Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026

ΑΦΟΥ ΚΑΗΚΕ ΣΥΜΠΑΣΑ Η ΧΩΡΑ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ...

ΈΞΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΕΞΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ


Σε μια περίοδο εξαιρετικά υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, με τον δείκτη επικινδυνότητας να βρίσκεται στο επίπεδο 4 (πολύ υψηλή), οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε έξι συλλήψεις πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. 

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε Ηλεία, Έβρο, Αττική, Χίο, Θεσπρωτία και Φωκίδα, με τις κατηγορίες να αφορούν τόσο σε πρόκληση πυρκαγιών από αμέλεια όσο και σε σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας περί πυροπροστασίας.

Το γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι οι παραβάσεις αυτές έλαβαν χώρα ακριβώς την περίοδο που ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών ήταν εξαιρετικά αυξημένος. 

Συγκεκριμένα, ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται να προκάλεσε πυρκαγιά πετώντας αναμμένο τσιγάρο σε γεωργική έκταση, ενώ ένας άλλος άναψε φωτιά στην ύπαιθρο με σκοπό να ετοιμάσει το φαγητό του. 

Παράλληλα, ένα τρίτο άτομο επιχείρησε να κάψει κλαδιά εντός του οικοπέδου του, ενώ οι υπόλοιποι συλληφθέντες εκτελούσαν θερμές εργασίες, αγνοώντας τις έντονες προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις των αρχών για απόλυτη προσοχή και τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Αναλυτικά οι έξι συλλήψεις και τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, τα Ανακριτικά Κλιμάκια Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Α.Κ.Α.Ε.Ε.) της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) κινητοποιήθηκαν άμεσα και προχώρησαν στις ακόλουθες ενέργειες:

Στο Χάβαρι Ηλείας, συνελήφθη ένας 63χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12 Αυγούστου 2026 στην κοινότητα Χαβαρίου του δήμου Ήλιδας, όταν ο ίδιος φέρεται να απέρριψε υπολείμματα καπνίσματος σε γεωργική έκταση ιδιοκτησίας του. 

Η φωτιά, εκμεταλλευόμενη τις επικρατούσες συνθήκες, επεκτάθηκε γρήγορα σε όμορες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, προκαλώντας υλικές ζημιές. Στον 63χρονο επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.185,63 ευρώ.

Στο Διδυμότειχο Έβρου, μια 63χρονη ημεδαπή συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Διδυμοτείχου για εμπρησμό από αμέλεια. 

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 12 Αυγούστου 2026 στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής, όταν η ίδια άναψε φωτιά σε υπαίθριο χώρο με σκοπό την παρασκευή φαγητού. 

Από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, κάηκαν περίπου τρία στρέμματα ξηρών χόρτων σε οικοπεδικούς χώρους. Η γυναίκα συνελήφθη και της επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2.964,84 ευρώ.

Στο Πέραμα Αττικής, ένας 76χρονος ημεδαπός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος έργου, συνελήφθη από τα στελέχη του Α.Κ.Α.Ε.Ε. Πειραιά. Ο λόγος της σύλληψης ήταν η εκτέλεση θερμών εργασιών, στις 12 Αυγούστου 2026, σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από πάρκο, γεγονός που συνιστά άμεση παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την περιοχή ίσχυε δείκτης επικινδυνότητας κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή). Στον υπεύθυνο επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Στη Χίο, μια ημεδαπή συνελήφθη για εκτέλεση θερμών εργασιών, επίσης στις 12 Αυγούστου 2026, στη Δημοτική Ενότητα Ομηρούπολης του δήμου Χίου. Η ενέργειά της πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας, σε μια ημέρα που ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή). Σε βάρος της επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Στη Θεσπρωτία, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ημεδαπού, μέλη του Α.Κ.Α.Ε.Ε. Θεσπρωτίας, για εμπρησμό από αμέλεια. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα, 13 Αυγούστου 2026, στην Τοπική Κοινότητα Σκανδάλου του δήμου Σουλίου. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο υπαίτιος προκάλεσε πυρκαγιά σε σωρό με ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, έπειτα από απόρριψη υπολείμματος καπνίσματος. Ο ημεδαπός συνελήφθη και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.093,75 ευρώ.

Τέλος, στον Πάνορμο Δωρίδος Φωκίδας, συνελήφθη ένας ημεδαπός από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιτέας. Η σύλληψη έγινε σήμερα, 13 Αυγούστου 2026 και ώρα 11:36, καθώς ο ίδιος χρησιμοποιούσε τροχό, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη θερμή εργασία, ενώ για την περιοχή ίσχυε πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, κατηγορίας 4. Στον συλληφθέντα επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.
Συνολικά στοιχεία και συστάσεις προς τους πολίτες

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 13 Αυγούστου 2026, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επιβάλει συνολικά 703 διοικητικά πρόστιμα, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1.097.530,71 ευρώ. 

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 292 συλλήψεις στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Από αυτές, οι 262 (ποσοστό 89,73%) αφορούν σε αδικήματα από αμέλεια, ενώ οι υπόλοιπες 30 (ποσοστό 10,27%) σχετίζονται με ενέργειες από πρόθεση.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και τα κατά τόπους ανακριτικά κλιμάκια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών, που περιλαμβάνουν ενισχυμένους ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες, βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα. 

Στόχος τους είναι η άμεση διερεύνηση κάθε έναρξης πυρκαγιάς και η απόδοση ευθυνών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Επιπλέον, οι αρχές απευθύνουν ισχυρή σύσταση προς όλους τους πολίτες να τηρούν απαρέγκλιτα τις ισχύουσες απαγορεύσεις και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη καθημερινής ενημέρωσης μέσω του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στην αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας ή δραστηριότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, προστατεύοντας έτσι τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και την ανθρώπινη ζωή και περιουσία.



ΠΗΓΗ



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου