Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΟΥΝΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΤΩ ΓΕΝΑΣΘΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΟΤΡΟΠΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΔΕΝ..! 



”Ο δυτικός πολιτισμός καλλιέργησε πιο πολύ το γίγνεσθαι, τις αλλαγές, τον εγκόσμιο βίο, μετέτρεψε τον άνθρωπο σε άτομο (σσ τώρα πλέον σε απάνθρωπο ή και υπάνθρωπο) αγνόησε ή λησμόνησε το γεγονός του θανάτου (σσ τελευταία απο-ιεροποίησε το μυστήριο του θανάτου οπότε απο-ιεροποίησε την ίδια τη ζωή) προήγαγε τις αφαιρέσεις , ερωτοτρόπησε με το σκοτάδι και το μηδέν (σσ πρόσφατα είδαμε τη πιο ζοφερή μακάβρια εκδοχή ερμηνευμένη από Έλληνα ”πιονέρο”) περιορίζοντας κάθε υπερβατική διάσταση ή καταργώντας την (σσ ή παραποιώντας την) διαγράφοντας τη μυστική και μυστηριακή εμπειρία και αντικαθιστώντας την ιερότητα με την τεχνολογία (δημιουργία τεχνικού σύμπαντος σσ.τεχνητή νοημοσύνη, εικονική πραγματικότητα). ..

Στη χειρότερη περίπτωση δεν παρακολουθούμε καν την ιστορία δεν μετέχουμε στις αλήθειες της αλλά στρεφόμαστε αποκλειστικά στο μέλλον, δέσμιοι ενός πολιτισμού της κατανάλωσης (κατά βάσιν δυτικοευρωπαϊκού) και του αμερικάνικου πολιτισμού ενός πολιτισμού χωρίς μνήμη και ιστορία!”

Στον αντίποδα όλων αυτών ”η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση δηλ. η πνευματική στάση που αναφέρεται στη σχέση μας με το Φως και τον Λόγον” που δημιουργεί τον χριστοποιημένο άνθρωπο που δεν χωρά στη χώρα του πεπερασμένου..

Γι αυτό ο Απ. Παύλος λέει : ”ων ουκ ην άξιος ο κόσμος” (Εβρ.11, 38)

”αυτό είναι κάτι σαν παγκόσμιος νόμος: κάθε άνθρωπος που εμπνέεται από μη φυσικά πεδία κάθε άνθρωπος που προσηλώνεται σε πνευματικές κορυφώσεις δεν ”χωράει” μέσα στον κόσμο .. ειδικά σε εποχές μαζικών κοινωνιών.. καθώς οι αλήθειες αναζητούνται ανάμεσα στην τεχνολογία και την οικονομία..

Το ”εν ετέρα μορφή” σιγά σιγά εξαφανίζεται στη Δύση

και ο άνθρωπος εγκλωβίζεται σε άτεγκτους φυσικούς νόμους στους οποίος παραδίνει το πνεύμα του την ψυχή του τη διάνοια του τα συναισθήματα του παραδίνοντας τον εαυτό του ”στο ενιαίο άφθαρτο και αδιαπέραστο δίκτυο ευκλειδο-καντιανών σχέσεων ” που στοιχειώνει τη Νεωτερικότητα.

Που είμαστε σήμερα στη σχέση μας με τη Δύση…πως συντελείται ο εξαμερικανισμός η απόλυτη εκδυτικοποίηση

”για να διασταυρωθείς κριτικά μ’ έναν πολιτισμό σημαίνει όχι μόνο πως εσύ είσαι άλλος, μα πως έχεις επίγνωση αυτής της ετερότητας κι ακόμη γνωρίζεις από τι συνίσταται αυτή εδώ (σσ δηλ έχεις αυτοσυνειδησία ταυτότητας-ετερότητας αυτογνωσία έχεις το γνώθι σεαυτόν του ανήκειν. 

Σήμερα συζήταγα με πολιτικό μηχανικό Έλληνα στο Τεχνικό Επιμελητήριο δηλ εγγράμματος και μορφωμένος. Δεν μου αρέσει η ελληνική γλώσσα μου είπε ανακάλυψα κάποια στιγμή πως μου άρεσε περισσότερο πιο πολύ η λατινική γιατί είναι πιο απλή και εν τέλει η αγγλική τι να πουν κι οι αμόρφωτοι. 

Ο ενδοτισμός στην ευκολία αποδεικνύεται γενικότερος ενδοτισμός…Μόνο που υπάρχει και η ευκολία των παραγγελμάτων των διαταγών και των εντολών όπου στηρίζονται οι ολοκληρωτισμοί η συνεχής αφαίρεση εκεί οδηγεί) Διαφορετικά κριτική διασταύρωση δεν γίνεται και ίσως ούτε καν διασταύρωση..

Ο άλλος αυτός πολιτισμός μπαίνει μέσα σου και σε υπερφαλαγγίζει και εσύ τις περισσότερες φορές δεν παίρνεις είδηση περί τίνος πρόκειται. Αυτό σημαίνει ζωή μέσα στην άγνοια έλλειψη αυτογνωσίας” ( σσ και γεννά εκτρώματα υπο-πολιτισμικές παρα-πολιτισμικές τερατογεννήσεις)

(τα αποσπάσματα είναι από Εισαγωγή του Σ. Γουνελά σε βιβλίο όπου ήταν μεταφραστής και θα παρουσιάσουμε αργότερα)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου