Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ABΡΑΑΜ ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ: Ο ΣΙΩΝΙΣΤΗΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

 
 ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ  ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ  ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 
 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 90ΧΡΟΝΑ (88) ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟ ΣΙΩΝΙΣΤΗ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ
ΠΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ...
 
Στην αυγή του 20ου αιώνος, σχηματίσθηκαν στην Ελλάδα οι πρώτες σοσιαλιστικές ομάδες. Τέτοιες ομάδες σχηματίσθηκαν στην Αθήνα, στον Βόλο και στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, οι οργανώσεις σε Αθήνα και Βόλο ήταν στην ουσία ολιγομελείς παρέες διανοουμένων, και παρέμειναν τέτοιες καθώς δεν κατάφεραν να «ανοιχθούν» στην κοινωνία και να προσελκύσουν τις λαϊκές μάζες.

Μόνο οι εν Θεσσαλονίκη σοσιαλιστικές οργανώσεις ήσαν άξιες λόγου, λόγω της εκεί παρουσίας περί των 80.000 Εβραίων, οι οποίοι Εβραίοι ήταν διεθνώς η «μαγιά» της ανατροπής.

Στην υπό οθωμανική κατοχή Θεσσαλονίκη, οι πρώτοι σοσιαλιστές ήσαν Εβραίοι -κυρίως- από την Βουλγαρία, με πρωτοστατούντα τον Αβραάμ Μπεναρόγια.


Ο Αβραάμ, εβραϊκής καταγωγής, γεννήθηκε το 1887 στο Βιδίνι της Βουλγαρίας και διαμορφώθηκε ιδεολογικά μέσα από τις τάξεις του βουλγάρικου σοσιαλιστικού κινήματος.
Το κανονικό του επάγγελμα ήταν δάσκαλος της βουλγαρικής γλώσσης στο εβραϊκό σχολείο της Φιλιππουπόλεως (Πλόβντιβ)αλλά δούλεψε και σαν καπνεργάτης και τυπογράφος.

Το 1908 τον βρίσκει στην πολυεθνική Σαλονίκη, πρωταγωνιστή ενός πρωτοφανούς απεργιακού κινήματος που συντάραξε όλη τη Μακεδονία. Tότε συνέγραψε το βιβλίο «Το εβραϊκό ζήτημα και η σοσιαλδημοκρατία» (την εποχή εκείνη ακόμα και το κόμμα του Λένιν λεγόταν «σοσιαλδημοκρατικό» κι όχι «κομμουνιστικό»), εις το οποίο εξηγούσε την ανάγκη στρατεύσεως των όπου γης Εβραίων στα «σοσιαλδημοκρατικά» (μαρξιστικά) κόμματα.

Οι διεθνείς δυνάμεις που κατηύθυναν τα μαρξιστικά κινήματα ξεχώρισαν τον Εβραίο αυτό διδάσκαλο και το 1908 τον έστειλαν στην Θεσσαλονίκη για να οργανώσει την κατάσταση.

Είναι η χρονιά που ο Μπεναρόγια ιδρύει μια Λέσχη για τη διάδοση των σοσιαλιστικών ιδεών στους Ισραηλίτες εργάτες της πόλης, που τότε αποτελούσαν την πλειοψηφία του μακεδονικού προλεταριάτου! Μέχρι τότε, οι οργανωμένοι μαρξιστές της πόλεως (άπαντες Εβραίοι…) ήταν διασπασμένοι σε μικρές γκρούπες, με πρόσχημα ιδεολογικές διαφορές, αλλά στην πραγματικότητα εξαιτίας της ελλείψεως συντονισμού και ενός ικανού ηγέτη. Αυτόν τον ρόλο ορίστηκε να παίξει ο Μπεναρόγια.

Η Λέσχη αυτή μετατρέπεται τον επόμενο χρόνο σε "Εργατικό Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης" που ενώνεται με το σλαβόφωνο "Σοσιαλιστικό Κέντρο" και δημιουργούν την "Φεντερασιόν" (Εργατική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης) στην οποία προσχωρούν Έλληνες και μουσουλμάνοι εργάτες.

Η πρώτη πράξη της Φεντερασιόν, ήταν η έκδοση μιας εβδομαδιαίας εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Εφημερίς του Εργάτου», σε τέσσερις γλώσσες: εβραϊκά, ελληνικά, τουρκικά και βουλγαρικά.

Αργότερα, η εφημερίδα άλλαξε τον τίτλο της σε «Εργατική Αλληλεγγύη» και τελικώς σε «Αβάντι», με εκδότη τον (Εβραίο) Αλμπέρτο Αρδίττι. Από τις νεώτερες εκδόσεις απαλείφθησαν οι άλλες γλώσσες κι έμειναν μόνον τα εβραϊκά, προφανώς επειδή δεν είχαν μη Εβραίους αναγνώστας…

Ο Μπεναρόγια διώκεται απ' τους Νεότουρκους, κατεβαίνει στην Αθήνα το 1911 και έρχεται σε επαφή με τις σοσιαλιστικές κινήσεις του Γιαννιού και του Δρακούλη.


Στις εκλογές του 1915, η Φεντερασιόν εισήλθε στην βουλή με δύο βουλευτές, τον Εβραίο Αλμπέρτο Κουριέλ και τον Έλληνα Αριστοτέλη Σίδερι, με ψήφους από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Ο Μπεναρόγια απουσίαζε από την ενεργό δράση, διότι είχε εξοριστεί στην Νάξο, από το 1914.
Το 1917 αφέθη ελεύθερος και πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΓΣΕΕ και έναν χρόνο αργότερα το 1918 στην ίδρυση του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος), το οποίο προσεχώρησε στην «λενινιστική» Γ΄ Διεθνή,  Το 1920, το κόμμα προσέθεσε την λέξη «Κομμουνιστικό» στον τίτλο του (ΣΕΚΚΕ) και τέλος το 1924 μετονομάσθηκε σε ΚΚΕ.

Μόλις οργάνωσε την κατάσταση, ο ιδρυτής του ΚΚΕ, Αβραάμ Μπεναρόγια, ολοκλήρωσε την αποστολή που του είχε ανατεθεί και απεσύρθη από την ενεργό δράση (ομοίως απεσύρθησαν και οι υπόλοιποι Εβραίοι από την πρώτη σειρά του κόμματος), διότι πλέον το κόμμα θα έπρεπε να απευθυνθεί στις ελληνικές πλατιές λαϊκές μάζες και πανελλαδικό κόμμα με αρχηγό έναν αλλοεθνή, αλλόφυλο και αλλόθρησκο δεν είχε καμιά τύχη.
Έτσι ο Μπεναρόγια διαγράφηκε απ΄το ΚΚΕ το 1924.

Ο Στάλιν του ανέθεσε την διεύθυνση του Γραφείου της Σοβιετικής Εμπορικής Ατμοπλοΐας στην Ελλάδα. 
.
Την περίοδο 1940-1945 βρίσκεται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας, ενώ το 1946 συνεργάζεται, στα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Εργατικής Ένωσης, με τον Καζαντζάκη, Τερζάκη, Πουλιόπουλο κ.ά.

Σταδιακά αρχίζει να ασχολείται εντονότερα με το όραμα της δημιουργίας εβραϊκού κράτους!
Γίνεται θαυμαστής των σιωνιστών ηγετών Μπεν Γκουριόν και Μπεν Τσβι...
Με τη βοήθεια του δεύτερου απέκτησε περίπτερο στη Χολόν, ένα προάστιο του Τελ Αβίβ, όπου και πέθανε το 1979.

 

6 σχόλια:

 1. Συμφωνώ με το άρθρο σας ,αλλά μην ξεχνάτε και την ανθελληνικότητα της ιουδαιοχριστιανικής εκκλησίας ,και της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όποιο άρθρο κι αν σχολιάσετε, πάντα θα χτυπάτε την Ορθόδοξη πίστη και θα την αποκαλείτε ιουδαιοχριστιανική; Δεν βαρεθήκατε (αφού φαίνεται ότι δεν πονάτε) να κλωτσάτε τα καρφιά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι αλλαζονία είναι κι αυτή να αυτοαποκαλούνται "ορθόδοξοι"! Δηλαδή όλοι οι άλλοι είναι λάθος και μόνο αυτοί είναι οι "ορθώς" πιστεύοντες! 'Ισως σε μερικές χιλιετίες να έχουμε εξελιχθεί σε κάτι καλλίτερο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν πρόκειται για αλαζονεία αλλά για περιγραφή της πραγματικότητας. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη είναι η ίδια ακριβώς όπως την παρέδωσε στους αποστόλους Του ο Χριστός. Παπικοί και προτεστάντες γέμισαν την πρότερη πίστη τους με κακοδοξίες και το αποτέλεσμα τους και καρπός είναι ο ήδη καταρρέων δυτικός "πολιτισμός"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εδω εχουμε θεμα τους εβραιους ιδρυτες του ΚΚΕ...Δεν εχει σχεση η ορθοδοξια.
  Ειναι εντυπωσιακο πως το ΚΚΕ κρυβει τους..ιδρυτες απ τους οπαδους.Λεξη δεν λεει.Ουτε τιμης ενεκεν λογους..γιορτες..φιεστες.Ειναι αφυσικο.Ειναι επισης εντυπωσιακο ποσοι εβραιοι αρχηγοι..ανωτεροι..με αλλαγμενα ονοματα..ηταν ιδρυτες του κομματος στην Ρωσια.Επισης ακρως αφυσικο και οι θεωρητικοι ολοι ..Μαρξ..Εγκελς...Τροτσκυ...και καθε παραφιαδος ..ακομη και στην Γαλλικη επανασταση...ναναι παλι Εβραιοι.Αφυσικο τρομερα επισης ολοι οι μεγαλοτραπεζιτες της Δυσης ναναι το ιδιο. Η συμπτωση ξεπερναει την τυχαιοτητα 1000 φορες.Σε εγκληματα καθημερινα τοσες συμπτωσεις αναβουν προβολεα που φωτιζει εναν δραστη.Εδω πως ξεφυγε το φως ??Δεν στεκει....Λαθος ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή