Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ Η ΘΕΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ

ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΡΟΝΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ




Κοινοποιεί ο Γεωκών

Γιατί ο Χριστός μας έδωσε την μεγαλύτερη εντολή «Να αγαπάτε…»; Για να μας ελευθερώσει από το μίσος, τη λύπη, την οργή και τη μνησικακία και να μας αξιώσει να αποκτήσουμε την τέλεια αγάπη. 
Άγιος Μάξιμος

-Να αγαπάς τον Κύριο τον Θεό, ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

-Να αγαπάς τον πλησίον σου: δηλαδή μην κάνεις στον πλησίον σου αυτά που δεν θέλεις οι άλλοι να σου κάνουν, και κάνε στον πλησίον σου αυτά που θέλεις να σου κάνουν οι άλλοι…. Είναι πολύ απλό, δεν θέλεις μεταπτυχιακό για να το καταλάβεις…

ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ:

1. - Όσοι βλάπτουν την ζωήν του.

2. - Όσοι βλάπτουν την υπόληψη του, με την συκοφαντίαν, με την κατάκριση, «Μην κρίνετε, ίνα μη κριθείτε.

3. –Όσοι δεν ενδιαφέρονται αν ο πλησίον τους δεν έχει να φάει η να ταΐσει τα παιδιά του.

4. –Όσοι δεν ενδιαφέρονται για τους άστεγους, για τους αρρώστους

-Να αγαπάτε τους εχθρούς σας, “Να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να ευεργετείτε εκείνους που σας μισούν, να ευλογείτε εκείνους που σας καταριούνται, να προσεύχεσθε για εκείνους που σας κακομεταχειρίζονται” (Λουκ. 6,27-29).

-Να αγαπάτε την φύση – το περιβάλλον, και όμως εμείς οι άνθρωποι καταπαυτούμε την εντολή με την μόλυνση των ποταμών, των θαλασσών και της ατμόσφαιρας, η καταστροφή των δασών και η μετατροπή των βουνών σε σεληνιακά τοπία, η συσσώρευση ραδιενεργών καταλοίπων σε ζωντανά όντα, η υπερφόρτωση της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας με διοξείδιο του άνθρακα, η υπερθέρμανση του πλανήτη και τόσα άλλα μαρτυρούν παράχρηση και βιασμό της φύσεως από τον άνθρωπο.

-Να αγαπάτε τα ζώα…… Σήμερα τα μισά από τα είδη Θηλαστικών και το ένα τρίτο των Ψαριών και Πουλιών χαρακτηρίζονται ως κινδυνεύοντα. Επίσης, από το 1600, 484 ζωικά και 654 φυτικά είδη σύμφωνα με το World Conservation Monitoring Centre έχουν εξαφανισθεί. 

Ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί, με την αμαρτία, κατά πολύ από τον προορισμό του. Υποταγμένος πλήρως στην ύλη και στον αγώνα του να την υποτάξει και να την οικειοποιηθεί μετατρέπεται, «σε θηριάνθρωπο που εξαγριώνει τα πάντα. (Διακόνημα)

Για τις εξής τέσσερις αιτίες οι άνθρωποι αγαπούν ο ένας τον άλλο:

– Για φυσικούς λόγους, όπως οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους, και αντιστρόφως.

– Από κενοδοξία, όπως αγαπάει κάποιος αυτόν που τον δοξάζει.

– Από φιλαργυρία, όπως εκείνος που αγαπάει τον πλούσιο γιατί του δίνει χρήματα.

– Από φιληδονία, όπως εκείνος που αγαπάει ένα πρόσωπο, γιατί του ικανοποιεί τη γαστριμαργία ή τη σαρκική του επιθυμία.

Έργο αγάπης είναι η ολόψυχη ευεργεσία προς τον πλησίον μας, η μακροθυμία και η υπομονή που δείχνουμε απέναντί του

Πόσο οι σημερινοί χριστιανοί κάνουμε πράξη την αγάπη, που οδήγησε τον Θεάνθρωπο Ιησού μέχρι το Σταυρό και τον θάνατο; Πόσο βαδίζουμε στα βήματα του Χριστού , ο οποίος προτίμησε να διδάξει με το αίμα Του κυρίως και όχι μόνο με τα λόγια Του; Πόσο αυθεντικοί χριστιανοί είμαστε αν λατρεύουμε μόνο με τα χείλη, ενώ τα χέρια μας καταστρέφουν αντί να οικοδομούν.

Μην πεις ότι και μόνο η πίστη μου στο Χριστό μπορεί να με σώσει. Αυτό είναι αδύνατον, αν δεν αποκτήσεις και την έμπρακτη αγάπη. Η απλή πίστη, που δεν συνοδεύεται με έργα αγάπης, τίποτε δεν ωφελεί.. Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού

Είναι προφανές ότι, για ν’ αγαπήσουμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας, πρέπει πρώτα ν’ αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε σωστά…..πολύ σπάνια κάποιος άνθρωπος αγαπά τον εαυτό του.

Ποια είναι η αιτία για την οποία σχεδόν ακατάπαυστα κάνουμε κακό στον εαυτό μας, μολονότι σταθερά και ακόρεστα επιθυμούμε να του κάνουμε καλό;

Η αιτία βρίσκεται στο ότι τη σωστή αγάπη προς τον εαυτό μας την αντικαταστήσαμε με τη φιλαυτία

Η σωστή αγάπη προς τον εαυτό μας συνίσταται στην εκπλήρωση των ζωοποιών εντολών τού Χριστού: «Να τι είναι αγάπη: Να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές Του», λέει ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος.

Αν δεν οργίζεσαι και δεν μνησικακείς, αγαπάς τον εαυτό σου.

Αν δεν καταριέσαι και δεν λες ψέματα, αγαπάς τον εαυτό σου.

Αν δεν προσβάλλεις, δεν κλέβεις και δεν εκδικείσαι, αγαπάς τον εαυτό σου.

Αν είσαι μακρόθυμος, πράος και άκακος, αγαπάς τον εαυτό σου.

Αν δίνεις ευχές σ’ αυτούς που σου δίνουν κατάρες, αγαπάς τον εαυτό σου.

Κάθε φορά που αποφεύγεις την κατάκριση και την καταδίκη του πλησίον, με την επίγνωση ότι δεν έχεις κανένα τέτοιο δικαίωμα, ο εύσπλαχνος Κύριος μεταβάλλει τη δίκαιη κρίση Του και ακυρώνει την καταδίκη που σου αξίζει για τις πολλές σου αμαρτίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου