Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025

ΕΚΤΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ: ΦΤΩΧΟΤΕΡΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

ΕΚΟΙΜΉΘΗ Ο ΆΓΙΟΣ ΓΈΡΟΝΤΑΣ π. ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ ΓΟΝΤΙΚΑΚΗΣ, ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΉ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΊΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΕΛΛΆΔΑΣ.






Ο γέροντας Βασίλειος ΓΟΝΤΙΚΑΚΗΣ είχε συμβάλει τα μάλα στην αναγέννηση της κοινοβιακής ζωής στο Άγιον Όρος μετά την δεκαετία του '60.


Ειλικρινή συλλυπητήρια στην αδερφή του Μάρω, χήρα του συγγραφέα Γιάννη Φουράκη, και όλους τους οικείους του.

Ενημέρωση από τον φίλο Θεολόγο Βασίλη Ξυδιά:

Πάει και ο άγιος γέροντας π. Βασίλειος Γοντικάκης. Απεβίωσε στα 90 χρόνια του, σήμερα το πρωί, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2025. Νοσηλευόταν από τα τέλη Αυγούστου μετά από ατύχημα που είχε την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (σύμφωνα με το αγιορείτικο εορτολόγιο, 14/27 Αυγούστου).


Ο γέροντας Βασίλειος, από πολύτεκνη οικογένεια της Κρήτης (ξεχωριστά ένα-ένα όλα τα αδέλφια του), υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν ηγούμενος της μονής Ιβήρων και παλαιότερα της μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους. 

Είναι μια από τις εμβληματικές προσωπικότητες που συνέβαλαν στην αναγέννηση του αγιορείτικου μοναχισμού τη δεκαετία του 60 και μετά. 

Μεγάλη όμως ήταν και η επίδρασή του στη στροφή πολλών νέων προς την Ορθοδοξία κατά τη δεκαετία του 80 (του γράφοντος περιλαμβανομένου). Μετά τον θάνατο του Χρήστου Γιανναρά ήταν ο τελευταίος επιζών από την περίφημη θεολογική γενιά του 60.

Στο κανάλι του Αντιφώνου στο YouTube διαβάζουμε τη μαρτυρία των πατέρων που ήταν μαζί του λίγο πριν να αφήσει την τελευταία του πνοή: «έλαμπε το πρόσωπό του κι έλεγε πως απολαμβάνει από τώρα την εξόδιο ακολουθία και προγεύεται τη χαρά του Παραδείσου». https://www.youtube.com/watch?v=F4N4mF42XMc


Η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση που είχε οργανώσει το θεολογικό περιοδικό «Σύναξη» στο Μέγαρο Μουσικής τον Απρίλιο 2013, με τίτλο «Η παράδοση ως κίνδυνος και ως ελπίδα»... Ήμουν κι εγώ εκεί.


Μια από τις τελευταίες, πιο ολοκληρωμένες καταθέσεις του ήταν η συνέντευξη που έδωσε τον Ιούνιο του 2016 στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, στην ΚΡΗΤΗ TV:


Για περισσότερα παραπέμπω πρόχειρα στις δημοσιεύσεις, ομιλίες του στο Αντίφωνο: https://antifono.gr/author/gontikakis/


Επίσης στην Πεμπτουσία:


Και στο blog του Νεκτάριου:


Η κηδεία του π. Βασιλείου θα γίνει στη μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, σήμερα Πέμπτη στις 2μμ.

ΜΑΣ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΠΟΣΚΙΤΗΣ


3 σχόλια:

  1. Ήταν Ζωικος μεταπατερικος υποστηρικτής των εμφολιων. Το Άγιον Ορος άρχισε να αλλοιώνεται από τότε που επσνδρωσαν οι Ζωικοι τα μοναστήρια που στην συνέχεια έγιναν στρατόπεδα συγκέντρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Θεός να τον αναπαύσει τον Γέροντα Βασίλειο.
    Να προσεύχεται και για εμάς τους ταλαίπωρους ζωντανούς, που ήδη υποφέρουμε και θα υποφέρουμε περισσότερο και στο μέλλον, λόγω της αποστασίας μας από τον αληθινό Θεό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή