Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΒΑΣΙΛΙΑ

ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ, Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  Ή Η ΟΛΥΜΠΙΑΣ Ο ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ; 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ



Οπως ανακοινώθηκε, στον τρίτο θάλαμο,βρέθηκε μεγάλος αυτοσχέδιος τάφος κατασκευασμένος από πορόλιθους, 1,60 μέτρα κάτω από το δάπεδο του τριτου θαλάμου.

Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε  ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και  γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου. 

Εντός και  εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού.


Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. 

Τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι  Καρυάτιδες  και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

Πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

Λατρευτικές τιμές απέδιδαν μόνο στους βασιλείς, επομένως είναι ο σκελετός Έλληνα βασιλιά ή βασίλισσας.

 Είναι ο Κάσσανδρος ο νεκρός της Αμφίπολης ή ο Αλέξανδρος που μεταφέρθηκε από το μνημείο της ερήμου της Σίουα μετά το 400 μ.Χ.;  (Εμείς θεωρούμε ότι ο πρώτος τάφος του είναι εκεί)
 Ή μήπως της Ολυμπιάδος;

Σε αγώνα δρόμου αναμένεται να επιδοθούν οι επιστήμονες προκειμένου να ανακαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού του  σκελετού της Αμφίπολης.

 Ειδικοί επιστήμονες εξειδικευμένοι αναμένεται το επόμενο διάστημα να εξετάσουν εξονυχιστικά το σκελετό αλλά όπως αναφέρουν θα χρειασθεί αρκετός χρόνος μέχρι να καταλήξουν στο όνομα του νεκρού. 

Από την δεκαετία του 1970 οι ειδικοί είχαν αρχίσει να αποκωδικοποιούν το DNA αποτέλεσμα της µελέτης της ενζυµολογίας των λειτουργιών του DNA στα βακτήρια.

O όρος ανασυνδυασµένο DNA υποδηλώνει ένα µόριο DNA αποτελούµενο από δύο (ή περισσότερα) ξένα µεταξύ τους τµήµατα ενωµένα σε µια συνεχή αλυσίδα µε in vitro διεργασίες.

H τεχνολογία αυτή επέτρεψε στους επιστήμονες  την αποµόνωση, ταυτοποίηση και πολλαπλασιασµό οποιουδήποτε τµήµατος DNA ενός οργανισµού.

Βασιζόμενοι σε αυτό τον τεμαχισμό της αλυσίδας μπορούν σήμερα να φθάσουν στα ίχνη της ιστορίας ακόμη κι ενός σκελετού που μπορείτε να χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου