Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤ 3 ΚΑΙ ΤΟ RT

 ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ, ΑΛΛΑ Η ΟΥΣΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΔΥΣΩΠΗΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ 

2 ΒΙΝΤΕΟ




Επειδή δείξαμε  την παραπληροφόρηση του τουρκοκάναλου σχετικά με τα επεισόδια στο πολυτεχνείο δείτε αδέσμευτα κανάλια όπως η ΕΤ3 (ΕΡΤOPEN) και RT (Russia Today) πόσο ανάγλυφα δείχνουν με ποιό9 τρόπο φέρεται η σημερινή χούντα στους φοιτητές.

Λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της 17ης Νοέμβρη, κυβέρνηση, Φορτσάκης και ΕΛ.ΑΣ. χτύπησαν ανελέητα και απροκάλυπτα τους φοιτητές, που διαδήλωσαν ειρηνικά και το πρωί και το απόγευμα της 13ης Νοέμβρη.



Εντονη ήταν η παρουσία όλων των φοιτητικών παρατάξεων της Αριστεράς στις χθεσινές κινητοποιήσεις, ακόμη και του ΚΚΕ (ΜΑΣ), η οποία αυτή τη φορά ένωσε τη φωνή της με όλες τις παρατάξεις της Αριστεράς (ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, Αγωνιστικές Κινήσεις, ΕΕΚ).

Ο άγριος ξυλοδαρμός των φοιτητών και η λύσσα των ΜΑΤ σημαδεύουν τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης και βέβαια η ίδια η κυβέρνηση δεν διστάζουν να ρίξουν πάνοπλους άνδρες πάνω σε νέους, επισφραγίζοντας έτσι με τον πιο εμφατικό τρόπο το νέο μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημιακών σχολών και κατ’ επέκταση το μοντέλο διακυβέρνησης. Είναι η διακυβέρνηση της βίας και του αυταρχισμού. Είναι η φίμωση και η καταστολή οποιασδήποτε αντίθετης φωνής με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Και είναι το μήνυμα της εξέγερσης της 17ης Νοεμβρίου που αναζωπυρώνεται...

Μετά τις 9 το βράδυ ήδη από το ύψος της Ομόνοιας η ατμόσφαιρα μυρίζει χημικά. Δείγμα της βίας που προηγήθηκε στο Πολυτεχνείο. H αστυνομία δεν προέβη σε καμία προσαγωγή ή σύλληψη. Οι εντολές που είχαν οι άνδρες των ΜΑΤ ήταν να μην εισέλθει κανείς στα πανεπιστημιακά κτίρια. Στην πράξη, χτυπώντας τυφλά όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Μαζική συμμετοχή

Η συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων, νεολαιών και πολιτικών συλλογικοτήτων ήταν μαζική. Εφτασε περίπου τους 4.000 συγκεντρωμένους. Εντονη ήταν η παρουσία της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ (ΜΑΣ), η οποία αυτή τη φορά ένωσε τη φωνή της με όλες τις παρατάξεις της Αριστεράς (ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ, Αγωνιστικές Κινήσεις, ΕΕΚ), οι οποίες ήταν εκεί. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια περίπου στις 5 το απόγευμα, ως απάντηση στο «πραξικοπηματικό λοκ άουτ της πρυτανείας» το βράδυ της Τετάρτης και τα βίαια γεγονότα που προηγήθηκαν χθες το πρωί έξω από τη Νομική. Γύρω στις 8 το βράδυ η πορεία κατέληξε στο Πολυτεχνείο, με σκοπό να εισέλθουν στον ιστορικό χώρο για να πραγματοποιήσουν συντονιστικό δράσης.





Ωστόσο, στην πύλη του ιδρύματος επί της οδού Στουρνάρη, αν και όλη την ημέρα παρέμενε ανοιχτή, το βράδυ είχε μπει λουκέτο. Οι φοιτητές κατάφεραν τελικά να ανοίξουν την πόρτα με τα χέρια τους. Αμέσως το πλήθος των συγκεντρωμένων ξέσπασε σε χειροκροτήματα, όμως το πανηγυρικό κλίμα κράτησε μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

Πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ ξεχύθηκαν από τα γύρω στενά περικυκλώνοντας και πλαγιοκοπώντας την πορεία. Σκηνές ακραίας βίας με κλοτσιές και ανάποδα κλομπ, διαρκής ρίψη χημικών και βομβίδες κρότου-λάμψης που έπεφταν στο πλήθος, κυριολεκτικά πάνω στους συγκεντρωμένους. «Με χτύπησαν στην πλάτη, στον ώμο, στον σβέρκο, στα πόδια. Ολοι φοβηθήκαμε, αλλά δεν πιστεύαμε ότι θα φάμε τέτοια καταστολή εν όψει επετείου του Πολυτεχνείου», λέει στην «Εφ.Συν.» η Δήμητρα, φοιτήτρια της Νομικής.

Βρισιές και κραυγές

Πάνω στον δρόμο της Στουρνάρη από τη μία άκουγες τις βρισιές των αστυνομικών και από την άλλη τις κραυγές των διαδηλωτών, καθώς δέχονταν χτυπήματα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες σημειώθηκαν και λιποθυμικά επεισόδια λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας από τα χημικά. Η ακραία καταστολή, η οποία άφησε πολλούς τραυματίες, εκτονώθηκε γύρω στις 9, με τους συγκεντρωμένους να διασπείρονται στους γύρω δρόμους, ενώ μεγάλο κομμάτι της πορείας κατευθύνεται συντεταγμένα προς την Πατησίων και την πλατεία Βικτωρίας όπου και διαλύθηκε.

Για το πρυτανικό λοκ άουτ ο Φ.Σ. Νομικής τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «είχε στόχο να σπείρει τον φόβο και την παραίτηση από κάθε συλλογική κίνηση που αντίκειται στο τρίπτυχο της ησυχίας, τάξης και ασφάλειας, που ο Φορτσάκης, το υπουργείο και η ακροδεξιά κυβέρνηση του Σαμαρά θέλουν να επιβάλουν». Την αποχώρηση των ΜΑΤ από τον χώρο του Πανεπιστημίου, την πρυτανεία του οποίου φρουρούσαν όλο το βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις, ζητάει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, καταδικάζοντας απερίφραστα τον αποκλεισμό της Νομικής. 

(ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ)

Εκτενές ρεπορτάζ και συζήτηση έγινε στην ΕΤ3 για τα επεισόδια με τέσσερις δημοσιογράφους και αυτόπτη μάτρυρα φοιτητή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ  





Το πρακτορείο Russia Today επίσης έδωσε στη δημοσιότητα ένα  βίντεο με τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο, έπειτα από τη λήξη της φοιτητικής πορείας.

Διμοιρίες των ΜΑΤ εμφανίζονται να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών και να χτυπούν διαδηλωτές φοιτητές στους γύρω δρόμους.

Η χούντα των Σαμαροβενιζέλων έγινε διεθνές ρεντίκολο...







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου