Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ ΠΟΥ ΦΥΛΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΕΛΕΓΞΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


ΓΕΡΩΝ ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ:"ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΜΕΤΕ ΜΩΡΕ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ; ΓΙΑΤΙ ;



ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΙΜΟΥ-ΑΘΗΝΑΣ

Τον άγιο γέροντα Ευδόκιμο τον γνωρίζουμε πάνω από  τριακονταετία και πάντοτε ζητάμε την ευχή του. Δεν μας εκπλήσσει η παρέμβασή του γιατί πάντοτε διεκρίνετο για το θάρρος της γνώμης του και την αγάπη του για την αλήθεια. Η ειλικρίνεια είναι η αρετή που αγαπά ο γέρων Ευδόκιμος, μια αρετή που η νέα εποχή θέλει να αφανίσει...
Ο Γέροντας επίσης δεν φοβάται κανέναν και τίποτε, αφού έχει περάσει από όλων των ειδών τις συμπληγάδες, έχει κατασυκοφαντηθεί, έχει εγκαταλειφθεί, έχει παλέψει μονάχος του με μόνους βοηθούς την Παναγία και τον Άγιο Παντελεήμονα, έχει συντηρήσει το μοναστήρι, έχει σκάψει με τα χέρια του και έχει βρεί το κελάκι που είχαν φυλακίσει τον παπουλάκο...

Επομένως το να τα ψάλει στον ψευτοαριστερό και ψευτοκομμουνιστή Κατρούγκαλο ήταν το φυσικότερο πράγμα του κόσμου. Απολαύστε έναν αληθινό ποιμένα  λαού, που γνωρίζει να υποερασπίζεται το ποίμνιό του και να μην σιωπά όπως δυστυχώς κάνουν οι περισσότεροι εκ των μητροπολιτών...  

ΑΦΩΝΟΣ, ΆΛΑΛΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΥΔΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΚΟΥΓΕ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΥΔΟΚΙΜΟ!  ΠΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙOΛΕΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑ' ΨΑΛΕ ΧΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ! ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΙΡΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΤΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ! 

Προσκυνηματική, αιφνιδιαστική  (προφανώς διακριτική) επίσκεψη πραγματοποίησε ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος  στην Ιερά Μονή Παναχράντου ανήμερα -σήμερα 6 Αυγούστου-  της Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. 

Ο  Κατρούγκαλος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή  αιφνιδιαστικά και χωρίς να ειδοποιήσει ή να ζητηθεί εκ  μέρους των συνεργατών του να τηρηθεί κάποιο ανάλογο (επίσημο) του αξιώματος του πρωτόκολλο κατά τις μεσημεριανές ώρες και ενώ οι μοναχοί -όσοι δεν αναπαύονταν-, βρίσκονταν  ο καθείς στα διακονήματα του, λίγο προ της ενάρξεως της Παρακλήσεως.

  Προσήλθε στο καθολικό της Ιεράς Μονής, που είναι αφιερωμένο στην θαυματουργή εικόνα της Παναχράντου Παναγίας προσκύνησε όντως με σεμνότητα και λιτότητα την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας αλλά και του Αγίου Παντελεήμονα. 

Τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε ο ιερομόναχος Αέτιος, δεύτερος τη τάξει στην Ιερά μονή με τον ιερομόναχο  π. Φιλάρετο, αφού τους είπε -στον υπουργό και την συνοδεία του που αποτελείτο από φίλους και στενά μέλη της οικογένειας του- την μεγάλη υπέρ 1000χρονη ιστορία της Μονής, η οποία χτίστηκε το 961 από τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά- τον προσκάλεσαν  στο αρχονταρίκι της Μονής  να τους προσφερθεί το γνωστό κέρασμα της Ιεράς Μονής. 

 Ο Ηγούμενος Γέροντας Ευδόκιμος, μόλις ειδοποιήθηκε καθώς βρισκόταν σε μεσημεριανή κατάκλιση, με απλότητα –και χωρίς να αλλάξει ή να βάλει τα επίσημα του (πανωκαλύμαυχο ή έστω επίσημο καθαρό εξώρασο ή να τρέξει προς υποδοχή τους) τον υποδέχθηκε με απλότητα και λιτότητα στο αρχονταρίκι της Μονής. 

 Οι μοναχοί αφού πρόσφεραν στον κ. Κατρούγκαλο το γνωστό παναχραντινό κέρασμα –λουκούμι, καφέ και παξιμαδάκι Άνδρου- ο ηγούμενος μετά τις συστάσεις και αφού του εξήγησαν ποιους είχε ενώπιον του, άρχισε να τους μιλάει με λόγο ελέγχου και σε αυστηρό ύφος. «τι είναι αυτά που κάνετε, κύριε υπουργέ μου; Πεινά ο κόσμος! Αυτά είπατε στον κόσμο και σας ψήφισε;  Γιατί στεναχωράτε τον Ελληνικό λαό που σας εμπιστεύτηκε; Γιατί τόσο ψέμα;;  γιατί άλλα είπατε και άλλα κάνετε; 

Ο κόσμος φεύγει στο εξωτερικό. Τα παιδιά μας φεύγουν, γιατί δεν έχουν τόπο και χώρα να ζήσουν! Έτσι είπαμε; Επιτρέπεται να είναι πρωθυπουργός της Ορθόδοξης Ελλάδος ο νεαρός πρωθυπουργός μας και να μην κάνει σταυρό; Να μη μιλά για το θεό; Βγάζετε, βρε παιδί μου, την προσευχή από τα σχολειά !»

Ο υπουργός –όχι και τόσο αιφνιδιασμένος αλλά ωστόσο φανερά σε δύσκολη θέση – προσπάθησε να αρθρώσει μια κουβέντα μα ο γέρων Ευδόκιμος δεν του έδωσε το περιθώριο, καθώς μιλούσε σε τόνο αυστηρό ελέγχοντας τον Υπουργό και δια αυτού κυβέρνηση και πρωθυπουργό για τα έργα και τις ημέρες τους όλο αυτό το διάστημα από της εκλογής τους.  

« ο λαός ψήφισε όχι! πώς βγήκε ναι; μπορείτε να μας ειπείτε; τι θέλατε να κάνετε; θα μας ειπεί κανείς την αλήθεια; Μα γιατί, μωρέ Υπουργέ μου, μας στεναχωράτε τόσο; Γιατί; τι είναι αυτά που κάνετε; γιατί; Η Ελλάδα είναι χώρα Ορθοδόξων Ελλήνων τώρα θα φύγει και αυτό! Κάνατε τον κόσμο να θέλει την χούντα! Με τούτα που κάμετε θα δυναμώσετε την Χρυσή Αυγή! Θα έρθουν γιατί ο κόσμος θα πάει τώρα σε εκείνους να βρει αυτό που δεν τους δώκατε εσείς που τους το υποσχεθήκατε! ελπίδα και αξιοπρέπεια. Ο κόσμος δε μιλεί, μα θα το ρίξει δαγκωτό σε εκείνους. Άκου με που σου λέγω. Γιατί;  δεν του αφήκατε άλλα περιθώρια και τους στέλνετε κατευθείαν στην Χρυσή Αυγή!» 

Ο Λόγος του Γέροντος  Ευδόκιμου, ποτάμι τρεχούμενο ορμητικό που δεν σταμάταγε  μπρος σε τίποτα. Φουρτούνα τα λόγια του και βάλσαμο στις ψυχές των ανθρώπων, μα τα όσα έλεγε δεν άρεσαν στον υπουργό Γιώργο Κατρούκαλο, ο οποίος ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει την αγωνία και τα λόγια του Γέροντα στους κυβερνώντες. 

Ο Ηγούμενος Γέροντας  Ευδόκιμος, παρά την συνεχή  διακριτική προτροπή του π. Αέτιου να ηρεμήσει, καθώς υπερβαίνει το 82έτος της ηλικίας του να μην προκαλέσει  έξαψη, μη γνωρίζοντας και τις αντιδράσεις του υπουργού αλλά και της συνοδείας του, συνέχισε να ομιλεί λέγοντας στον κ. Κατρούκαλο  για όλα αυτά που του εκμυστηρεύεται με πόνο αλλά και οργή ο λαός και οι 100αδες προσκυνητές που προσέρχονται στην Μονή, άλλος για την χάρη Της Παναγιάς και άλλοι για τα θαύματα του Αγίου Παντελεήμονα. 

Όταν τα πράγματα ηρέμησαν και ο γέρων Ευδόκιμος, αφού δεν είχε αντίλογο από κανέναν από τους παριστάμενους που άκουγαν άφωνοι και άναυδοι, μη μπορώντας να εκφέρουν αντίλογο μπρος σε όσα τους είπε επί σχεδόν ένα 20λεπτο που μιλούσε αδιάκοπα  απευθύνοντας τον λόγο προς τον υπουργό, ζητώντας εξηγήσεις για το κατάντημα της χώρας «έχετε κάνει τους ανθρώπους γουρούνια να πηγαίνουν να τρώνε στους κάδους των σκουπιδιών!! Επιτρέπεται, μωρέ, και είσαστε και καλά παιδιά όσους ξέρουμε, δηλαδή γιατί για να έρχεσαι να προσκυνήσεις -ξέρω εγώ- καλός θα πρέπει να είσαι και να έχεις φόβο Θεού πιστεύω…».

Ο Υπουργός φανερά ή μάλλον κυριολεκτικά αλλά και λόγω ευγένειας δεν διέκοψε τον Γέροντα Ευδόκιμο αρκέστηκε μόνο αρκετές φορές να πει και να δεσμευθεί ότι "θα μεταφέρω το μήνυμα και την αγωνία σας στον πρωθυπουργό. Αλλά σας διαβεβαιώνω κάνουμε ότι μπορούμε! Όμως είναι δύσκολα τα πράγματα.  Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα να απαλύνουμε τον πόνο του λαού μας"- έλεγε, απευθυνόμενος προς τον Γέροντα Ευδόκιμο και την αδελφότητα που άκουγε συνεπαρμένη τον γέροντα τους να ελέγχει αυστηρότατα  την  κρατική εξουσία, όπως στο παρελθόν οι πατέρες της Εκκλησίας ήλεγχαν αυτοκράτορες και δομέστιχους

- θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε…»

«Πώς; -αντέτεινε το ερώτημα ο Γέρων Ευδόκιμος  και συνέχισε – εσείς θα κάνετε πολύ δυνατή την χρυσή αυγή. Δεν έχω τίποτα ούτε με αυτούς, ούτε με εσάς!  με το τρισκατάρατο ΠΑΣΟΚ τα έχει ο λαός και όλοι μας που κατέστρεψαν την Ελλάδα και ξερίζωσαν ότι υπήρχε από παράδοση ήθη και έθιμα…»

«Αυτό μη το πιστεύετε… δεν πρόκειται να συμβεί μην ανησυχείτε… »

-δεν ανησυχώ καθόλου! Ίσως χρειάζεται ένα τράνταγμα και ίσως το δώσουν αυτοί το μάθημα σε όλους που εξαπάτησαν τον λαό!

- όχι, γέροντα Ευδόκιμε, δεν θα γίνει αυτό θα κάνουμε κάθε καλό που μπορούμε. Προσπαθούμε όσο μπορούμε.

-Μακάρι, παιδί μου, αλλά αν συνεχίσετε έτσι θα πάτε ρίξετε την χώρα στα βράχια. Είμαστε σα να πέφτουμε στον γκρεμό. ο κόσμος πονά και πεινάει. Τα ξέρει αυτά ο πρωθυπουργός; Του τα λέτε ή τον γεμίζετε ψέματα; Γιατί κι αυτός νέο παιδί είναι που να ξέρει…       

«τι είναι αυτά τα πράγματα; μας έχετε καταστεναχωρέσει…»  

-«Μη στεναχωριέστε… θα κάνουμε το καλύτερο για την χώρα και εμείς αγαπάμε την χώρα.» είπε στην κατακλείδα  ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος και καθώς ο χρόνος έτρεχε…

«προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τα ασθενή λαϊκά στρώματα γέροντα μου  αυτό πρέπει να μας το αναγνωρίσετε… κάνουμε και καλά πράγματα αλλά πολλά χάνονται μέσα στα υπόλοιπα …» έλεγε καθώς  οι μοναχοί τον ξεπροβόδιζαν και εκείνος  ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Ιερά Μονή  Παναχράντου, η οποία εδώ και δεκαετίες διακριτικά και σχεδόν «μυστικά»  αποτελεί τον μαγνήτη, πόλο έλξης και σχεδόν την πνευματική κυψέλη 100αδων προσωπικοτήτων της λεγόμενης  «δημόσιας ζωής» της Ελλάδος αλλά και άλλων χωρών όπου, προσωπικότητες του δημοσίου βίου αξιωματούχοι και άλλοι πολλοί, προσέρχονται ως απλοί ταπεινοί προσκυνητές στην Χάρη της Παναγίας,  είτε γιατί έχουν κάποιο κρυφό τάμα στον Άγιο Παντελεήμονα. 

Οι περισσότεροι όμως προσέρχονται κυρίως  για να δουν από κοντά και να γνωρίσουν τον γέροντα Ευδόκιμο, η φήμη του οποίου έχει περάσει τα σύνορα της χώρας, λόγω της απλότητας του. Της σεμνότητας, της κουζίνας και της μοναχικής καλογερικής μαγειρικής  αλλά  και λόγω  του λόγου που έχει για τον κάθε ένα να πει. Ανάλογα με το τι έχει ο καθείς να εκμυστηρευτεί στους καλόγερους –και μοναχούς – της Ιεράς Μονής που ταπεινά τους υποδέχονται χωρίς ποτέ –πράγματι παράδοξο για μοναστήρι- να κλείνουν οι πόρτες της μονής.

 Η Μονή έχει γίνει επίσης πόλος έλξης καθώς το ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της παρόλο που με αυστηρότητα ο ηγούμενος της Γέρων Ευδόκιμος έχει δώσει αυστηρές εντολές και οδηγίες να μην κοινοποιείται και δημοσιοποιείται τίποτα απολύτως για όσα προσφέρει το μοναστήρι σε φτωχές οικογένειες, όχι μόνο στην  Άνδρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα πλέον είναι κοινό μυστικό τα δώρα και οι ανώνυμες προσφορές προς αναξιοπαθούντες, πάσχοντες, πονεμένους αλλά και χτυπημένους από την μεγάλη οικονομική κρίση και ύφεση που γνωρίζει η χώρα, που αντίστοιχα η  (κυριολεκτική και ουσιαστική αγάπη) των πιστών –είτε έχουν είτε από το υστέρημα τους – προσφέρουν καθημερινά σε είδη, αφού γνωρίζουν πως οι μοναχοί με την καθοδήγηση του ηγούμενου Ευδόκιμου διαμοιράζουν αυτές τις προσφορές δίκαια προς κάθε ένα  που έχει ανάγκη αλλά και αξιοπρέπεια.  

Ο κ. Κατρούγκαλος συνοδευόταν από τον προσωπικό του φίλο και πρώην ΥΦ/υπουργό Λουκά Αποστολίδη ο οποίος τον φιλοξενεί στο σπίτι του στο όμορφο κυκλαδονήσι  στην Άνδρο.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου