Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

ΕΝΑ ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ; ΙΣΩΣ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ...

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ


Γράφει ο Δρ. Μιχαήλ  Α.  Βιδάλης 

Ένα σατιρικό κείμενο; 

Έτος 2045: Ο άνθρωπος αποίκισε τον Άρη και στη σελήνη έχει αναπτυχθεί διεθνές εργαστήριο έρευνας και τεχνολογίας, με έμφαση στη γενετική μηχανική. Έχουν σημειωθεί σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, συμβάλλοντας στην ευημερία της ανθρωπότητας. 

Ο SARS-CoV-2, γνωστός και ως Κορωνοϊός, βρίσκεται στο 32ο  πανδημικό κύμα. Όμως, λίγη υπομονή, φαίνεται «το φως στην άκρη του τούνελ», όπως διαβεβαιώνει η Παγκόσμια Κυβέρνηση (Ο όρος Covid-19 έχει απαγορευτεί προκειμένου να μην θυμίζει το έτος έναρξης της πανδημίας και προκαλέσει ανησυχία και κοινωνική αναταραχή). 

Έχουν επικρατήσει οι μετάνθρωποι γνωστοί ως «όντα», οι δε «άνθρωποι» θεωρούνται κατώτερη κάστα, συνεπώς κάθε συναναστροφή μαζί τους απαγορεύεται, χάριν της παγκόσμιας υγείας, κοινωνικής συνοχής και προόδου. Μικρό το τίμημα, εξ άλλου ποιος θα αρνηθεί την εξέλιξη και την πρόοδο της επιστήμης; 


Οι αείμνηστοι Κλάους Σβάμπ και Τίρι Μαλερέ διαχρονικά χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από την  Κυβέρνηση, μάλιστα η 9η  Ιουλίου (2020) ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου τους «Η Μεγάλη Επανεκκίνηση», έχει καθιερωθεί ως "Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικών Αποστάσεων". 

Εορτάζεται πανηγυρικώς από το Συμβούλιο, οι μαθητές του δημοτικού αποστηθίζουν το καταληκτικό κεφάλαιο του βιβλίου το οποίο απαγγέλουν συνοδεία της Ημιτελούς Συμφωνίας του Σούμπερτ, τα δε όντα προσποιούνται ότι συμμετάσχουν ενθουσιωδώς, προκειμένου να μην εξορισθούν στην Αποικία των "Ψεκασμένων" (Όρος που αποδίδεται σε τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδας, που το κορυφαίο βιβλίο εμφανιζόταν στα διαγγέλματα του). 

Το «Παγκόσμιο Συμβούλιο των Ειδικών» επεξεργάζεται τη δυνατότητα τα όντα να γεννιούνται με προστατευτικό ρινικό φίλτρο, ώστε να μην φορούν διπλές μάσκες. 

Στα μαιευτήρια εμφυτεύεται πλέον το «ενεργό αποστασιόμετρο», το οποίο εξασφαλίζει απόσταση 2,00 μέτρων μεταξύ των όντων, με ειδική πρόβλεψη για τα συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού. Μόνο δύο τέκνα επιτρέπονται ανά οικογένεια, το οποίο διαφυλάττει τη διαιώνιση και εντάσσεται στην υιοθέτηση της πράσινης ατζέντας. 

Περαιτέρω κύηση αποτρέπεται με σήμα που λαμβάνουν οι εμφυτευμένοι δέκτες των «ιδιοκτητών μήτρας» (Οι όροι «άρρεν», «θήλυ» και «οικογένεια», έχουν πλέον καταργηθεί).

Η εκπαίδευση διεξάγεται πλέον  εξ αποστάσεως, γεγονός που επιδρά θετικά στο κλίμα περιορίζοντας τις μετακινήσεις και εξοικονομώντας πόρους από τον περιορισμό δόμησης νέων εκπαιδευτικών κτιρίων, το οποίο με τη σειρά του επιδρά θετικά στο περιβάλλον. 

Τα ανήλικα όντα εντάσσονται σε δομημένο μαθησιακό περιβάλλον από την ηλικία των δύο ετών, στοχεύοντας στην οικολογική, υγειονομική και κοινωνική διάπλαση τους. Κάθε συσχετισμός με  καθεστώτα του 20ου Αιώνα είναι τυχαίος.

Η ιδέα της Ελληνικής κυβέρνησης για αποστολή sms κατά τη διάρκεια του αρχικού lockdown που αρχικά λοιδορήθηκε, τελικά υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση, καθώς βάσει της ΠΚΥΑ2025 κάθε κινητό τηλέφωνο αποστέλλει μόνο του το σχετικό μήνυμα, τοιουτοτρόπως, άλλη μία έγνοια των όντων έχει απαλειφθεί. Υποκλινόμαστε στην πρόοδο της τεχνολογίας, που πάντοτε υπηρετεί τον άνθρωπο.

Ετησίως ο Μέγας Πλανητικός Φιλάνθρωπος συμβάλλει στον εξευγενισμό της ατμόσφαιρας με ειδικά νανοσωματίδια, τα οποία βελτιώνουν το κλίμα και ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ευφορία των όντων. 

Για πρώτη φορά θα προστεθεί ειδική μωβ χρωστική ουσία, για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση (η νέα σειρά ουσιών υπόσχεται ενσυναίσθηση και ευεξία). Τα ενθουσιώδη νεαρά όντα έχουν προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια της έκχυσης, που θα μεταδοθεί ζωντανά παγκοσμίως. 

Η παγκόσμια θρησκεία βάσει της ΠΚΥΑ2044 υπόσχεται αδελφοσύνη και κοινή λατρεία, όμως οι Χριστιανοί διαβιούν σε κατακόμβες, γεγονός που προβληματίζει την Κυβέρνηση, αδυνατώντας να κατανοήσει την αιτιολογία. 

Προς τούτο συστάθηκε ειδική επιτροπή από την Αδελφότητα που μελετάει ενδελεχώς το συγκεκριμένο θέμα. Τα θρησκευόμενα όντα συνέρχονται στο Θόλο, καθώς οι προϋπάρχοντες χώροι λατρείας έχουν κατεδαφιστεί ως διχαστικοί και αντικοινωνικοί.

Οι θάνατοι από τον καρκίνο και τη γρίπη έχουν ουσιαστικά μηδενιστεί, αν και καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να περιοριστούν τα φημολογούμενα διαρκώς αυξανόμενα αυτοάνοσα νοσήματα. 

Όταν τα όντα δεν προσέρχονται δύο φορές ετησίως για τη δόση του εμβολίου τους, αφ’ ενός κινδυνεύουν να απολέσουν την ανοσία τους και το αίσθημα της επίκτητης ευφορίας, αφ’ ετέρου θα συλληφθούν από το Τάγμα για έκθεση σε κίνδυνο και θα οδηγηθούν πάραυτα στην Αποικία. Μη γένοιτο! Είναι αδιανόητη η συμπεριφορά μερικών ανεύθυνων όντων…

Η έννοια της ιδιοκτησίας έχει καταργηθεί, ιδιαίτερα της κατοικίας και των οχημάτων. Τα όντα διαβιούν ανά κοινωνικές ομάδες σε χώρους που αποδόθηκαν βάσει αλγορίθμου, η δε μετακίνηση γίνεται αποκλειστικά με συνεπιβατισμό σε αυτόνομα οχήματα. 

Καθώς καταργήθηκε η εξοχική κατοικία και κάθε περιττή μετακίνηση, οι μη προγραμματισμένες μετακινήσεις οφείλουν να είναι αιτιολογημένες, χάριν της προστασίας του πλανήτη. 

Μικρό το τίμημα, καθώς δεν υπάρχουν πλέον άστεγοι, και κάθε κατοικία διαθέτει σύστημα συνεχούς προβολής εξωτικών προορισμών, σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Το χρήμα έχει καταργηθεί νομοθετικά, ενώ σχετικά διαγγέλματα της Κυβέρνησης εξυμνούν τη ρηξικέλευθη ιδέα τονίζοντας την οικολογική διάσταση της.   

Η κατάργηση υπήρξε ιδιαίτερα οδυνηρή για τους πολιτικούς που διέθεταν εξωχώριες εταιρείες, συνεπώς το Ίδρυμα θεώρησε ότι έπρεπε να παρακολουθήσουν ορισμένες συνεδρίες ψυχικής υγείας.

Προκειμένου να μην επικρατεί σύγχυση και προς αποφυγή πιθανών θεωριών συνωμοσίας που μόνο βλαπτικές για το κοινωνικό σύνολο είναι, οι ειδήσεις προβάλλονται αποκλειστικά από το Μεγάλο Κανάλι του Συμβουλίου, βάσει της ΠΚΥΑ 2026. 

Βάσει της αυτής οδηγίας, τα κείμενα των Σκεπτικιστών θεωρούνται αυστηρώς απαγορευμένα, μερικοί όμως επιμένουν να τα αναπαράγουν κρυφίως αδιαφορώντας για τις πολυποίκιλες συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο. 

Το κορυφαίο ετήσιο haute couture γεγονός είναι η «Πασαρέλα των μασκοφόρων», στο Canal Grande της Βενετίας, όπου κάθε επώνυμος σχεδιαστής ξεδιπλώνει τη δημιουργικότητα του, στο τόσο απαραίτητο πλέον αξεσουάρ της ύπαρξης μας. 

Οι αστικές εξεγέρσεις και οι συρράξεις έχουν επιτέλους καταργηθεί, χάριν των στρατιών αυτόνομων ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει η Κυβέρνηση. 

Η εγκληματικότητα έχει πρακτικά εξαλειφθεί λόγω του εμφυτευμένου πομπού που φέρει κάθε ον, επιτρέποντας την παρακολούθηση του κάθε στιγμή από το Τάγμα. Η δε Δικαιοσύνη αντικαταστάθηκε και αυτή από το Συμβούλιο.  Μικρό το τίμημα, χάριν της εδραιωθείσας κοινωνικής ειρήνης, τάξης και ασφάλειας.

Τα όντα έχουν συνηθίσει τη συνύπαρξη με το εκτεταμένο δίκτυο καμερών στο οποίο είχε πρωτοστατήσει το Λονδίνο, μάλιστα έχει επικρατήσει η συνήθεια να στρέφουν αυτόματα το κεφάλι τους και να χαμογελούν ευγενικά στο φακό. 

Η κάμερα με τη σειρά της πραγματοποιεί μία μικρή κάθετη κλίση και επαναφορά, μία πολλή συγκινητική χειρονομία. Φημολογείται ότι η νέα τεχνολογία επιτρέπει την όραση του χαμόγελου πίσω από τη μάσκα. 

Οι πλαστικοί χειρουργοί προωθούν το μόνιμα ζωγραφισμένο χαμόγελο στα πρόσωπα των όντων, η δε Κυβέρνηση θα επιδοτήσει τη συγκεκριμένη επέμβαση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ευτυχία των όντων.

Στους δημόσιους χώρους παγκοσμίως, αποφασίστηκε να ακούγεται ταυτόχρονα η ίδια μουσική, συμβάλλοντας στην πολιτισμική ενοποίηση του πλανήτη. 

Κάθε χρονιά επιλέγεται διαφορετικός καλλιτέχνης, αναμφίβολα μία μεγαλειώδης ιδέα. Στους ίδιους χώρους, κόπηκαν τα δένδρα, προκειμένου να μπορούν να προσγειώνονται τα οχήματα. 

