Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΑΓ. ΓΕΡΩΝ ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΕΔΙΝΟΣ:"ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ..."

 

WALL STREET JOURNAL: ΚINΔYNOΣ ANATΡOΠHΣ TOY ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

 
Η Wall Street Journal, σε άρθρο της, καταγράφει τον προβληματισμό που διατυπώνουν διάφοροι αναλυτές για το μέλλον της Ευρώπης εξαιτίας της κρίσης χρέους. Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η ύφεση που μαστίζει την Ευρώπη απειλεί με διάλυση την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ακόμη και στην περίπτωση που θα κατορθώσει να διασωθεί, όπως σημειώνεται, η επιρροή της στον κόσμο θα μειωθεί, προβάλλοντας την έρευνα του François Heisbourg, ειδικού συμβούλου του γαλλικού Ιδρύματος για Στρατηγική Έρευνα, ο οποίος διαβλέπει τέσσερα σενάρια για το στρατηγικό μέλλον της Ευρώπης:


α) Διαιώνιση της υπάρχουσας ταραχώδους κατάστασης.
 
β) Δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης ΕΕ.
 
γ) Διάσπαση της Ευρωζώνης, με την απομάκρυνση χωρών, όπως της Ελλάδας.
 
δ) Ολοκληρωτική κατάρρευση της Ευρωζώνης.


Όλα τα ενδεχόμενα οδηγούν στην αλλαγή του στρατηγικού πεδίου στην Ευρώπη.
Όσον αφορά το τρίτο σενάριο, που προβλέπει την απομάκρυνση ενός ή περισσοτέρων χωρών από την Ευρωζώνη, επισημαίνεται ότι δημιουργεί κινδύνους τόσο ως προς το ενδεχόμενο μετάδοσης της οικονομικής κρίσης στις υπόλοιπες χώρες όσο και γεωστρατηγικούς, καθώς όλες οι χώρες δεν έχουν την ίδια γεωστρατηγική σημασία.
 
Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά, όπως αποδεικνύει και η ιστορία, η γεωπολιτική σημασία της είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας, όπως τονίζεται, προσθέτοντας ότι η έντονη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί κινδύνους ανατροπής του πολιτεύματος από εξτρεμιστικά πολιτικά ή στρατιωτικά κινήματα, με απροσδιόριστες συνέπειες.


Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι μια διάσπαση, επίσης, της Ευρωζώνης θα επηρέαζε τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, με εξαίρεση ίσως την Κροατία, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την περιοχή και πλήττοντας την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς θα άνοιγε το δρόμο σε άλλες δυνάμεις, όπως τη Ρωσία και την Κίνα, για να διευρύνουν την επιρροή τους στην περιοχή (η ρωσική επιρροή στην Κύπρο είναι ήδη σημαντική).
 
Σ' αυτήν την περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτιόταν από την ηγεσία στην ΕΕ –στη Γερμανία κυρίως, αλλά και στην Ελλάδα–, καθώς και από την Τουρκία, πάντα σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

ΠΗΓΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου