Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ Η ΝΑΤΟΪΚΗ ΔΥΣΗ...

 MACRON ΚΑΙ SCHOLZ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ - ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Κοινοβουλευτικές εκλογές εξήγγειλε o Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron(Δεν κλείνει το μάτι, απλά του το βούλωσε η Λεπέν!)

Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz υπέστησαν συντριπτικές ήττες στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή 9 Ιουνίου, καθώς τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν κέρδη που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μπλοκ να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή για τη μετανάστευση και να ανατρέψει τα φιλόδοξα σχέδια για την κλιματική αλλαγή.

Παρά τις ήττες, τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη πρόκειται να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στις εκλογές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες καθορίζουν τη σύνθεση της νομοθετικής συνέλευσης του μπλοκ.

Στη Γαλλία, το Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen κέρδισε με 32,4% των ψήφων, ενώ το κόμμα του Macron έπεσε με 15,2%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει το Ifop.

Στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες του Scholz (SPD) κατέρρευσαν τους, υστερώντας τόσο από τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης όσο και από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει την αδύναμη κατάσταση της ηγεσίας στην Ευρώπη, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ αντιμετωπίζουν σκληρή αντιμετώπιση από τα πατριωτικά κόμματα.

Με τα κεντροαριστερά, κεντροδεξιά και φιλελεύθερα κόμματα να εδραιώνουν την πλειοψηφία τους, αυτό σημαίνει ότι τα κορυφαία όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι πιθανό να κατανεμηθούν μεταξύ των ηγετών αυτών των κομμάτων.

Οι προειδοποιήσεις του Macron για την άνοδο του αυταρχισμού και η έκκληση για ευρωπαϊκή ενότητα ενόψει της ψηφοφορίας απέτυχαν να ενισχύσουν τις επιδόσεις του, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, την ασφάλεια και τη μετανάστευση οδήγησαν στην αύξηση της υποστήριξης της Le Pen.

Η φήμη του Γάλλου προέδρου ως μεταρρυθμιστή και διαχειριστή της οικονομίας έχει επίσης υποστεί πλήγματα τους τελευταίους μήνες, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να αναζητήσει εξοικονόμηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την αύξηση του ελλείμματός της και την S&P Global Ratings να υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.


Διέλυσε την Εθνοσυνέλευση ο Macron - Εκλογές 30/6 και 7/7

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε την Κυριακή 9 Ιουνίου ότι διαλύει την Εθνοσυνέλευση και προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές αφού το κόμμα του υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε μια από το προεδρικό μέγαρο δήλωσε: «Αποφάσισα να θέσω ενώπιον του εκλογικού σώματος την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος μέσω της ψηφοφορίας.

Επομένως διαλύω την Εθνοσυνέλευση».
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, είπε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου