Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ο ΘΥΕΛΩΔΗΣ ΑΝΕΜΟΣ Ή ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΑΜΟΡΦΟ "ΑΓΓΕΛΟ" ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΟ Π. ΦΑΛΗΡΟ

ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ-ΕΙΔΩΛΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «PHYLAX»...



ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ


Το πολυσυζητημένο γλυπτό-είδωλο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο Παλαιό Φάληρο λόγω της μορφής, του χρώματος και του...ονόματος, βρέθηκε γκρεμισμένο στο έδαφος. 

Η μία άποψη είναι πως αυτοί που έριξαν τελικώς τον «Phylax» είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης.


Από την άλλη υπάρχει το αφήγημα του δημάρχου που μιλάει για βανδαλισμό. Συγκεκριμένα λέει ότι γύρω στις τρεις τα ξημερώματα της Πέμπτης, ένα φορτηγό χωρίς πινακίδες έφτασε στο σημείο που βρισκόταν το άγαλμα και από αυτά κατέβηκαν κάποιοι κουκουλοφόροι.

Χρησιμοποιώντας σχοινιά, τράβηξαν το άγαλμα και το πέταξαν κάτω από το βάθρο του, ενώ απείλησαν και τον άνθρωπο που διατηρεί καντίνα λίγα μόλις μέτρα από το σημείο, για να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Το αφήγημα αυτό βέβαια μπορεί να είναι αληθινό, αλλά αφήνει κάποια ερωτηματικά... Δεν είναι μόνον ότι αλλού αναφέρεται ότι οι κουκουλοφόροι είναι δεκατρείς και αλλού δεκαπέντε αλλά αναρωτιέται κανείς αν ακινητοποίησαν τον καντινιέρη κάποιοι από τους δράστες, (κάτι που δεν αναφέρεται) αφού μόνο έτσι θα μπορούσαν να είναι σίγουροι ότι δεν θα καλέσει κρυφά την αστυνομία...

Τέλος ένα ερώτημα είναι γιατί αυτοί που έκαναν τη ζημιά, και ήθελαν να φανεί ότι το γλυπτό το πήρε ο αέρας, παρά το γεγονός ότι τους είδε ο καντινιέρης να το ρίχνουν, συνέχισαν να πιστεύουν ότι θα φανεί πως το πήρε ο αέρας και έτσι το άφησαν κάτω πεσμένο αντί να το πάρουν και να το εξαφανίσουν...

Παρόλα αυτά εμείς δεν θα μείνουμε στο πως έπεσε, αλλά θα θέλαμε να κάνουμε μια καλλιτεχνική πρόταση στον δημιουργό του γλυπτού.

Ο αέρας ή οι κουκουλοφόροι έριξαν το γλυπτό αλλά οι αντιδράσεις πολλών που το είχαν ταυτίσει με τον δαίμονα και η στάση που έχει στην φωτογραφία, μας έδωσαν μια ιδέα:

Να το στήσει ο δημιουργός όπως είναι, πεσμένο στο βάθρο του και να του δώσει τον τίτλο "Ο εκπεπτωκός άγγελος"

Με αυτόν τον τρόπο θα μείνει στην ιστορία σαν ένας δημιουργός που εμπνέεται από την αποδοκιμασία αλλά και την συντριβή ενός έργου του και μετατρέπει την αποδοκιμασία και την συντριβή αυτή σε τέχνη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου