Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

ΕΝΩ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΛΟΓΩ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΧΑΜΕΝΟΙ...


«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ! ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ



Γράφει ο Π. Καρβουνόπουλος

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch δεν έχει ίσως τόση σημασία, όσο το γεγονός της συμβολικής μεν, αλλά σημαντικής επιλογής των ΗΠΑ, για την μεταστάθμευση δύο υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-22 στην αεροπορική βάση της Λάρισας.

Τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν χθες στις 18.30 το απόγευμα, προερχόμενα από τη Γερμανία κι ενώ ήταν προγραμματισμένο να μείνουν στη Λάρισα το πολύ τρεις ώρες, έγινε γνωστό πως θα παραμείνουν μέχρι και την Δευτέρα. 

Όλα αυτά την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ. Χθες οι εξελίξεις στη διαμάχη Ουάσινγκτον- Άγκυρας ήταν καταιγιστικές, με τις ΗΠΑ να ασκούν αφόρητες πιέσεις στην ήδη κλονισμένη σοβαρά τουρκική οικονομία! 

Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου έφθασε στο σημείο να ικετεύσει τον Τραμπ για διαπραγματεύσεις ,λίγες ώρες μετά από τη δήλωση Ερντογάν με την οποία επικαλέστηκε…τον Αλλάχ για την κατάσταση της οικονομίας.

Ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Πούτιν για να ζητήσει βοήθεια, δίνοντας στη διαμάχη άλλες διαστάσεις, που έχουν να κάνουν με την σύγκρουση συμφερόντων ΗΠΑ και Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα δείχνει μετά από την σύγκρουση με τη Μόσχα ότι έχει εκ των πραγμάτων επιλέξει στρατόπεδο. Προς Θεού δεν πρέπει κανένας και για κανέναν λόγο να εφησυχάσει με την σκέψη ότι βρισκόμαστε “υπό την προστασία του θείου Σαμ”! 

Τέτοιες αναλύσεις και απόψεις μόνο σε καταστροφικά αποτελέσματα έχουν οδηγήσει στο παρελθόν. Βεβαίως και η γεωπολιτική μας μετοχή έχει αναβαθμιστεί ,αλλά ως γνωστόν στο χρηματιστήριο κερδίζουν όσοι έχουν το ταλέντο να ξέρουν πότε πρέπει να πουλήσουν.

 Κι εμείς μέχρι στιγμής εκτός από την αίσθηση ασφάλειας (σημ.Οίμου: ;;;) που έχουμε λόγω των καλών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, δεν έχουμε κερδίσει κάτι.

Επιπλέον δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε την διαπραγματευτική ικανότητα του κ.Ερντογάν. Είναι ικανός από το χείλος του γκρεμού να βρεθεί ξανά “καβάλα στ΄ άλογο”.

 Από χθες υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες στην Αθήνα για το ενδεχόμενο να προκληθεί σύντομα μια σοβαρή κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Δεν είναι ευφάνταστο το σενάριο και καλό θα ΄ναι να ΄χουμε το νου μας, για να μην βρεθούμε ξανά στη γωνία όπως συνέβη με την σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας στον Έβρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου