Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΕΞ...ΑΝΑΤΟΛΩΝ

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ



Η γυναίκα θυμάται την πρώτη φορά που πήρε smartphone

Ήταν 2011 και ζούσε στο Χοτάν, μια πόλη όαση στο Σιντζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα. Η 30χρονη, Nurjamal Atawula, λάτρευε να φωτογραφίζει τα παιδιά της και να ανταλλάσσει σειρές emoji με τον σύζυγό της ενώ εκείνος ήταν έξω. 

Το 2013, η Atawula κατέβασε το WeChat, την κινεζική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων κοινωνικής δικτύωσης. Λίγο αργότερα, κυκλοφόρησαν φήμες μεταξύ των φίλων της: Η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρακολουθεί την τοποθεσία σας μέσω του τηλεφώνου σας. Στην αρχή δεν τους πίστευε.

Στις αρχές του 2016, η αστυνομία άρχισε να κάνει ελέγχους ρουτίνας στο σπίτι της Atawula. Ο σύζυγός της καλούνταν τακτικά στο αστυνομικό τμήμα.
Η αστυνομία τον ενημέρωσε ότι ήταν ύποπτοι για τη δραστηριότητά του στο WeChat. Τα παιδιά της Atawula άρχισαν να σκύβουν φοβισμένα στη θέα ενός αστυνομικού.

Η παρενόχληση και ο φόβος έφτασαν τελικά στο σημείο που η οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει στην Τουρκία. Ο σύζυγος της Atawula, ανησυχώντας ότι η Atawula θα συλληφθεί, την έστειλε μπροστά ενώ εκείνος έμενε στη Σιντζιάνγκ και περίμενε τα διαβατήρια των παιδιών.

«Την ημέρα που έφυγα, ο σύζυγός μου συνελήφθη», είπε η Atawula. Όταν έφτασε στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2016, το τηλέφωνό της σταμάτησε να λειτουργεί — και μέχρι να το επισκευάσει, όλοι οι φίλοι και οι συγγενείς της την είχαν διαγράψει από τους λογαριασμούς τους στο WeChat. Φοβήθηκαν ότι η κυβέρνηση θα τους τιμωρούσε για την επικοινωνία μαζί της.

Ήταν μόνη στην Κωνσταντινούπολη και η ψηφιακή της σύνδεση με τη ζωή στο Σιντζιάνγκ είχε τελειώσει. Εκτός από μια επικοινωνία Skype με τη μητέρα της για 11 και μισό λεπτά στα τέλη Δεκεμβρίου 2016, η επικοινωνία με τους συγγενείς της έχει διακοπεί εντελώς. «Μερικές φορές αισθάνομαι ότι οι μέρες που ήμουν με την οικογένειά μου είναι απλώς τα όνειρά μου, σαν να ήμουν μόνη μου όλη μου τη ζωή—από τότε που γεννήθηκα», είπε.

Η Atawula ζει τώρα μόνη της στο Zeytinburnu, μια εργατική γειτονιά στην Κωνσταντινούπολη. Είναι το σπίτι του μεγαλύτερου πληθυσμού Ουιγούρων της Τουρκίας, η ως επί το πλείστον μουσουλμανική εθνική μειονότητα ιθαγενής της Σιντζιάνγκ, μια τεράστια, πλούσια σε πόρους χώρα με ερήμους και βουνά κατά μήκος του αρχαίου εμπορικού δρόμου του Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας.

Η Atawula είναι ένας από τους περίπου 34.000 Ουιγούρους στην Τουρκία. Δεν μπορεί να επικοινωνήσει με κανέναν από τους συγγενείς της—μέσω τηλεφώνου, WeChat ή οποιασδήποτε άλλης εφαρμογής. «Αισθάνομαι πολύ λυπημένη όταν βλέπω άλλους ανθρώπους να συνομιλούν μέσω βίντεο με τις οικογένειές τους», λέει. «Σκέφτομαι, γιατί δεν μπορούμε να ακούσουμε ούτε τη φωνή των παιδιών μας;»

Για τους Ουιγούρους στο Σιντζιάνγκ, κάθε είδους επαφή από μη κινεζικό αριθμό τηλεφώνου, αν και δεν είναι επίσημα παράνομη, μπορεί να οδηγήσει σε άμεση σύλληψη.

Οι περισσότεροι Ουιγούροι στην Τουρκία έχουν διαγραφεί από τις οικογένειές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και πολλοί δεν θα τολμούσαν να έρθουν σε επαφή, φοβούμενοι ότι οι κινεζικές αρχές θα τιμωρούσαν τους συγγενείς τους. Είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ διατηρεί ένα αυστηρά ελεγχόμενο δίκτυο παρακολούθησης των Ουιγούρων στην Κίνα.

Το Zeytinburnu, το προάστιο της Κωνσταντινούπολης όπου ζει ο Atawula, βρίσκεται πίσω από τις στροφές ταχείας κυκλοφορίας της πόλης και είναι διάσπαρτο με εστιατόρια και καφέ που σερβίρουν κουζίνα Ουιγούρων: φαρδιά, γλιστερά νουντλς, αρνίσια κεμπάπ και πράσινο τσάι. 

Η σημαία των Ουιγούρων αυτονομιστών – μια γαλάζια εκδοχή της τουρκικής σημαίας – είναι ένα κοινό θέαμα. Είναι μια απαγορευμένη εικόνα στην Κίνα, που αντιπροσωπεύει το Ανατολικό Τουρκεστάν, το όνομα της Σιντζιάνγκ που περιφρονείται από την κινεζική κυβέρνηση που σχεδόν όλοι οι Ουιγούροι εδώ δίνουν στην πατρίδα τους.

Το Σιντζιάνγκ -που σημαίνει «νέα σύνορα» στα κινεζικά- τέθηκε υπό τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το 1949. Κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, η ανεξαρτησία των Ουιγούρων ήταν μια απειλή που διαφαίνεται στην ατζέντα του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, ξέσπασαν ταραχές μεταξύ Ουιγούρων και κινεζικής αστυνομίας. Σε μια λευκή βίβλο που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, η κινεζική κυβέρνηση όρισε τις ταραχές ως «απάνθρωπες, αντικοινωνικές και βάρβαρες πράξεις» που διαπράττονται από αυτονομιστικές ομάδες. Η Διεθνής Αμνηστία, εν τω μεταξύ, περιέγραψε τις διαδηλώσεις του 1997 στην Gulja, στο Σιντζιάνγκ, καθώς μια ειρηνική διαδήλωση μετατράπηκε σε σφαγή, επικαλούμενη τον εξόριστο Ουιγούρο ακτιβιστή Rebiya Kadeer. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια κακία στη ζωή μου», είπε. «Κινέζοι στρατιώτες χτυπούσαν τους διαδηλωτές».

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η κινεζική κυβέρνηση πήρε μια σελίδα από τον Τζορτζ Μπους στον πόλεμος του κατά της τρομοκρατίας και άρχισε να στοχεύει αυτονομιστικές ομάδες στο Σιντζιάνγκ. Το 2009, ξέσπασαν αιματηρές εθνοτικές ταραχές μεταξύ Ουιγούρων και Κινέζων Χαν στην Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα του Σιντζιάνγκ. Η αστυνομία έβαλε την πόλη σε lockdown, επιβάλλοντας μπλακ άουτ στο διαδίκτυο και κόβοντας την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας.

Ήταν η αρχή μιας νέας πολιτικής για τον έλεγχο του πληθυσμού των Ουιγούρων—ψηφιακά.
Το κλείδωμα του WeChat

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει πραγματοποιήσει την καταστολή του ισλαμικού εξτρεμισμού μέσω smartphone. Το 2011, ο κινεζικός γίγαντας πληροφορικής Tencent παρουσίασε μια νέα εφαρμογή που ονομάζεται WeChat—γνωστή ως «Undidar» στην Ουιγούρια γλώσσα. Γρήγορα έγινε ένα ζωτικό εργαλείο επικοινωνίας σε όλη την Κίνα.

Η κυκλοφορία του WeChat ήταν «μια στιγμή τεράστιας ανακούφισης και ελευθερίας», είπε ο Aziz Isa, ένας Ουιγούρος μελετητής που έχει μελετήσει τη χρήση του WeChat από τους Ουιγούρους μαζί με τη Rachel Harris στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου. «Ποτέ άλλοτε στη ζωή των Ουιγούρων δεν είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Isa, περιγράφοντας πώς οι Ουιγούροι πέρα ​​από ταξικές διαφορές συζητούσαν ανοιχτά τα πάντα, από την πολιτική μέχρι τη θρησκεία και τη μουσική.

Μέχρι το 2013, περίπου ένα εκατομμύριο Ουιγούροι χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή. Στη συνέχεια παρατήρησαν μια σταθερή άνοδο του ισλαμικού περιεχομένου, «το μεγαλύτερο μέρος ήταν απολιτικό, αλλά ένα μέρος ανοιχτά ριζοσπαστικό και αντιπολιτευτικό. Ο Isa θυμάται ότι ανησυχούσε για κάποιο από το πιο εθνικιστικό περιεχόμενο που είδε, αν και πιστεύει ότι αντιστοιχούσε σε λιγότερο από το 1 τοις εκατό όλων των δημοσιεύσεων. Οι περισσότεροι Ουιγούροι, είπε, «δεν κατάλαβαν ότι οι αρχές παρακολουθούσαν».

Αυτό το είδος απεριόριστης επικοινωνίας στο WeChat συνεχίστηκε για περίπου ένα χρόνο. Όμως τον Μάιο του 2014, η κινεζική κυβέρνηση στρατολόγησε μια ομάδα εργασίας για να εξαλείψει την «κακόβουλη χρήση» σε εφαρμογές ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, ιδίως «φήμες και πληροφορίες που οδηγούν σε βία, τρομοκρατία και πορνογραφία». Το WeChat, μαζί με τις αντίπαλες εφαρμογές του, έπρεπε να αφήσει την κυβέρνηση να παρακολουθεί τη δραστηριότητα των χρηστών του.
Γεννιέται ένα κράτος επιτήρησης




Η παρακολούθηση των Ουιγούρων δεν περιορίστηκε στα smartphone τους. Για πρώτη φορά ξεκίνησε η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου το καλοκαίρι του 2013. Ο χρήστης σάρωνε το πρόσωπό του και εισήγαγε το ηλικιακό του εύρος περίπου μεταξύ 20 και 30 ετών. Η συσκευή ανέδειχνε αμέσως όλες τις πληροφορίες του, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης του σπιτιού του.

Τον Μάιο του 2014, παράλληλα με την καταστολή του WeChat, η Κίνα ανακοίνωσε μια ευρύτερη «Εκστρατεία σκληρής επίθεσης κατά της βίαιης τρομοκρατίας». Ήταν μια απάντηση σε πολλές επιθέσεις υψηλού προφίλ που αποδίδονταν σε Ουιγούρους μαχητές. Οι αρχές στοχοποίησαν τους εθνοτικούς Ουιγούρους, μαζί με τους Καζάκους, τους Κιργίζους και άλλες τουρκικές μειονότητες στο Σιντζιάνγκ.

Ένα πρόγραμμα αναγνώρισης φωνής τροφοδοτήθηκε από τον κινεζικό γίγαντα τεχνητής νοημοσύνης iFlytek, ο οποίος διεκδικεί μερίδιο 70% της βιομηχανίας αναγνώρισης ομιλίας της Κίνας. Τον Αύγουστο του 2017, η Human Rights Watch βρήκε πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι η iFlytek παρείχε τεχνολογία φωνητικού αποτυπώματος σε αστυνομικά γραφεία στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η εταιρεία άνοιξε γραφείο στη Silicon Valley το 2017 και παραμένει ανοιχτή στο να εργαστεί «υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας» για να προσφέρει «μια νέα εμπειρία για τη δημόσια ασφάλεια και την εγκληματολογική ταυτοποίηση», σύμφωνα με την κινεζική έκδοση του ιστότοπού της. Η εταιρεία λέει ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία αντιτρομοκρατικής τεχνολογίας.

Η Human Rights Watch πιστεύει ότι η εταιρεία εφαρμόζει πιλοτικά ένα σύστημα σε συνεργασία με το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών. «Πολλοί ηγέτες κομμάτων και κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Σι Τζινπίνγκ, επιθεώρησαν και επαίνεσαν το καινοτόμο έργο της εταιρείας», αναφέρει ο ιστότοπος της iFlytek.

Ο Halmurat Harri, ένας Ουιγούρος ακτιβιστής με έδρα τη Φινλανδία, επισκέφτηκε την πόλη Turpan το 2016 και συγκλονίστηκε από τον ψυχολογικό αντίκτυπο των σχεδόν συνεχών αστυνομικών ελέγχων. «Νιώθεις σαν να είσαι κάτω από το νερό», λέει. «Δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Κάθε ανάσα που παίρνεις, προσέχεις».

Θυμάται ότι βγήκε στην έρημο με έναν φίλο του, ο οποίος του είπε ότι ήθελε να δει το ηλιοβασίλεμα. Κλείδωσαν τα κινητά τους στο αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν. «Ο φίλος μου είπε: Πες μου τι συμβαίνει έξω. Γνωρίζουν οι ξένες χώρες για την καταπίεση των Ουιγούρων;» Μιλήσαμε για μερικές ώρες. Ήθελε να μείνει εκεί όλη τη νύχτα».

Για να μετατραπεί το Σιντζιάνγκ σε ένα από τα πιο αυστηρά ελεγχόμενα κράτη επιτήρησης στον κόσμο, έπρεπε να δημιουργηθεί ένα τεράστιο δίκτυο ασφαλείας σαν πλέγμα. Πάνω από 160.000 κάμερες εγκαταστάθηκαν στην πόλη Urumqi μέχρι το 2016, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες ασφαλείας και επιτήρησης της Κίνας, Adrian Zenz και James Leibold.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει τον λαό της Σιντζιάνγκ δεν ήταν μόνο ψηφιακές. άρχισε επίσης να τους φυλακίζει σωματικά. Τον Αύγουστο του 2018,
μια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα είπε ότι πιστεύει ότι ένα εκατομμύριο Ουιγούροι κρατούνται σε κάτι που ισοδυναμεί με «ένα τεράστιο στρατόπεδο εγκλεισμού που καλύπτεται από μυστικότητα».

Αρχικά, η Κίνα αρνήθηκε πλήρως την ύπαρξη των στρατοπέδων. Αλλά τότε, τον Οκτώβριο του 2018, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει «ένα πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» και ψήφισε έναν νόμο που νομιμοποιεί αυτό που ονόμασαν «κέντρα κατάρτισης».

Σε μια έκθεση Σεπτεμβρίου 2018, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ ήταν μιας έκτασης και κλίμακας που δεν είχε παρατηρηθεί από την Πολιτιστική Επανάσταση και ότι η δημιουργία των στρατοπέδων αντανακλούσε τη δέσμευση του Πεκίνου να «μεταμορφώσει το Σιντζιάνγκ στη δική του εικόνα».
Απόδραση στην Τουρκία




Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για τους καταυλισμούς, η εθελοντική βάση δεδομένων θυμάτων του Σιντζιάνγκ έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 3.000 μαρτυρίες Ουιγούρων, Καζακστάν και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων για τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Δείχνει ότι περίπου το 73 τοις εκατό αυτών που καταγράφονται ως υπό κράτηση είναι άνδρες.

Ως εκ τούτου, η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από το Σιντζιάνγκ για την Τουρκία τα τελευταία χρόνια είναι γυναίκες. Τοπικοί ακτιβιστές εκτιμούν ότι το 65 τοις εκατό του πληθυσμού των Ουιγούρων στην Τουρκία είναι γυναίκες, πολλές χωρισμένες από τους συζύγους τους.

Μερικές γυναίκες έκαναν τη λαθραία φυγή τους από το Σιντζιάνγκ μέσω ξηράε, μέσω της Κίνας και της Ταϊλάνδης στη Μαλαισία, πριν πετάξουν στην Τουρκία. Στο Zeytinburnu, ζουν σε ένα δίκτυο κοινών διαμερισμάτων, βγάζοντας ό,τι χρήματα μπορούν κάνοντας εργασία χωρίς έγγραφα στην τοπική κλωστοϋφαντουργία, ως ράφτες ή μοδίστρες. Οι γυναίκες που έφτασαν χωρίς τους συζύγους τους είναι γνωστές μεταξύ άλλων Ουιγούρων ως «οι χήρες». Οι σύζυγοί τους είναι παγιδευμένοι στο Σιντζιάνγκ και δεν ξέρουν αν είναι ζωντανοί, φυλακισμένοι ή νεκροί.

Η Τουρκία θεωρείται ασφαλέστερο μέρος για να πάτε από άλλες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας, οι ηγέτες των οποίων απέρριψαν πρόσφατα την κατάσταση των Ουιγούρων. Οι Ουιγούροι έχουν έρθει στην Τουρκία κατά κύματα από την Κίνα από τη δεκαετία του 1950. Δεν τους δίνονται άδειες εργασίας, και πολλοί ελπίζουν ότι τελικά θα βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη ή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και η Τουρκία ενεργούσε παραδοσιακά ως προστάτης των Ουιγούρων, τους οποίους θεωρούν Τούρκους συγγενείς, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν απρόθυμος να μιλήσει για τους Ουιγούρους τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εμπορικές σχέσεις με την Κίνα έχουν βελτιωθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου