Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΝ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΓΙΑΤΙ Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;



Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η ιστοσελίδα “Middle East Eye”, οι δηλώσεις Νασράλα είναι πιθανό να προκαλέσουν σοκ όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, στενό σύμμαχο της Λευκωσίας και του Ισραήλ.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική απειλή» δήλωσε ο Γαβριήλ Χαρίτος, ειδικός σε θέματα κυπρο-ισραηλινών σχέσεων με έδρα την Ιερουσαλήμ. 

«Η Χεζμπολάχ δεν είναι καθόλου μακριά. Αν μπορούν να στοχεύσουν τα περίχωρα του Τελ Αβίβ, τότε μπορούν να χτυπήσουν και την Κύπρο. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί».

Οι απειλές του Νασράλα κατά της Κύπρου, μάλιστα, ήρθαν την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Κωνσταντίνος Κόμπος ( σσ το έδεσε καλά ο Κόμπος αν βρεθεί λύση στο κυπριακό με Κόμπο θα τον παραδεχθώ), ολοκλήρωνε συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν με αναβάθμιση στρατηγικής σχέσης σε 5 πυλώνες (σσ ή κερκόπορτες). 

«Η Κύπρος είναι ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή και έχουμε μια εταιρική σχέση που εκτιμούμε βαθιά» δήλωσε ο Μπλίνκεν. (σσ κι ο Ζελένσκι με ανάλογες προσεγγίσεις έφερε τον πόλεμο)

Σημειώνεται πως, από τις 7 Οκτωβρίου η Κύπρος έχει αναδειχθεί σε κόμβο για τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

 Οι Αμερικανικές Επιχειρησιακές Μονάδες Ειδικού Πολέμου πραγματοποίησαν φέτος κοινή εκπαίδευση με Κύπριους ομολόγους τους, ενώ από την Κύπρο έχει αποσταλεί βοήθεια στη Γάζα. ( σσ που κατέληξε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρηση κοινή ΗΠΑ Ισραήλ και μακελειό για απελευθέρωση 4 ομήρων και δολοφονία άλλων τόσων αλλά και στην ωμή δολοφονία από Τσαχάλ μελών της ανθρωπιστικής που προηγήθηκε)

«Συμφωνίες Αβραάμ για τη Μεσόγειο»

Το μήνυμα του Νασράλα προς την Κύπρο υποδηλώνει ότι η Χεζμπολάχ παρακολουθεί με ανησυχία την εμβάθυνση της σχέσης του Ισραήλ και των ΗΠΑ με την Κύπρο, η οποία βρίσκεται μόλις 260 χιλιόμετρα από τις ακτές του Λιβάνου.

«Η Χεζμπολάχ είναι σαφώς απογοητευμένη που η Κύπρος έχει υπογράψει σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας με τους Αμερικανούς» ( σσ και όχι μόνο η Χεμπολά εδώ υπάρχουν υπερδυνάμεις που ερίζουν για ερείσματα στην Α Μεσόγειο) επισημαίνει στο ίδιο Μέσο ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία δεκαετία, το Ισραήλ έχει έρθει όλο και πιο κοντά τόσο με την Κύπρο όσο και με την Ελλάδα.

Η Κύπρος ήταν ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο επιδίωξε να εμβαθύνει την ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη, εν μέσω θαλάσσιων εντάσεων με την Τουρκία. Πέρυσι, η Κύπρος πίεσε να εδραιώσει τους ενεργειακούς δεσμούς της με το Ισραήλ, ασκώντας πιέσεις για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών. ( σσ ο Λίβανος έχει καταγγείλει στον ΟΗΕ την Κύπρο για διαφιλονικούμενα κοιτάσματα)

Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, έχει επίσης επωφεληθεί από τις ισραηλινές επενδύσεις σε ακίνητα τα τελευταία χρόνια, κατά ειρωνικό τρόπο ταυτόχρονα με το ενδιαφέρον από Λιβανέζους επενδυτές.

Με τις μάχες στη Γάζα και κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο να μαίνονται, το Ισραήλ έχει αξιοποιήσει τους στρατηγικούς δεσμούς του με την Κύπρο για στρατιωτικούς σκοπούς.



«Μια έξυπνη κίνηση»

Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ φέρεται, επίσης, να έχει χρησιμοποιήσει τον κυπριακό εναέριο χώρο για τη διεξαγωγή άσκησης που προσομοιώνει το σενάριο μιας ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ. Ωστόσο, η Κύπρος συνεργάζεται με το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας εδώ και χρόνια.

Από το 2021, συμμετέχει μαζί με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ σε ετήσιες ναυτικές ασκήσεις με την ονομασία “Noble Dina”. Διεξήγαγαν, επίσης, ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας το 2023, κατά τις οποίες ισραηλινοί ναυτικοί στόλοι κατέπλευσαν στην Κύπρο.

Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύονται επίσης στην Κύπρο, όπου το βραχώδες έδαφος μοιάζει με τον Λίβανο.

Ο Michael Harari, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, δήλωσε στο Middle East Eye ότι η απειλή του Νασράλα κατά του νησιού υποδηλώνει ότι ανησυχεί πως το Ισραήλ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, ο Αμερικανός απεσταλμένος Amos Hochstein είπε σε Λιβανέζους αξιωματούχους ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν μια ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο μετά από πέντε εβδομάδες, εάν δεν σταματούσαν οι καθημερινές μάχες μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης και του Ισραήλ.

 «Η εμπλοκή της Κύπρου στην υπόθεση σημαίνει ότι ο Νασράλα βρίσκεται υπό πίεση και πιστεύει ότι το Ισραήλ μπορεί να προχωρήσει σε επίθεση» δήλωσε ο Harari.

«Είναι μια έξυπνη κίνηση», πρόσθεσε, «γιατί ξέρει ότι η Κύπρος θα ανησυχήσει».

Όπως αναφέρει ο Γαβριήλ Χαρίτος, η Κύπρος θα αισθάνεται εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε απειλή από τη Χεζμπολάχ. «Δεν διαθέτει στρατό ικανό να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ».

Στο ίδιο πνεύμα, δε, ο Κωνσταντίνος Φίλης επισημαίνει ότι η Χεζμπολάχ θεωρεί την Κύπρο ευάλωτη λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων. «Ο Νασράλα βλέπει την Κύπρο ως τον πιο αδύναμο κρίκο στην ισορροπία δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή δεν έχει πραγματικό στρατό και δέχεται πιέσεις από την Τουρκία».news247.gr

Θα βοηθούσε η Κύπρος το Ισραήλ να επιτεθεί στον Λίβανο;
Η Κύπρος παραδοσιακά επέτρεπε στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της για αεροπορικές ασκήσεις, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια ενεργών συγκρούσεων – και δεν φαίνεται ότι η Κύπρος θα ξεκινήσει τώρα.

Μετά την απειλή του Νασράλα, η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει ουδέτερη και δεν θα εμπλακεί σε κανέναν πόλεμο.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βάσεις στην Κύπρο, τις οποίες χρησιμοποιεί για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να χρησιμοποίησε αυτές τις βάσεις για να εξαπολύσει επιθέσεις κατά των Χούτι στην Υεμένη. Οι βάσεις φέρεται επίσης να έχουν χρησιμοποιηθεί για τον εξοπλισμό του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Γάζας και του νότιου Λιβάνου.

«Η δήλωση ουδετερότητας της Κύπρου μπορεί να θεωρηθεί ως στρατηγική νίκη για τη Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Imad Salamey, πολιτικός επιστήμονας στο Λιβανέζικο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

«Αυτή η απάντηση… υποδηλώνει ένα έμμεσο μήνυμα από την ΕΕ ότι δεν υπάρχει όρεξη για υποστήριξη μιας ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας.

«Ενισχύει την αποτρεπτική θέση της Χεζμπολάχ και συμβάλλει σε μια ευρύτερη διεθνή αποχή από την υποστήριξη πιθανών ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών», είπε ο Σαλαμέι.

Τι μπορεί να κάνει η Χεζμπολάχ που θα ανησυχούσε την Κύπρο;
Πρώτον, θα μπορούσε να κάνει ακριβώς αυτό που απείλησε: Να χτυπήσει ισραηλινούς στόχους στην Κύπρο.

Ή τουλάχιστον, αυτή είναι η πιθανότητα που περιέγραψε στο Al Jazeera η Amal Saad, συγγραφέας του Hizbu’llah: Politics and Religion.

Μια επίθεση «…θα ήταν καταστροφική για την Κύπρο οικονομικά» σύμφωνα με την Saad.

CNN: Το Ισραήλ σχεδιάζει να μεταφέρει όπλα από τη νότια Γάζα στο βόρειο Ισραήλ ως προετοιμασία για πόλεμο με τη Χεζμπολάχ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου