Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Η TEXNOΛOΓIA, Η TEXNH KAI Ο ΠOΛITIΣMOΣ THΣ AΡXAIAΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣ ΚΟΙΤΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...


ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ.

3ο ΜΕΡΟΣ



Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο σήμερα. Ωστόσο, ξεκίνησαν πολύ πίσω στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Αγώνες διοργανώνονταν στην Ολυμπία της Ελλάδας από το 776 π.Χ. έως το 393 μ.Χ. και ήταν αφιερωμένοι στους Ολύμπιους θεούς. 

Αλλά στην καρδιά τους, οι Αγώνες ήταν ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που περιελάμβανε μια πληθώρα από ενδιαφέροντα παιχνίδια όπως τρέξιμο, άλματα και ρίψεις, καθώς και πυγμαχία, πάλη, παγκράτιο (ένα είδος μικτής πολεμικής τέχνης που συνδύαζε πυγμαχία και πάλη) και αρματοδρομίες.


Αρχικά, οι Αγώνες διήρκεσαν για πέντε ολόκληρες ημέρες και τους παρακολουθούσαν τουλάχιστον 40.000 θεατές που μαζεύονταν στο στάδιο κάθε μέρα. 

Κόσμος από όλη την Ελλάδα παρακολούθησε τους Αγώνες, που γίνονταν μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, με πολύ ενθουσιασμό και στους νικητές δινόταν ως έπαθλο στεφάνια ή στέφανα από φύλλα ελιάς. 

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν το 1896 και ο ιδρυτής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Pierre de Coubertin, λέγεται ότι εμπνεύστηκε εκτενώς από τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Θέατρο



Το ελληνικό θέατρο ιδρύθηκε για πρώτη φορά τον 6ο αιώνα π.Χ. και ξεκίνησε με φεστιβάλ στην Αθήνα προς τιμήν του Έλληνα θεού Διόνυσου. 

Τότε τραγουδούσαν αρχαίους ύμνους, που ονομάζονταν διθύραμβοι, προς τιμή του θεού. Το θέατρο του Διονυσίου, που βρίσκεται ακόμα κοντά στην Ακρόπολη στην Ελλάδα, ήταν στον πυρήνα αυτού του φεστιβάλ . 

Είναι ενδιαφέρον ότι στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, μόνο τρεις ηθοποιοί έπαιζαν στη σκηνή κάθε φορά, όπου κάθε ερμηνευτής είχε τη δυνατότητα να παίξει πολλαπλούς ρόλους στην παραγωγή του έργου. 

Ενώ δεν υπάρχουν έργα από τον 6ο αιώνα π.Χ., οι ιστορικοί βρήκαν ότι ο παλαιότερος γνωστός ηθοποιός ήταν ο Θέσπης, από τον οποίο προήλθε ο όρος «θέσπιος» και ο οποίος έγινε γνωστός ως Πατέρας της Τραγωδίας.



Δημήτρης Βόγγολης,

 Πρόεδρος και Δάσκαλος του ΙΗΑ





1 σχόλιο:

  1. ΓΚΡΙΓΚΛΙΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ .
    ΦΤΩΧΟΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΔΑΣΚΑΛΕ.
    SS

    ΑπάντησηΔιαγραφή