Μικρό το τίμημα, αν αναλογιστούμε ότι τοποθετήθηκαν καινοτόμα συστήματα μείωσης ρύπων. Συσκευές στην απόχρωση πράσινου φυλλώματος που κατάφεραν να μιμηθούν και το θρόϊσμα των φύλλων στον άνεμο. Ασύλληπτο και καινοτόμο;

H τρύπα του Όζοντος έχει αποκατασταθεί πλήρως, η τήξη των πάγων έχει αντιστραφεί, ο Αμαζόνιος έχει ανακάμψει, οι κυκλοφοριακοί ρύποι έχουν μηδενιστεί, η δε ποιότητα του αστικού αέρα θεωρείται εκπληκτική.

 Κάθε ον έχει πλέον μία προγραμματισμένη ζωή, διαβιεί σε εξασφαλισμένο χώρο, είναι δε ευτυχές και υγιές. Το εργαστηριακό κρέας είναι ασύλληπτα ανώτερο σε γεύση από το black angus, τοιουτοτρόπως όλα τα όντα είναι αυστηρώς χορτοφάγα βάσει της ΠΚΥΑ2040Β. 

Οι αγελάδες και τα ερίφια δεν αναπαράγονται πλέον, και προβλέπεται ότι θα εξαφανιστούν σύντομα, προστατεύοντας περαιτέρω το περιβάλλον. 

Μία παράπλευρη απώλεια της αυστηρής χορτοφαγίας είναι ότι οι ιχθύες αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, όμως η Κυβέρνηση υπόσχεται να αντιμετωπίσει σύντομα και αυτό το θέμα. 

Με την κατάργηση του απηρχαιωμένου θεσμού των εκλογών και των πολιτικών κομμάτων, εδραιώθηκε η πολυπόθητη παγκόσμια συνεργασία και αδελφοσύνη, και καταργήθηκαν η αφισορύπανση, οι ντουντούκες και οι χιλιάδες σύμβουλοι και φρουροί, που μάστιζαν  κυρίως την Ελλάδα και τα κεντρικά αφρικανικά κρατίδια. 

Σημαντική εξοικονόμηση πόρων προέκυψε από την κατάργηση των βουλευτών και των κοινοβουλίων, συμβάλλοντας περαιτέρω στην οικολογία. 

Μόνον από την κατάργηση των ψηφοδελτίων αποτρέπεται η υλοτόμηση δεκάδων χιλιάδων δένδρων ετησίως. Αναμφίβολα η Κυβέρνηση γνωρίζει και αποφασίζει τι είναι καλύτερο για εκείνα, χωρίς εκείνα.

Η ρηξικέλευθη κοινωνικο-οικονομική αλλαγή που επέφερε το πείραμα της Μεγάλης Επανεκκίνησης δικαίωσε πανηγυρικά την Κυβέρνηση όπως υποστηρίζει το Συμβούλιο, ο δε ουρανός θα γίνει πιο γαλανός όπως αντιδραστικά ελπίζουν ενδόμυχα οι εναπομείναντες άνθρωποι…


Δρ. Μιχαήλ  Α.  Βιδάλης 
 Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Αρχιτέκτων Μηχανικός


Αρχικά δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία της Κυριακής (18 Ιουλίου 2021 – Σελίδες Πολιτισμού).



1 σχόλιο:

  1. Η Μεγάλη Επανεκκίνηση θα γίνει, αλλά από ... Άλλον. Ασε τους χαμάληδες να "οργώνουν". Γι' αυτό ας μην ασχολούμαστε με τα καταδικασμένα να αποτύχουν σχέδια του εχθρού. Ας ασχοληθούμε με τη βελτίωση του εαυτού μας και με τη σωτηρία του αδελφού μας.

    Παράδειγμα:

    Ένα κομποσχοίνι που κάνεις για τον αδελφό σου, για τον συγγενή σου, δεν πάει χαμένο. Ο Θεός θα τον βοηθήσει, όταν βρεθεί σε δύσκολη θέση. Το κομποσχοίνι, όχι βοηθάει, αλλά και ψυχή από την κόλαση μπορεί να βγάλει! Τόση δύναμη έχει η προσευχή.

    Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή