Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΝΤΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ! ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:100 ΕΜΠΟΡΟΙ ΜΑΣΚΩΝ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ



Στο πλαίσιο τεσσάρων προδικαστικών διαδικασιών και μιας απόφασης που εκδόθηκε εν μέρει, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας καλείται να καταβάλει περίπου 28 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που προμηθεύουν μάσκες. 

Η επίδικη αξία όλων των διαδικασιών εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ο Walter Kohl, γιος του πρώην ομοσπονδιακού καγκελάριου, είναι ένας από τους ενάγοντες προμηθευτές μασκών και εξαπολύει σοβαρές κατηγορίες κατά του υπουργού υγείας Jens Spahn.

Για το θέμα με τις μάσκες και το τί συμβαίνει στη Γερμανία, οπου αρκετοί ενεργοί πολιτικοί έχουν εταιρείες που εισάγουν μάσκες, σας είχαμε ενημερώσει και στο παρελθόν.

Στην αρχή της “πανδημίας”, ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Jens Spahn προχώρησε σε μια μεγάλη αγορά για την προμήθεια εκατομμυρίων μασκών- για τους γιατρούς και τις ομοσπονδιακές αρχές.Ήδη πέρυσι, περίπου 100 έμποροι που είχαν προμηθεύσει τότε μάσκες είχαν μηνύσει το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας επειδή δεν είχαν πληρωθεί. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας αρνήθηκε ως επί το πλείστον την πληρωμή με την αιτιολογία ότι οι παρεχόμενες μάσκες ήταν κακής ποιότητας.

Οι πρώτες αποφάσεις αποδεικνύουν ότι οι ενάγοντες έχουν δίκιο

“Κατά τη γνώμη του τμήματος, οι εκθέσεις δοκιμών που υπέβαλε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας δεν επαρκούν για να αποδείξουν ότι οι παρεχόμενες προστατευτικές μάσκες ήταν ελαττωματικές”, αναφέρει η Patricia Meyer, εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου. Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στους φορολογούμενους: Στο περιφερειακό δικαστήριο της Βόννης εκκρεμούν συνολικά 107 υποθέσεις. Το συνολικό ποσό της διαφοράς εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο Walter Kohl είναι ένας από τους ενάγοντες



Ο Walter Kohl

Ένας από τους καταγγέλλοντες προμηθευτές μάσκας είναι ο Βάλτερ Κολ, γιος του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ. Διαθέτει πολυετή επιχειρηματική εμπειρία στην Ασία και του ανατέθηκε σύμβαση τον Απρίλιο του 2020 με τη λεγόμενη διαδικασία open house. 

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας εγγυήθηκε ότι θα πλήρωνε εντός επτά ημερών κάθε προμηθευτή που θα παρέδιδε μια συγκεκριμένη ελάχιστη ποσότητα μασκών έως τις 30 Απριλίου 2020. 

Ο Walter Kohl παρέδωσε ένα εκατομμύριο μάσκες από την Κίνα αλλά δεν έχει πληρωθεί μέχρι στιγμής. Απαιτεί πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο επέκρινε, μεταξύ άλλων, τη μυρωδιά των μασκών και ότι τα λουριά ήταν πολύ κοντά. Ο Walter Kohl, ωστόσο, αρνείται ότι οι μάσκες του είναι ελαττωματικές.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι εκθέσεις της TÜV, που υποτίθεται οτι εξέτασε και πέρασε από εξονυχιστικό έλεγχο τις μάσκες, που έχει αναθέσει το υπουργείο δεν έχουν νόημα. 

Από τις εκθέσεις δοκιμών δεν ήταν καν σαφές αν οι μάσκες του ενάγοντος είχαν δοκιμαστεί καθόλου ή αν γενικά είχαν δοκιμαστεί άλλες μάσκες. Επιπλέον, οι δοκιμές δεν πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα συμβατικά πρότυπα.

Τεράστιο χάος στις δοκιμές για έγκριση

Πώς είναι δυνατόν τα τεστ μάσκας του Υπουργείου να μην ανταποκρίνονται πλέον στο δικαστήριο; Ο ειδικός σε θέματα μάσκας Roland Ballier δεν εκπλήσσεται. Κατά τους πρώτους μήνες της “πανδημίας”, όταν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να προμηθευτούν μάσκες με ταχείς ρυθμούς, τα στάνταρτ και οι κανονισμοί δοκιμών ήταν εντελώς ασαφείς. Ειδικά για τις μάσκες από την Κίνα.

“Το χάος των δοκιμών ήταν ήδη τεράστιο”, λέει. “Φυσικά, αυτό συνέβη επειδή δεν είχαν δημιουργηθεί αρκετά ινστιτούτα. Δεν υπήρχε αρκετό υλικό, τα δοκιμαστήρια δεν είχαν δημιουργηθεί. Αλλά το χειρότερο ήταν ότι οι συναφείς αρχές και νόρμες ελέγχου δεν ήταν γνωστές και άλλαζαν συνεχώς”.

Γιατί το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας αρνείται να πληρώσει; Είναι πραγματικά λόγω της ποιότητας των μασκών; Ο Βάλτερ Κολ υποψιάζεται ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτό: το υπουργείο παρήγγειλε πάρα πολλές μάσκες και τώρα θέλει να αποφύγει την πληρωμή. 

Προβαίνει σε σοβαρές καταγγελίες: “Κατηγορώ τον κ. Spahn και το υπουργείο του για εσκεμμένη παραβίαση της σύμβασης, ανικανότητα, νεποτισμό, σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων και συγκάλυψη“.

Κατηγορίες από την Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία

Στην πραγματικότητα, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο διατυπώνει επίσης σοβαρές κατηγορίες κατά του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας. 

Το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των ομοσπονδιακών δαπανών, ασχολήθηκε εντατικά με την προμήθεια μασκών και κατέληξε σε συγκλονιστικά συμπεράσματα.

“Δεν υπήρξε κανένας συντονισμός, κανένας έλεγχος του όγκου των προμηθειών στον απαραίτητο βαθμό”, λέει ο Kay Scheller, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ελεγκτικής Υπηρεσίας. 

“Το όλο εγχείρημα ξέφυγε τελείως από τον έλεγχο και ό,τι μπορούσε να αποκτηθεί με κάποιο τρόπο αγοράστηκε με διάφορους τρόπους. Και φυσικά όλοι κατανοούμε ένα ορισμένο ποσοστό υπερπρομηθειών. Αλλά όχι σε αυτή την ποσότητα“.

Τεράστια κλίμακα υπερ-προμηθειών

Η έκταση της υπερπρομήθειας ήταν τεράστια: κατά την προετοιμασία της προμήθειας, η ομάδα κρίσης του υπουργείου υπολόγισε τις ανάγκες 6 μηνών για τους γιατρούς και τις ομοσπονδιακές αρχές: 241 εκατομμύρια μάσκες FFP2 και 261 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες. 

Ωστόσο, το υπουργείο του Jens Spahn προμηθεύτηκε 7 φορές περισσότερες μάσκες FFP2 και 16 φορές περισσότερες χειρουργικές μάσκες. Συνολικά 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Εάν όλοι οι προμηθευτές είχαν παραδώσει τις συμβατικά συμφωνημένες μέγιστες ποσότητες, το υπουργείο θα έπρεπε να πληρώσει έως και 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι η υψηλότερη ζήτηση είχε υπολογιστεί “εσωτερικά”. Για την Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία, αυτό δεν είναι κατανοητό.


Ανεπαρκής καταγραφή

“Υπάρχει πάρα πολύ λίγη καταγραφή, ούτε καν των θεμελιωδών αποφάσεων”, επικρίνει η Kay Scheller. “Η τεκμηρίωση είναι ελλιπής, γι’ αυτό λείπουν πληροφορίες και γι’ αυτό δεν μπόρεσαν να διευκρινιστούν τα πράγματα για εμάς. Και είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι μια διαδικασία, η διαδικασία open house, έληξε τον Απρίλιο, αλλά στη συνέχεια συνέχισαν με άλλους τρόπους και προμηθεύτηκαν αυτή την τεράστια ποσότητα. Αυτό μας προβληματίζει επίσης λίγο”.

Σύμβαση με την Emix

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι από την αγορά επωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι εταιρείες που είχαν στενή σχέση με το υπουργείο. Για παράδειγμα, η εταιρεία Emix, που εδρεύει στον ελβετικό φορολογικό παράδεισο του Zug. Η κόρη του πρώην γενικού γραμματέα του κόμματος CSU Gerold Tandler κανόνισε τη συμφωνία και προσέγγισε απευθείας τον Jens Spahn. Με επιτυχία.

Το υπουργείο σύναψε αρκετές συμβάσεις για την προμήθεια μασκών με τους δύο 23χρονους διευθύνοντες συμβούλους Jascha Rudolphi και Luca Steffen, σε μια εποχή μάλιστα που ήταν ήδη γνωστό ότι η ζήτηση για μάσκες είχε καλυφθεί προ πολλού. 

Έχει ενδιαφέρον ότι το υπουργείο είχε ήδη τότε φρενάρει την παράλληλη διαδικασία open house και είχε συντομεύσει την περίοδο υποβολής προσφορών, επειδή υποβλήθηκαν περισσότερες προσφορές από τις αναμενόμενες.

Ακόμα μία ασυνήθιστη σύμβαση

Το Υπουργείο σύναψε άλλη μια σύμβαση με την Fiege International Beteiligungs-GmbH. Ο πάροχος υπηρεσιών logistics εδρεύει στο Westmünsterland. Εκεί βρίσκεται επίσης η εκλογική περιφέρεια του υπουργού υγείας, Jens Spahn. 

Η Fiege είχε τη δυνατότητα όχι μόνο να αναλάβει τον εφοδιασμό και την προμήθεια μασκών, αλλά και να προμηθεύεται η ίδια τις μάσκες. Σύμφωνα με την έρευνά της Γερμανικής τηλεόρασης, η Fiege είχε καλύτερες συνθήκες από άλλες εταιρείες.

“Η σύμβαση με τη Fiege είναι πολύ ασυνήθιστη”, λέει η ειδικός στο δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων Ute Jasper. “Μπορείτε ήδη να πείτε ότι πρόκειται για “άδεια εκτύπωσης χρήματος”. 

Οι κίνδυνοι που συνήθως αναλαμβάνει ένας μεσάζων, δηλαδή: Παραδίδει ο προμηθευτής μου στην Κίνα; Είναι φερέγγυος; Παρέχει τη σωστή ποιότητα; Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι δεν βαρύνουν τη Fiege στη σύμβαση, αλλά το υπουργείο. 

Η ίδια η Fiege λαμβάνει προκαταβολή και δεν χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη για το αν ο προμηθευτής παραδίδει, αν παραδίδει εγκαίρως, αν παραδίδει στη σωστή ποιότητα, αλλά όλα αυτά τα επωμίζεται το υπουργείο και τα χρήματα από την προκαταβολή χάνονται αν δεν φτάσουν οι μάσκες“.

Σε απάντηση του ερωτήματος των δημοσιογράφων, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας γράφει: “Λόγω διαφορετικών σχεδίων συμβάσεων και εξωτερικών συνθηκών (π.χ. αντίστοιχες συνθήκες αγοράς κ.λπ.), οι αντίστοιχες συνθήκες δεν μπορούν να συγκριθούν”.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Οι μέγιστες ποσότητες που συμφωνήθηκαν συμβατικά μόνο με τη Fiege είναι ήδη σημαντικά υψηλότερες από τη ζήτηση που είχε υπολογίσει προηγουμένως η ομάδα κρίσης του υπουργείου. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία, η Fiege εισέπραξε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι περισσότερες από τις μάσκες δεν θα χρησιμοποιηθούν καθόλου

Η “μαζική υπερπρομήθεια” θα μπορούσε ίσως να δικαιολογηθεί εάν οι μάσκες χρησιμοποιούνταν πραγματικά στην “πανδημία”. Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Υπηρεσία γράφει στην έκθεσή της ότι η “πλειοψηφία” των μασκών δεν έχει καν διανεμηθεί. 

Πριν από λίγες ημέρες, προέκυψε επίσης ότι ορισμένες από τις προμηθευμένες μάσκες δεν βρίσκονται καν στη Γερμανία, αλλά εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένες στην Κίνα. Η διάρκεια ζωής ορισμένων από τις μάσκες, οι οποίες βρίσκονται ακόμη στην αποθήκη, έχει ήδη λήξει. 

Η διάρκεια ζωής ορισμένων άλλων προμηθευμένων μασκών θα λήξει τον ερχόμενο Απρίλιο. Φοβούμαστε ότι οι φορολογούμενοι έχουν ξοδέψει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για μάσκες, μερικές από τις οποίες θα καταλήξουν στον αποτεφρωτήρα.

Οι πολιτικοί και οι εταιρείες

Στο παρακάτω εσωτερικό έγγραφο το οποίο διέρρευσε από το ομοσπονδιακό υπουργείο υγείας, μπορείτε να δείτε τους ενεργούς πολιτικούς του Γερμανικού κοινοβουλίου και τις εταιρείες στις οποίες έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή και συμφέροντα.


Όπως παρατηρούμε, ο υπουργός υγείας της Γερμανίας έχει άμεσες διασυνδέσεις με τουλάχιστον 29 εταιρείες(!!!), η εταιρεία για παράδειγμα Burda GmbH ανήκει στον σύζυγό του και “λομπίστα” των ΜΜΕ, Daniel Funke.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία, όπου ο μύθος της “οργάνωσης” και της διαφάνειας στη χώρα αυτή έχει πλέον καταρρεύσει, φανταστείτε τί έχει να γίνει στην Ελλάδα άν για παράδειγμα κάποιος ασχοληθεί με όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για την προμήθεια μασκών, τέστ και γενικά άχρηστης “πλαστικούρας” που αποδεδειγμένα, δεν είχαν καμία απολύτως επίδραση στην “καταπολέμηση” της επονομαζόμενης -από τους πολιτικούς που υπογράφουν τέτοιες προμήθειες- πανδημίας.

Ποιοι είναι άραγε οι προμηθευτές που πούλησαν μάσκες σε διάφορα υπουργεία στην Ελλάδα; Ποιος εισάγει από τη Γερμανία τα τεστ για την ανίχνευση του SARS–CoV-2; Μία καλή αρχή, σε περίπτωση που ένας σοβαρός δημοσιογράφος θέλει να ασχοληθεί με το θέμα, μπορεί να πραγματοποιηθεί αναλύοντας τις συμβάσεις στηΔιάυγεια“.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου