Πέμπτη 20 Αυγούστου 2026

ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΕΚΑΨΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΜΕΝΗ ΓΗ....

 ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΠΑΝΤΟΥ, ΤΟ ΥΠΕΝ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ



Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ-ΑΠΕ), με υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τους υφυπουργούς Νίκο Τσάφο και Μαριλένα Σούκουλη.

 Πρόκειται για μια εκτεταμένη αναμόρφωση των κανόνων χωροθέτησης έργων ΑΠΕ, με νέες ζώνες αποκλεισμού, αυστηρότερους περιορισμούς για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, αλλά και ειδικές προβλέψεις για τον νησιωτικό και θαλάσσιο χώρο.

Το νέο πλαίσιο επιχειρεί να βάλει σαφέστερα όρια στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μετά από χρόνια έντονων αντιδράσεων σε πολλές περιοχές της χώρας για την υπερσυγκέντρωση έργων, την επιβάρυνση του τοπίου, τις εγκαταστάσεις κοντά σε προστατευόμενες περιοχές και τις συγκρούσεις με τουριστικές, αγροτικές και άλλες χρήσεις γης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ΕΧΠ-ΑΠΕ διαμορφώθηκε με στόχο να συνδυάσει την ενεργειακή μετάβαση με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών κοινωνιών.

 Η κυβερνητική θέση είναι ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορεί να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν ξεκάθαροι και ενιαίοι κανόνες για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται κάθε νέα εγκατάσταση.

Το νέο χωροταξικό πλαίσιο εκπονείται παράλληλα με τα αντίστοιχα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τον Τουρισμό και τη Βιομηχανία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται για πρώτη φορά ένας περισσότερο συντονισμένος σχεδιασμός, ώστε η ενεργειακή ανάπτυξη να μην εξετάζεται αποκομμένα από τις τουριστικές δραστηριότητες, τη βιομηχανία, τις χρήσεις γης και την ανάγκη προστασίας περιοχών ιδιαίτερου φυσικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.

Η τελική μορφή του ΕΧΠ-ΑΠΕ προέκυψε μετά από δημόσια διαβούλευση διάρκειας 35 ημερών, στην οποία συμμετείχαν πολίτες, δήμοι, τοπικές κοινωνίες, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, καθώς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας. Παράλληλα, κατατέθηκαν οι γνώμες του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων.

Το προηγούμενο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ είχε θεσπιστεί τον Δεκέμβριο του 2008 και αποτέλεσε για σχεδόν δύο δεκαετίες τη βασική χωρική βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκαν αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει ριζικά, τόσο λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης όσο και εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των αιτήσεων για νέα έργα.

Το νέο καθεστώς έχει ορίζοντα μέχρι το 2050 και συνδέεται με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Προβλέπει αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, περισσότερες υποδομές αποθήκευσης, ανάπτυξη διασυνδέσεων και αξιοποίηση τόσο του χερσαίου όσο και του θαλάσσιου ενεργειακού δυναμικού της χώρας.

Αυστηρότεροι περιορισμοί για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά τους νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Το ΕΧΠ-ΑΠΕ θεσπίζει ενιαίες ζώνες αποκλεισμού σε ολόκληρη την επικράτεια, περιορίζοντας σημαντικά τις περιοχές στις οποίες θα μπορούν εφεξής να εγκαθίστανται μεγάλα έργα.

Η εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών αποκλείεται, μεταξύ άλλων, από όλες τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, τους υγροτόπους Ραμσάρ, τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους, τους εθνικούς δρυμούς, τα αισθητικά δάση και τα κηρυγμένα μνημεία της φύσης.

Στη ζώνη απαγόρευσης εντάσσονται επίσης τα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, περιοχές προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, εκτάσεις με προστατευόμενες αναβαθμίδες, οι Περιοχές Άνευ Δρόμων και οι ακτές κολύμβησης.

Μετά τη δημόσια διαβούλευση, η λίστα διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο. Στους αποκλεισμούς προστέθηκαν ιστορικοί τόποι, αρχαία μνημεία, αυτοδικαίως ή ειδικά προστατευόμενα μνημεία, χαρακτηρισμένα μνημεία μεταγενέστερα του 1830, καθώς και περιοχές όπου υπάρχουν πηγές υδροληψίας για νερό ανθρώπινης κατανάλωσης.

Για τα πλωτά φωτοβολταϊκά προβλέπονται πρόσθετοι περιορισμοί, καθώς αποκλείονται καταδυτικά πάρκα, νεότερα ναυάγια, περιοχές αγκυροβολίας και τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα.

Στη θάλασσα και στις λίμνες θα πρέπει επιπλέον να λαμβάνονται υπόψη τα αλιευτικά πεδία και να τηρούνται συγκεκριμένες αποστάσεις ασφαλείας. Για περιοχές με αυξημένη ευπάθεια σε φυσικά φαινόμενα προβλέπεται η λήψη ειδικών μέτρων κατά την εγκατάσταση και λειτουργία των έργων.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εισαγωγή οριζόντιου πλαφόν στη συνολική κάλυψη γης από νέες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Το ανώτατο ποσοστό ορίζεται στο 1,5% της συνολικής έκτασης κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Η πρόβλεψη αφορά νέα έργα που δεν έχουν ήδη εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση και, κατά το υπουργείο, αποσκοπεί στην αποτροπή υπερσυγκέντρωσης φωτοβολταϊκών σε συγκεκριμένες περιοχές, στην προστασία της παραγωγικής και αγροτικής γης και στον περιορισμό της οπτικής επιβάρυνσης.

Μεγάλη αναμόρφωση γίνεται και στη χωροθέτηση των αιολικών σταθμών.

Με το νέο πλαίσιο απαγορεύεται οριζόντια η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στην Αττική και στη Μητροπολιτική Περιοχή Θεσσαλονίκης. 

Η απαγόρευση αυτή παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και ως απάντηση στις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στη Δυτική Αττική και στο Ωραιόκαστρο σχετικά με ενδεχόμενη μελλοντική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις καμένες περιοχές.

Αιολικά πάρκα αποκλείονται επίσης από περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.200 μέτρων, από υγροτόπους Ραμσάρ, μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους, Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, πυρήνες εθνικών δρυμών και συγκεκριμένες ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης.

Περιορισμοί προβλέπονται και για τα μικρότερα νησιά. Σε νησιά με επιφάνεια κάτω των 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων η εγκατάσταση αιολικών σταθμών δεν επιτρέπεται κατά κανόνα, με εξαιρέσεις όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν κρίσιμες ή κοινωφελείς υποδομές, όπως εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, ή όταν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος.

Αιολικά αποκλείονται επίσης από περιοχές των κατηγοριών Α και Β του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, από εκτός σχεδίου περιοχές στις οποίες προβλέπεται τουριστική ανάπτυξη και αναψυχή, από συγκεκριμένα τμήματα ενεργών λατομικών, μεταλλευτικών και εξορυκτικών ζωνών, από Περιοχές Άνευ Δρόμων και από ακτές κολύμβησης.

Μετά τη δημόσια διαβούλευση προστέθηκαν στους αποκλεισμούς ιστορικοί τόποι, αρχαία και νεότερα προστατευόμενα μνημεία, πηγές υδροληψίας πόσιμου νερού και οι λεγόμενες «απάτητες παραλίες».

Ιδιαίτερο καθεστώς προβλέπεται για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας του Natura 2000, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την προστασία της ορνιθοπανίδας.

Σε αυτές τις περιοχές η εγκατάσταση αιολικών πάρκων μπορεί να γίνει μόνο κατ’ εξαίρεση και εφόσον πληρούνται ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις: να προβλέπεται ρητά από την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής και να υπάρχει αιολικό δυναμικό υψηλότερο από 7,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Στον νησιωτικό χώρο θεσπίζεται επίσης υποχρέωση ειδικής μελέτης τοπίου κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση των αιολικών σταθμών. Η μελέτη θα εξετάζει το μέγεθος του έργου, τον χαρακτήρα του τοπίου, τις οπτικές επιπτώσεις και τη σχέση της εγκατάστασης με τις θέες και τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Για τις ορεινές περιοχές των νησιών προβλέπεται αξιολόγηση κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τα μορφολογικά, οικολογικά και τοπιακά χαρακτηριστικά κάθε τοποθεσίας.

Το ανώτατο ποσοστό κάλυψης από αιολικά στον νησιωτικό χώρο παραμένει στο 4% της έκτασης ανά Δημοτική Ενότητα.

Ταυτόχρονα, εισάγεται ειδικός μηχανισμός για περιοχές που εμφανίζουν χαμηλό μέσο αιολικό δυναμικό, αλλά διαθέτουν συγκεκριμένα σημεία με ισχυρούς ανέμους.

Σε Δημοτικές Ενότητες όπου ο μέσος όρος είναι μικρότερος από 4 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, θα μπορεί κατ’ εξαίρεση να εγκρίνεται αιολικό έργο όταν στη συγκεκριμένη θέση αποδεικνύεται αιολικό δυναμικό άνω των 7,5 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Για να χρησιμοποιηθεί αυτή η εξαίρεση απαιτείται πιστοποιημένη μέτρηση του αιολικού δυναμικού που θα κατατίθεται στη ΡΑΑΕΥ. Παράλληλα, τα συγκεκριμένα έργα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 1% της φέρουσας ικανότητας της Δημοτικής Ενότητας και θα πρέπει να συμμορφώνονται με όλους τους υπόλοιπους περιορισμούς του χωροταξικού πλαισίου.

Οι «Περιοχές Καταλληλότητας» για την ανάπτυξη αιολικών έργων θα προσδιορίζονται με βάση τον επίσημο αιολικό χάρτη της ΡΑΑΕΥ ή μέσω πιστοποιημένων επιτόπιων μετρήσεων. Ακόμη και σε αυτές τις περιοχές, όμως, ένα έργο δεν μπορεί να προχωρήσει εάν εμπίπτει σε κάποια από τις ειδικές ζώνες αποκλεισμού ή εάν ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα που έχει καθοριστεί για τη Δημοτική Ενότητα.

Τι αλλάζει για αποθήκευση, θάλασσα, παλαιά έργα και τις επενδύσεις ΑΠΕ

Το νέο ΕΧΠ-ΑΠΕ δεν περιορίζεται στα φωτοβολταϊκά και στις ανεμογεννήτριες. Καλύπτει τις βασικές τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει ρητά και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι μονάδες μπαταριών.

Στο πλαίσιο εντάσσονται επίσης τα μικρά υδροηλεκτρικά, οι εγκαταστάσεις βιομάζας, βιοαερίου και βιορρευστών, η παραγωγή βιομεθανίου και οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις από το νέο καθεστώς, με στόχο, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, να προστατευθούν η ασφάλεια δικαίου και οι επενδύσεις που έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικό στάδιο.

Έργα που λειτουργούν ήδη ή έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης δεν επηρεάζονται από τους νέους περιορισμούς με τον ίδιο τρόπο. Το ίδιο ισχύει για μικρές εγκαταστάσεις ΑΠΕ που εξαιρούνται από συγκεκριμένες αδειοδοτικές διαδικασίες.

Εκτός του πεδίου εφαρμογής παραμένουν επίσης τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα και οι εγκαταστάσεις αντλησιοταμίευσης, τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, ακάλυπτους χώρους οικοπέδων και τεχνητές κατασκευασμένες επιφάνειες, οι εγκαταστάσεις κυματικής και άλλων ειδικών μορφών ενέργειας, οι μονάδες παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου και τα συνοδά έργα των σταθμών ΑΠΕ.

Για τα έργα που έχουν ήδη λάβει άδεια ή έχουν εξασφαλίσει έγκριση τυπικής πληρότητας του φακέλου περιβαλλοντικής αδειοδότησης πριν από τη δημοσίευση του νέου πλαισίου σε ΦΕΚ, προβλέπεται διατήρηση του προηγούμενου καθεστώτος.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση σημαίνει πρακτικά ότι οι νέες αυστηρές ζώνες αποκλεισμού δεν θα ακυρώσουν αυτομάτως επενδύσεις που έχουν ήδη ωριμάσει αδειοδοτικά.

Το νέο πλαίσιο εισάγει παράλληλα ειδικούς κανόνες και για τον θαλάσσιο χώρο, επιχειρώντας να συνδέσει την ανάπτυξη των θαλάσσιων ΑΠΕ με τον ευρύτερο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Για αιολικά και φωτοβολταϊκά στη θάλασσα προβλέπονται συγκεκριμένες ζώνες προστασίας, κριτήρια χωροθέτησης και εξειδικευμένες μελέτες για την προστασία των οικοσυστημάτων.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα περνά σε ένα συνεκτικότερο μοντέλο χερσαίου και θαλάσσιου ενεργειακού σχεδιασμού, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία του θαλάσσιου χώρου.

Αυξημένη προστασία προβλέπεται επίσης για τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Όταν σχεδιάζεται φωτοβολταϊκό έργο κοντά σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, ιστορικό τόπο ή προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη, θα απαιτείται ειδική μελέτη θέασης.

Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας θα αξιολογούνται η οπτική ένταξη της εγκατάστασης στο τοπίο, η σχέση της με τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής και οι πιθανές επιπτώσεις στην εικόνα των μνημείων.

Ιδιαίτερη σύνδεση προβλέπεται και με το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, καθώς στις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος των κατηγοριών Α και Β εισάγονται αυστηροί περιορισμοί για νέα έργα ΑΠΕ και ειδικά για αιολικά πάρκα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στόχος είναι να σταματήσουν συγκρούσεις μεταξύ τουριστικών επενδύσεων, ενεργειακών έργων και προστασίας του τοπίου, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια προκαλούσαν έντονες αντιπαραθέσεις σε πολλές περιοχές και ιδιαίτερα στα νησιά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου χαρακτήρισε τον ήλιο και τον άνεμο σημαντικό ενεργειακό πλεονέκτημα για την Ελλάδα και υποστήριξε ότι η αξιοποίησή τους απαιτεί σαφές σχέδιο και κανόνες.

Κατά τον ίδιο, το νέο ΕΧΠ-ΑΠΕ επιχειρεί να καθορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις περιοχές όπου επιτρέπονται έργα και εκείνες που πρέπει να παραμείνουν προστατευμένες, ώστε η ενεργειακή μετάβαση να συνδυάζεται με το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Παπασταύρου συνέδεσε την ανάπτυξη περισσότερης εγχώριας παραγωγής από ήλιο και άνεμο με την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και με την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οριζόντια απαγόρευση νέων αιολικών έργων στην Αττική και στη Μητροπολιτική Περιοχή Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση αποκλείει εγκαταστάσεις και σε εκτάσεις που επλήγησαν από πυρκαγιές και απαντά στις σχετικές ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί δημόσια.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος υποστήριξε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν ήδη μετατραπεί σε βασικό κομμάτι του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, συμβάλλοντας στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής και στη δυνατότητα της χώρας να πραγματοποιεί καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τον ίδιο, το ζητούμενο πλέον είναι η συνέχιση της ενεργειακής μετάβασης με αυστηρότερους χωρικούς κανόνες, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις, να αυξηθεί η κοινωνική αποδοχή και να προστατεύονται αποτελεσματικότερα το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο.

Το υπουργείο παρουσιάζει το νέο καθεστώς ως μεταρρύθμιση που ταυτόχρονα περιορίζει και διευκολύνει τις ΑΠΕ: περιορίζει την εγκατάστασή τους σε ευαίσθητες περιοχές, αλλά δίνει μεγαλύτερη σαφήνεια στους επενδυτές για το πού μπορούν να αναπτύξουν νόμιμα νέα έργα.

Η κυβερνητική εκτίμηση είναι ότι οι ξεκάθαρες Περιοχές Καταλληλότητας και οι οριζόντιοι κανόνες θα μειώσουν τις συγκρούσεις χρήσεων γης, τις δικαστικές αμφισβητήσεις και τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις.

Αυτό, βεβαίως, θα κριθεί στην πράξη, καθώς οι τοπικές κοινωνίες έχουν επανειλημμένα εκφράσει έντονες ενστάσεις όχι μόνο για το εάν ένα έργο βρίσκεται τυπικά μέσα ή έξω από μια προστατευόμενη ζώνη, αλλά και για τον συνολικό αριθμό εγκαταστάσεων που μπορεί να συγκεντρώνεται σε μια περιοχή.

Το πλαφόν του 1,5% ανά Περιφερειακή Ενότητα στα νέα φωτοβολταϊκά και το όριο του 4% ανά Δημοτική Ενότητα για τα αιολικά στον νησιωτικό χώρο επιχειρούν να αντιμετωπίσουν ακριβώς αυτό το ζήτημα, εισάγοντας ανώτατα όρια στην κάλυψη του εδάφους.

Ταυτόχρονα, όμως, οι εξαιρέσεις για ήδη ώριμα αδειοδοτικά έργα σημαίνουν ότι ένα σημαντικό μέρος της υφιστάμενης επενδυτικής δραστηριότητας δεν θα υπαχθεί εξ ολοκλήρου στους νέους περιορισμούς.

Το ΕΧΠ-ΑΠΕ συνδέεται άμεσα με τον στόχο της χώρας για το 2050. Η κυβέρνηση επιδιώκει περαιτέρω αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, μεγαλύτερη αποθήκευση, νέες διασυνδέσεις και καλύτερη αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα.

Η φιλοδοξία είναι η Ελλάδα να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, περιορίζοντας παράλληλα την εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Το βασικό στοίχημα πλέον μεταφέρεται από τις ανακοινώσεις στην εφαρμογή. Οι νέοι κανόνες είναι σαφώς αυστηρότεροι σε σχέση με το παρελθόν, όμως θα πρέπει να αποδειχθεί εάν μπορούν πράγματι να αποτρέψουν την υπερσυγκέντρωση έργων, να προστατεύσουν το τοπίο και την παραγωγική γη και ταυτόχρονα να επιτρέψουν την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας με οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμο τρόπο.

Μετά από σχεδόν 18 χρόνια εφαρμογής του χωροταξικού πλαισίου του 2008, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να ξαναχαράξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Το αν οι νέες απαγορεύσεις και τα πλαφόν θα λειτουργήσουν ως ουσιαστική προστασία ή απλώς ως νέα αδειοδοτική αρχιτεκτονική θα φανεί στις πρώτες μεγάλες επενδύσεις που θα κριθούν με βάση τους νέους κανόνες.


ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου