν οι μη θανατηφόρες ασθένειες, καθώς και οι ψυχολογικές ασθένειες. Στη συνέχεια, σωματικές και ψυχικές αναπηρίες.
– Τότε θα έρθει μια «έκτακτη ανάγκη» – μια ψεύτικη, προφανώς – και το NHS θα βγει από αυτήν λάμποντας χάρη στους πόρους που «απελευθερώθηκαν» από τα προγράμματα ευθανασίας.
– Ακολουθούν τα editorials. «Ο υποβοηθούμενος θάνατος είναι καλός για τους ασθενείς και έσωσε το NHS κατά τη διάρκεια [ψεύτικης πανδημίας], ήρθε η ώρα να το καταστήσουμε υποχρεωτικό».
- Ένας βουλευτής θα εισαγάγει ένα νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει όποιον διαγνωστεί με θανατηφόρα ασθένεια να τεθεί σε λίστα υποβοηθούμενου θανάτου.
Το νομοσχέδιο θα αποτύχει και το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου θα αντιταχθεί σε αυτό, αλλά η κυβέρνηση θα εκδώσει συμβιβαστικούς κανονισμούς «κοινής λογικής» όπου ο υποβοηθούμενος θάνατος είναι η προεπιλογή, αλλά οι ασθενείς μπορούν να εξαιρεθούν εάν θέλουν.
– Δεν θα είναι ποτέ υποχρεωτικό. Αλλά θα είναι όλο και πιο δύσκολο να βγούμε από αυτό. Εάν επιλέξετε να επιλέξετε να συμμετάσχετε και αργότερα προσπαθήσετε να αλλάξετε γνώμη, θα ειπωθεί ότι είστε διανοητικά ανίκανοι.
Οι ασθενείς που δεν θέλουν να υπογράψουν DNR ή να επιλέξουν τη φροντίδα στο τέλος της ζωής τους θα χαρακτηριστούν «εγωιστές» και «ανεύθυνοι». Οι μελέτες θα ισχυριστούν ότι αποτελούν πίεση στους πόρους του NHS.
– Σε τελική ανάλυση, η εξαίρεση θα επιφέρει κυρώσεις στις συνταξιοδοτικές σας πληρωμές και σημαίνει ότι χρεώνεστε για υγειονομική περίθαλψη, καθιστώντας αδύνατο για πολλούς ηλικιωμένους να αντέξουν οικονομικά να παραμείνουν ζωντανοί.
Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν πάνελ όπου ασθενείς που είναι «διανοητικά ανίκανοι» έχουν βοηθήσει τον θάνατο που συνιστάται από «δικαστήρια ελέους».
… Και όλη την ώρα το κατεστημένο θα ισχυρίζεται ότι υπάρχει ελευθερία επιλογής και δεν υπάρχει καθόλου ολισθηρός δρόμος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου