Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

ΑΥΤΟ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΤΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ   ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ: ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ 
ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΑΠΟ 2-5 ΧΡΟΝΙΑ!Αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών βρίσκονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης που συνελήφθησαν στις 3 Μαρτίου με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές εισαγγελικές πηγές.


Ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠ.ΟΠ. λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης άκουσαν χθες (17/07) ακόμα ένα «όχι» στο αίτημα αποφυλάκισής τους. Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που η ελληνική πλευρά κατέθεσε αίτημα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται από την 1η Μαρτίου.

Η  συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου ΝΑΤΟ απέφερε τα αντίθετα αποτελέσματα στην υπόθεση της δήθεν παράνομης εισόδου στην τουρκική στρατιωτική περιοχή. 

Είπε στον Ερντογάν ότι κρατούνται 4 μήνες χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και αυτό που πέτυχε είναι να ετοιμάζεται κατηγορητήριο που επισύρει φυλάκιση από 2-5 χρόνια!

Από την στιγμή που παραδεχθήκαμε ότι μπήκαν στο τουρκικό έδαφος και δεν υποστηρίξαμε την αλήθεια ότι μπήκαν οι Τούρκοι και τους απήγαγαν  αυτά τα αποτελέσματα θα έχουμε...

Όσον αφορά τα κινητά των στρατιωτικών μας, κύκλοι του ΥΠΕΘΑ επισήμαιναν ότι έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, υπάρχει και Έλληνας παρατηρητής, και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε από την τουρκική δικαιοσύνη. 

Επιμένουν δε, ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι κάτι να αλλάξει «δραματικά», όπως μια νέα συνάντηση μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν, που όπως είδαμε μόνο επιδείνωση της κατάστασης έχει φέρει μέχρι στιγμής.

Από την μεριά μας μόνο άσφαιρες κινήσεις γίνονται που χειροτερεύουν τη θέση των παλληκαριών μας, όπως η τροπολογία του Πάνου Καμμένου για τη μετάθεση των δυο στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, που εγκρίθηκε από τη Βουλή αλλά έπεσε στο τουρκικό κενό και φυσικά δεν έφερε καμμία πρόοδο στο θέμα της απελευθέρωσης τους.

Η ψήφιση της τροπολογίας, ώστε να ανατραπεί το επιχείρημα της τουρκικής δικαιοσύνης ότι δεν υπάρχει μόνιμος τόπος κατοικίας  για τους δύο Έλληνες στη Τουρκία, έπεσε επίσης στο κενό.

Ο Ερντογάν περιμένει κάποια «κίνηση καλής θέλησης» δηλαδή την παράδοση των οχτώ τούρκων αξιωματικών και μόνο τότε θα συζητήσει για απελευθέρωση των δύο Ελλήνων.

Οργή προκαλεί και η αιτιολογία του τουρκικού δικαστηρίου ως προς την απόφασή του να αρνηθεί την αποφυλάκιση. Οι Τούρκοι δικαστές επικαλέστηκαν τη συνέχιση των ερευνών στα δεδομένα που βρέθηκαν στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ δεν έχει όπως είπαμε βρεθεί τίποτε και για άλλη μία  φορά υποστήριξαν γελοιωδώς ότι οι δύο Έλληνες είναι «ύποπτοι διαφυγής».

Το αιτιολογικό της νέας, πέμπτης, άρνησης για αποφυλάκισή τους, είναι ίδιο με τις προηγούμενες φορές, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, δηλαδή ότι:

«Τα στοιχεία που περιέχονται στους φακέλους, έπειτα και από την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων, υποδεικνύουν την παρουσία ισχυρής υποψίας εγκλήματος με την είσοδό τους σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» και ότι:

ι «δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, καθώς και το ότι είναι πολίτες μιας ξένης χώρας, στοιχειοθετούν βάσιμες υποψίες διαφυγής τους» δηλαδή τα ίδια και τα ίδια

Στην κατάθεσή τους, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί τόνισαν πως δεν είχαν καμία πρόθεση διάπραξης εγκλήματος.

«Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη εγκλήματος», δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Άγγελος Μητρετώδης. Ο Δημήτρης Κούκλατζης επεσήμανε: «Επαναλαμβάνω την ίδια κατάθεση. Δεν έχω να σημειώσω κάτι. Δεν υπήρχε πρόθεση για διάπραξη εγκλήματος».

Το ψηφιακό υλικό «ακόμη εξετάζεται» και αν και δεν υπάρχουν ουσιώδεις κατηγορίες, πληροφορίες αναφέρουν πως το μίνιμουμ ποινής, για το κατηγορητήριο που θα κατασκευαστεί, είναι τα δύο έτη ενώ το το ανώτατο όριο ποινής που προβλέπεται για το συγκεκριμένο  «αδίκημα», είναι 5 έτη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου